Η μποέμικη καρδιά του χιπχοπά Μπρούνο Μπελτράο χτυπά στη Στέγη

Ο εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης χιπ χοπ έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το «New creation», για να δηλώσει πως ο χορός είναι πολιτική πράξη.

New creation Kerstin Behrendt©

Υπάρχει μια νέα γενιά Βραζιλιάνων καλλιτεχνών, οι οποίοι αφουγκράζονται την οργή που συσσωρεύεται στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας της χώρας τους και χρησιμοποιούν την τέχνη ως μορφή αντίστασης. Μέσα από τα εικαστικά, τη μουσική και το χορό εκφράζονται, σκιαγραφούν τις κοινωνικές αποχρώσεις μιας τεράστιας χώρας γεμάτης ανισότητες, δημιουργούν μια βάση διαλόγου που μπορεί να συνενώσει πλούσιους και φτωχούς. Ποιος δεν έχει θαυμάσει μέσα από φωτογραφίες το πανέμοφο γκραφίτι "το Αγόρι με το χαρταετό", που ολοκληρώθηκε το 2006 σε συνεργασία με τους ντόπιους καλλιτέχνες Victor και Maurinho, αλλά και με τη βοήθεια των κατοίκων. Το 2012, η τοιχογραφία αποκαταστάθηκε, αφού οι σφαίρες από τις οδομαχίες των συμμοριών με την αστυνομία είχαν προκαλέσει σημαντικές φθορές. Ένα τέτοιο πέταγμα προς τα εμπρός, προς την ελευθερία της έκφρασης, διεκδικούν οι Βραζιλιάνοι καλλιτέχνες, με αναφορά στη συλλογικότητα και σε μια σειρά από κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά θέματα.

Bruno Beltrao
Grupo de Rua©
Ο Μπρούνο Μπελτράο

Ένας από αυτούς είναι ο ανανεωτής της σκηνής του χιπ χοπ Μπρούνο Μπελτράο, ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, που χορεύει ενάντια στις ακροδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης Μπολσονάρο. Ο Μπελτράο αφουγκράζεται τους έντονους κραδασμούς στην πολιτική ζωή της πατρίδας του και τους μεταφράζει σε οριακό σωματικό παλμό. Αυτό φαίνεται καθαρά στην παράσταση με τίτλο "New creation", που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το διήμερο 29-30/4. Μπολιάζοντας το "λεξιλόγιο" του urban dance με τις αρχές του σύγχρονου χορού, παραδίδει έργα υψηλής ενέργειας και χορευτικής δεξιοτεχνίας, που του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του Γουίλιαμ Φορσάιθ του χιπ χοπ.

New creation
Kerstin Behrendt©
"New creation"

Γνώρισε το χορό σε ηλικία 13 ετών, όταν σύχναζε σε κλαμπ όπου βασίλευε η μουσική του MC Hammer και του Sir Mix-a-Lot, και τρία χρόνια μετά, μαζί με τον Ροντρίγο Μπερνάρντι άρχισαν να παραδίδουν μαθήματα χιπ χοπ σε συνομηλίκους τους. Το 1996 ίδρυσε την ομάδα Grupo de Rua και κατάφερε να φέρει στη σκηνή την κουλτούρα του street dance. Έχει βραβευτεί δύο φορές από τον κορυφαίο θεσμό χορού της Νέας Υόρκης, τα Bessie Awards, το 2010 για το έργο "Η3" και, πιο πρόσφατα, το 2020, για τη χορογραφία του "Inoah".

Περισσότερες πληροφορίες

New creation

  • Χορός

Ανανεωτής της σκηνής του χιπ χοπ με παγκόσμια αναγνώριση, ο Βραζιλιάνος χορογράφος αφουγκράζεται τους έντονους κραδασμούς στην πολιτική ζωή της πατρίδας του και τους μεταφράζει σε οριακό σωματικό παλμό.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.