Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση της Ρούλας Πατεράκη "Νίκη, απόψε στο πάρτι"

Για λίγες ακόμα παραστάσεις παίζεται η παράσταση-αφιέρωμα στην σπουδαία θεατρική προσωπικότητα της Νίκης Τριανταφυλλίδη και το έργο της «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», σε ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη.

Νίκη, απόψε στο πάρτι Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Μια γυναίκα, η Victory of the Rose, μεταμορφώνεται στην Ελισάβετ, την Μαξίμ και την Αλίκη πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στον βαθύτερο ψυχισμό της, σαν ένας άλλος καθρέπτης στη διαχρονική περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτή είναι η ηρωίδα που ερμηνεύει η Νάνα Παπαδάκη έως τις 5 Ιουνίου στο θέατρο Φούρνος στην παράσταση "Νίκη, απόψε στο πάρτι" που σκηνοθετεί και διασκευάζει η Ρούλα Πατεράκη.
Το κείμενο της παράσταση-αφιέρωμα στην σπουδαία θεατρική προσωπικότητα της Νίκης Τριανταφυλλίδη αποτελεί μεταγραφή του έργου της "Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π". Πρόκειται για το πρώτο ανέβασμα του θεατρικού έργου της Τριανταφυλλίδη (το οποίο έχει βραβευτεί  από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων) μετά την παρουσίασή του από την ίδια τη δημιουργό του το 1994 στο θέατρο που διατηρούσε εκείνη την εποχή, το νυν "Προσκήνιο".

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Το πρωτότυπο έργο αποτελεί μια πολυπρόσωπη αντανάκλαση του ασυνειδήτου της Νίκης Τριανταφυλλίδη που η Ρούλα Πατεράκη ανέλαβε να μεταφέρει σε μία νέα εκδοχή για ένα πρόσωπο. Συνοδοιπόρος της σκηνοθέτιδας και της ερμηνεύτριας στέκεται ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, ο οποίος δημιουργεί επί σκηνής ένα ατμοσφαιρικό οπτικοακουστικό περιβάλλον για να ντύσει αυτό το ταξίδι.

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη

"Η Τριανταφυλλίδη έγραψε ένα έργο το οποίο βραβεύτηκε. Το ανέβασε η ίδια και το ερμήνευσε η ίδια. Μετά το θάνατό της έχω την αίσθηση ότι όλοι σιώπησαν γύρω απ’ αυτήν. Ή καλύτερα τα πάντα σιώπησαν. Ήταν πολύ συγκινητικό για μένα όταν μια νέα ηθοποιός με ισχυρή προσωπικότητα και πολλαπλά προσόντα αναζήτησε το έργο της Τριανταφυλλίδη για να το ερμηνεύσει. Κατ’ επέκταση ζήτησε εμένα εάν μπορώ να τη βοηθήσω σ’ αυτή την ανασκαφή”, σημειώνει η Ρούλα Πατεράκη.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη υπήρξε σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Μια σπάνια ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έπαιξε σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους "Συνηθισμένο μου όνειρο", όπου έπαιξε μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δίδαξε θέατρο, ερμήνευσε δεκάδες ρόλους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σημαντική επιτυχία και αποδοχή, ήταν ηθοποιός με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα, πρωταγωνίστησε, συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, βραβεύτηκε με βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη, έστησε το δικό της θέατρο, έγραψε έργα, κείμενα, έκανε θεατρικές μεταφράσεις,  σκηνοθέτησε η ίδια και έφυγε από τη ζωή, παραγκωνισμένη απ’ την οργανωμένη πολιτεία, τον Μάιο του 2013.

Νίκη, απόψε στο πάρτι
Κατερίνα Τζιγκοτζίδου©

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκη, απόψε στο πάρτι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Μεταγραφή του θεατρικού της σπουδαίας ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», που αντανακλά το πνεύμα της δημιουργού του μέσα από ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.