Updated | Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία έως 4 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Lulu Νάσια Στουραΐτη©

"Lulu"

Μια ομάδα νέων ταλαντούχων ηθοποιών -Δημήτρης Καπουράνης, Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου, Ευδοκία Μιμιλίδη, Λεωνίδας Παπαδόδημας, Φώτης Στρατηγός- σκηνοθετεί η Σοφία Αντωνίου στο διάσημο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ που αντικατοπτρίζει μια κοινωνία βουτηγμένη στη λαγνεία και την απληστία, γι’ αυτό και λογοκρίθηκε άλλωστε στην ανδροκρατούμενη πραγματικότητα του 1895. Η Καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία έχει αναλάβει την παραγωγή της παράστασης για την ηρωίδα σύμβολο της απενοχοποίησης της γυναικείας σεξουαλικότητας (Μικρό Άνεσις, από 4/5).

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

"Ματωμένα χώματα"

Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια κ.ά. πρωταγωνιστούν στη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου που χαρακτηρίστηκε "βίβλος της σύγχρονης εξόδου του μικρασιατικού ελληνισμού". Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης ανέλαβε να μεταφέρει στη σκηνή μια ολόκληρη εποχή ποτισμένη με πόνο (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 29/4).

Labor
Μαρίζα Καψαμπέλη©

"Labor"

Το πρώτο νέο ελληνικό έργο που θα δούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νέο Αίμα του θεάτρου Πορεία είναι το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη, που θα σκηνοθετήσει η επίσης νέα και ανερχόμενη Έμιλυ Λουΐζου. Πρόκειται για ένα μελλοντολογικό θρίλερ με μαύρο χιούμορ όπου ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών περιθάλπει έναν νεαρό που πάσχει από αμνησία μετά από ένα ατύχημα. Εκείνοι, έχοντας χάσει το παιδί τους, δένονται όλο και περισσότερο μαζί του, παρεμβαίνοντας ακόμη και στην εμφάνιση του με νυστέρι. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά και Ορέστης Χαλκιάς (Πορεία, από 3/5).

Το ημερολόγιο ενός τρελού
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

 "Το ημερολόγιο ενός τρελού"

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης θα ερμηνεύσει με όλη του τη θέρμη τον Αυξέντιο Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν, έναν δημόσιο υπάλληλο, που ακροβατεί μεταξύ λογικής και τρέλας. Όταν διαπιστώνει ότι διαψεύδονται όλες οι προσδοκίες του, βυθίζεται σταδιακά σε ένα παραλήρημα, για να καταλήξει στο φρενοκομείο. Τη σκηνοθεσία του μονολόγου του Νικολάι Γκόγκολ έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Πασσάς (Επί Κολωνώ, από 3/5).

Να ακούς το χιόνι να πέφτει
Δάφνη Δίγκα©

 "Να ακούς το χιόνι να πέφτει"

Μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καταλειφός. Η Στέλλα Κρούσκα είχε την ιδέα να διασκευάσουν για το θέατρο διηγήματα, κι έτσι άρχισαν να δουλεύουν ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες του Κάρβερ, δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας και ανανεωτή του διηγήματος στα τέλη του 20ού αιώνα. Παίζουν: Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης (Studio Μαυρομιχάλη, από 4/5).

Confess/Εξομολογηθείτε

 "Confess/Εξομολογηθείτε"

Η Όλγα Ποζέλη, από τους κύριους εκφραστές του devised theatre στη χώρα μας, προτείνει μια παράσταση όπου καλεί τους θεατές να μπουν διαδοχικά σε δωμάτια για να ακούσουν τις εξομολογήσεις των Κ. Μυριαγκού, Σ. Λιάκου, Όλ. Ποζέλη, Κ. Μιζάρα και Β. Καζή. Μέρος των κειμένων επιμελήθηκαν οι Σάκης Σερέφας, Ανδρέας Φλουράκης και Μαρία Γουλή (1927 Art Space, 30/4).

Το τέλος της μικρής μας πόλης
Γιώργος Πανηγυρόπουλος©

 "Το τέλος της μικρής μας πόλης"

Το διήγημα του Δημήτρη Χατζή αποτελεί μια μνημειακή νεοελληνική τοιχογραφία: αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε. Ο Ορέστης Τάτσης το μεταφέρει στο θέατρο με πρωταγωνιστές τους Άρη Τρουπάκη, Νίκο Γιαλελή, Στάθη Κόκκορη, Κώστα Κουτρουμπή, Δημήτρη Μηλιώτη. Μουσικός επί σκηνής, ο Θέμος Σκανδάμης (Rabbithole, από 4/5).

Πεθαίνω σαν χώρα
Κωνσταντίνος Καρδακάρης©

"Πεθαίνω σαν χώρα"

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο που έγραψε ο Δημήτρης Δημητριάδης το 1978 επέλεξε να ανεβάσει η Αλίκη Στενού με την ομάδα Knot. Το έργο μας κάνει μάρτυρες ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία που καταρρέει: "Θα έλεγε κανείς πως το αδιέξοδο της χώρας ήταν στις ψυχές των κατοίκων της ή πως η ψυχή όλων των κατοίκων της δεν ήταν παρά το δικό της αδιέξοδο”. Επί σκηνής βρίσκεται και ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος (Bios, από 3/5).

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις που ξεχωρίσαμε και θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στο Μάιο.

Περισσότερες πληροφορίες

Το ημερολόγιο ενός τρελού

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή του κλασικού διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ που καταγράφει την ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου εγκλωβισμένου όχι μόνο στην ύπαρξη, αλλά και στην κοινωνική του τάξη.

Ματωμένα χώματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Lulu

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια κοινωνία βουτηγμένη στη λαγνεία και την απληστία αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο της ηρωίδας-σύμβολο και στο αριστουργηματικό έργο του 1895 που μιλά για τη βία και τη σεξουαλικότητα.

Πεθαίνω σαν χώρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Το διαχρονικά επίκαιρο μεταμοντέρνο έργο του 1978 μετατρέπει το κοινό σε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός έθνους εξουθενωμένου από την ίδια του την ιστορία.

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Να ακούς το χιόνι να πέφτει

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Μια σκηνική σύνθεση βασισμένη σε έξι καθημερινές ιστορίες του σπουδαίου διηγηματογράφου του 20ού αιώνα, Ρέιμοντ Κάρβερ, που μιλούν για την ανάγκη του ανθρώπου για την αγάπη.

Confess/Εξομολογηθείτε

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Μια θεατρική εμπειρία που αποζητά την ανάγκη για εξομολόγηση της αλήθειας, η οποία εξελίσσεται διαδοχικά σε πέντε δωμάτια με δύο ή τρεις θεατές, βασισμένη σε κείμενα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre αλλά και κείμενα των Σάκη Σερέφα («Δεν δύναμαι»), Ανδρέα Φλουράκη («Το σπίτι»), Μαρίας Γουλή («Η χορεύτρια»).

Το τέλος της μικρής μας πόλης

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 100 '

Η ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή, που αποτυπώνει τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο και συγκεκριμένα «Ο τάφος», ενέπνευσαν μια σάτιρα με ζωντανή μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.