Ο Άμλετ συναντά την Ηλέκτρα στην Άνδρο

Συνάντησέ με στην έξοδο... Ευάγγελος Παπαδάκης

Ο Άμλετ και η Ηλέκτρα είναι δυο μυθικοί ήρωες που προσπαθούν να συνδιαλλαγούν και να επικοινωνήσουν με πρόσωπα της πολιτείας στην οποία ανήκει ο καθένας. Δεν έχουν κανένα στήριγμα, μόνο μοναξιά, ερημιά και απουσία. Παγκόσμια "μνημεία" της τραγικής ποίησης, τα έργα στα οποία πρωταγωνιστούν, διεκτραγωδούν την πονεμένη και αιματηρή κοινωνική πορεία του ανθρώπινου γένους. Τα δυο αυτά πρόσωπα αποτέλεσαν τη βάση του ερευνητικού προγράμματος "Ο Άμλετ συναντά την Ηλέκτρα" δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες, την  Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Δράκου  και τον Πολωνό ηθοποιό/σκηνοθέτη Przemysław Błaszczak, και σε δύο χώρες Ελλάδα και Πολωνία,  υπό την αιγίδα και σε συνεργασία της ΆΫΛΑ με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι. 
 

Ειρήνη Δράκου, Συνάντησέ με στην έξοδο
Αγνώριστη είναι η Ειρήνη Δράκου στην παράσταση "Συνάντησέ με στην έξοδο..."


Η Ειρήνη Δράκου, στενή συνεργάτιδα του Δημήτρη Μπίτου και συνιδρύτρια της ομάδας Ασίπκα, είναι μια εξαιρετική δραματουργός και ηθοποιός που μας γοήτευσε σε πολλές παραστάσεις με την ερμηνεία της, από τη "Ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή" (2014) και την "Πορνογραφία" (2017) μέχρι "Το ευχαριστημένο" (2018) και τους "Δανειστές" (2019). Διαθέτει υποκριτική αμεσότητα και φυσικότητα, σκηνική γοητεία. Αυτό το καλοκαίρι επιστρέφει στην πατρίδα της, την Άνδρο, και πρωταγωνιστεί στην site specific παράσταση "Συνάντησέ με στην έξοδο..." όπου η αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο – παράσταση ως αποτέλεσμα τριών εργαστηρίων πάνω στο πάγιο αίτημα διάσωσης ενός κοινού μύθου για την Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τη βία, και κατ’ επέκταση τη δημοκρατία, την Ειρήνη και της υποδοχή/αποδοχή του ξένου σήμερα. Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα για την παράσταση "Είναι η στιγμή, που φοράμε τα γυαλιά του ποιητή, και περιπλανιόμαστε στην ποιητική πόλη και στο μνημειακό τοπίο, αλιεύοντας το διαφεύγον αφήγημα, και προσκαλώντας έτσι σε κάθε μας βήμα, την είσοδο της μεταφυσικής και της παιδικής αθωότητας, στην Ιστορία.  Είναι η στιγμή που  αποφασίσαμε να γράψουμε τη δική μας ‘Τραγωδία- Αυτοβιογραφία’ με αφετηρία την κοινή μας καταγωγή και σημείο συνάντησης, που είναι η αναζήτηση της ποιητικής ματιάς,  μιας νέας γλώσσας, και η επιστροφή στο Σώμα".

Ειρήνη Δράκου, Συνάντησέ με στην έξοδο

Σύνοψη του έργου 

Στο πολυτελές ξενοδοχείο ‘Europa’, επικρατεί αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες για το γάμο του νέου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου No-body με την ‘μυτερούλα’. Την ίδια στιγμή ο μελαγχολικός γιός της ‘μυτερούλας’, ο Α ο 2ος, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο αποψινό πάρτι του γάμου το έργο ‘Ηλέκτρα’, μια ταινία ως γαμήλιο δώρο για τους γάμους της μητέρας του με τον θείο του No-body. Ταυτόχρονα μια τρομερή επιδημία, σαν ένα σύννεφο από μαύρα πουλιά, σκεπάζει την πόλη κι ένα περιπλανώμενο τσίρκο που καταφθάνει από μακριά, κατασκηνώνει στην πίσω αυλή του μεγάλου ξενοδοχείου. Μέλος αυτού του τσίρκου η Ηλέκτρα. Μια ηθοποιός που πάσχει από αμνησία και που στο κάλεσμα του Α. για μια ‘Ελληνίδα ηθοποιό, άγαμη χωρίς υποχρεώσεις, ικανή για φόνο’, εμφανίζεται την ημέρα της μεγάλης γιορτής στην είσοδο του ξενοδοχείου. Θα καταφέρει ο αγοραφοβικός Ά. να ολοκληρώσει αυτή την ταινία και να βγει ποτέ ΈΞΩ από τον στοιχειωμένο Πύργο του Θα μπορέσει η Ηλέκτρα να θυμηθεί ποια είναι και τον δρόμο της επιστροφής έξω στην ΠΟΛΗ;

Συνάντησέ με στην έξοδο

Για την ΆΫΛΑ  και τις παραστάσεις

H παράσταση "Συνάντησέ με στην έξοδο..." που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιαστεί αρχικά (για 6 παραστάσεις) σα δουλειά σ’ εξέλιξη στο καλλιτεχνικό residency της ΆΫΛΑ, στο Κτήμα Ηλίανθος στην Άνδρο και προγραμματίζεται να κάνει επίσημα πρεμιέρα στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2022 (για 10 παραστάσεις στις  17, 18, 19 και 24, 25, 26 Ιουνίου,  ώρα 9 μ.μ.)  σε παραγωγή  της Ομάδας Ασίπκα και της ΆΥΛΑ. Ο χώρος της παράστασης στην Αθήνα, θ’ ανακοινωθεί σύντομα. 

Aπό το 2014 η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ   οδηγήθηκε στην ανάγκη δημιουργίας της  ΆΫΛΑ ενός Κέντρου Παραστατικών Τεχνών & ενός δικτύου συνεργασιών που έχει ως βάση τη νήσο Άνδρο, και που ιδρύθηκε από την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και τον Ηλεκτρολόγο – Μηχανικό Ευάγγελο Παπαδάκη, ως ανάγκη για πιο συστηματική εξέλιξη της έρευνας πάνω στις Παραστατικές Τέχνες, την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον. Το Κέντρο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών ΆΫΛΑ εγκαινιάζει το νέο χώρο στέγασης του στο Κτήμα Ηλίανθος στο Νειμποριό, στη Χώρα Άνδρου φιλοξενώντας πλέον σ ένα μόνιμο χώρο τα εργαστήρια τα καλλιτεχνικά προγράμματα και residencies του σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς και ομάδες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Επικοινωνία στα: 6973527914 , ailaislands@gmail.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.