Ο μύθος του "Ηρακλή" ζωντανεύει από τσέχικο θίασο

Ηρακλής

Ο Τσέχος σκηνοθέτης της νέας γενιάς Tomáš Loužný ανέλαβε τη δραματουργική απόδοση των έργων του Ευριπίδη και του Σενέκα, από την Marie Nováková. Η παράσταση "Ηρακλής" ανεβαίνει, στις 7 με 9 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τη Λαϊκή Παράδοση, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net) και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Ηρακλής Prague City Theatres

Μία αρχική εκδοχή της παράστασης ανέβηκε στο Prague City Theatres ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα πολιτιστικά ινστιτούτα της Πράγας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τσέχικο και το ευρωπαϊκό θεατρικό γίγνεσθαι. "Δεν επαναλαμβάνουμε την παράσταση που ανεβάσαμε στην Πράγα, αλλά πραγματευόμαστε τη συνέχεια της ιστορίας του Ηρακλή. Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εκκλήσεις του για έλεος και λύτρωση; Θα μπορέσει πραγματικά να παραδοθεί στη θεά Αθηνά, σε αυτή την πανίσχυρη πόλη, όπου ο Θησέας είναι ο βασιλιάς, και να βρει ειρήνη και συγχώρεση; Ή μήπως δε θα μπορέσει να ελέγξει τα ακατέργαστα συναισθήματά του και θα αποτύχει να μετανοήσει; Ο Ηρακλής θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πραγματικά κάποιος που αξίζει να τον θαυμάζουμε;…Ερχόμαστε στην Αθήνα με μια παραγωγή του "Ηρακλή" ειδικά σχεδιασμένη για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης", αναφέρει ο Tomáš Loužný στο σημείωμά του.

Τomas louzny


Ο Tomáš Loužný είναι Τσέχος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας. Σκηνοθετεί σε πολλά τσέχικα θέατρα και επίσης διασκευάζει μυθιστορήματα και άλλα μη θεατρικά υλικά για τις παραστάσεις του. Συνεργάζεται με θέατρα όπως τα Prague City Theatres, το Theatre X10, το Drama Studio στο Ústí nad Labem και το Vila Štvanice κ.λπ. Ενδιαφέρεται επίσης για το  θέατρο ενβύθισης (immersive theatre) και τις διάφορες μορφές επικοινωνίας μεταξύ ηθοποιού και κοινού. Εκτός από τη σκηνοθεσία, γράφει για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό καλύτερου μίνι δράματος που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη Vaclav Havel στη Νέα Υόρκη (2017/8). Η βράβευση σήμαινε ότι έγινε δεκτός ως επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – Playwrights Horizons και στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών Ernst Busch στο Βερολίνο. Το 2020 έλαβε επίσης το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Δραματοποίησης Ραδιοφώνου στο Τσεχικό Ραδιόφωνο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εθνικό ραδιόφωνο στην Τσεχική Δημοκρατία. Παρακολούθησε επίσης θεατρικό εργαστήρι για τον Shakespeare του Andrew Visnevski στην Αθήνα που διοργανώθηκε από το Εθνικό Θέατρο. Όταν δεν εργάζεται του αρέσει να ταξιδεύει κυρίως στη Νότια και Βόρεια Αμερική. Θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο Ευρωπαίο παρά Τσέχο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ancientdrama.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρακλής

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Ο σημαντικός σκηνοθέτης της νέας γενιάς ανασυνθέτει την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, αντλώντας από τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη και το ομώνυμο δράμα του Σενέκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.