Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Μοτέλ

"Μοτέλ"
Ένα ρεπερτόριο όπου κυριαρχεί το ελληνικό κείμενο προτείνει φέτος το Θέατρο Τέχνης και εγκαινιάζει τον θεματικό κύκλο "Η βία παντού" με το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου για τη συνύπαρξη των ανθρώπων μέσα στα κοινωνικά στερεότυπα και τις "ταμπέλες" που με ευκολία βάζουμε στους άλλους. Ο ίδιος σκηνοθετεί τους Νίκο Αλεξίου, Ιωάννα Μαυρέα, Μαριάννα Κάλμπαρη, Χρήστο Σαπουντζή κ.ά. (Τέχνης "Κάρολος Κουν", από 8/4)

Η Επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ

"Η Επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ"
Η ομάδα ContraTiempo ανεβάζει το έργο του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημοσθένη Παπαδόπουλου και μας μεταφέρει σε ένα παλιό ξενοδοχείο, που λειτουργεί ως ένας ιδιόρρυθμος οίκος ανοχής. Πολίτες πληρώνουν για να μεταμφιεστούν σε ανθρώπους με υψηλά αξιώματα και να ασκήσουν εξουσία. Πρόκειται για μια αλληγορία για τη φύση του ανθρώπου και τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, επηρεασμένη από την ποιητική γλώσσα και το "βρόμικο" χιούμορ του Ζαν Ζενέ (Ξενοδοχείο Μπάγκειον, από 8/4)

Το γεύμα


"Το γεύμα"
Τρία ζευγάρια απολαμβάνουν το πλούσιο γεύμα τους σε κλίμα γιορτινό. Είναι ευκατάστατοι, μορφωμένοι, επιτυχημένοι επαγγελματίες, είναι τα "θαυμαστά" παιδιά του σύγχρονου συστήματος. Εκείνο το βράδυ αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι για να διασκεδάσουν: κάνουν μια αναπαράσταση βιασμού που είδαν στην τηλεόραση. Μόνο που το παιχνίδι δεν μοιάζει τόσο αθώο. Ο Δημήτρης Μπίτος καθοδηγεί σκηνοθετικά την ομάδα του, Ασίπκα, στο έργο της Λείας Βιτάλη. (Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής", από 11/4)

Αριστερόχειρες

"Αριστερόχειρες"
Μετά την επιθεώρηση "Ω παίδες Ελλήνων", ο Θανάσης Ζερίτης σκηνοθετεί μια ακόμα παράσταση της ομάδας 4Frontal.Το κείμενο είναι της Νεφέλης Μαϊστράλη και αντλεί έμπνευση από τις "παιδουπόλεις", τα ιδρύματα που ίδρυσε η βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου. Οι Τάσος Δημητρόπουλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη και Πάνος Τοψίδης πρωταγωνιστούν στην παράσταση που χαρτογραφεί το σήμερα, βουτώντας σε μια ιστορία με πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο από το χθες. (Δημοτικό Πειραιά-Σκηνή Ωμέγα, από 8/4)

Περισσότερες πληροφορίες

Το γεύμα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Στο βραβευμένο νεοελληνικό έργο ξεδιπλώνονται όλες οι εκφάνσεις της βίας με αφορμή ένα πλούσιο γιορτινό γεύμα που μετατρέπεται σε ένα σκληρό παιχνίδι άγριων ενστίκτων και εξουσίας.

Αριστερόχειρες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα έργο με ισχυρό πολιτικό πρόσημο για τις παιδοπόλεις, που ίδρυσε η βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, κι άλλα ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Ένας Κοινοτάρχης που κρατάει βίτσα και μιλάει με «νι» και «λι», μια απροσάρμοστη Τρόφιμος που της αρέσει να τρέχει, μια ανύπαντρη Ομαδάρχισσα που αμφιταλαντεύεται, μια κουρασμένη Μητέρα που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια, ένας μαλλιαρός Άντρας που κάνει ισορροπία, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες, μια Ρωσίδα χορεύτρια που έπαιξε τον μαύρο κύκνο στα Μπολσόι, ένας Δημοσιογράφος που προσπαθεί να βρει την αλήθεια, ένας Χωροφύλακας που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, αυτός που μιλάει με ντοκουμέντα, μια Ελληνοαμερικάνα που ψάχνει από πού κρατάει η σκούφια της, ένας Αριστερόχειρας που στρώνει το κρεβάτι του φάκελο και δεν μπορεί να πει το «ρ», ένας κανονικός Φαντάρος με αρβύλες και όπλο και ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη, συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

Μοτέλ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ευγενία Αποστόλου, Άγγελος Μπούρας

Η επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Μια αλληγορία για την ανθρώπινη φύση και τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, ιδωμένη μέσα από την ποιητική γλώσσα και το «βρόμικο» χιούμορ του Ζαν Ζενέ, καθώς και το έργο του «Μπαλκόνι».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/07/2024

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.