"Ματωμένα χώματα": Πρώτες φωτογραφίες από τη θεατρική μεταφορά του έργου της Διδώς Σωτηρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Αυτός είναι ο 16μελής θίασος που θα ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για να μεταφέρει μέσα από τα λόγια της συγγραφέως τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής 100 χρόνια μετά.

Ματωμένα χώματα

Κώστας Καζάκος, Μιχάλης Σαράντης και Αντίνοος Αλμπάνης είναι οι πρωταγωνιστές της πολυαναμενόμενης παράστασης "Ματωμένα χώματα” της Διδώς Σωτηρίου που σκηνοθετεί από 29 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Γιώργος Παλούμπης. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει για την παράσταση-στοίχημα σε θεατρική απόδοση του σκηνοθέτη σε συνεργασία με τον ηθοποιό Αντώνη Τσιοτσιόπουλο. 

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κι ενός από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα που γράφτηκε το 1962 (με 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις), για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή καθώς και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως.

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

Εκτός από τους Καζάκο, Σαράντη και Αλμπάνη στη σκηνή ανεβαίνει ένας 11μελής θίασος ηθοποιών -Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Αντώνης Χρήστου- και δύο μουσικοί, οι Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και Βαγγέλης Παρασκευαΐδης.

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

Μέσα από τον κεντρικό αφηγητή του πολυμεταφρασμένου βιβλίου, τον Μανώλη Αξιώτη, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η πραγματικότητα της εποχής εκείνης, οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες της καθημερινότητας των διαφόρων εθνικοτήτων που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως επίσης και τον πόνο, τη βία και τις αδυσώπητες συνθήκες του πολέμου που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το έργο αποτελεί μια πολύ σημαντική κληρονομιά, καθώς μετατρέπει τη Μικρασιατική Καταστροφή από ένα ιστορικό γεγονός σε μια ουσιαστική πορεία μέσα στον ρου της Ιστορίας μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, από την ήρεμη αγροτική ζωή του ήρωα στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ κι έπειτα το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Ματωμένα χώματα
Σταύρος Χαμπάκης©

Τα σκηνικά υπογράφει η Νατάσσα Παπαστεργίου, όπως και τα κοστούμια από κοινού με την Έλενα Γιαννίτσα. Οι φωτισμοί είναι του Βασίλη Κλωτσοτήρα και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Κώστα Νικολόπουλου. Οι φιγούρες του θεάτρου σκιών είναι του Σπύρου Αγγελόπουλου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ματωμένα χώματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 140 '

Η Μικρασιατική Καταστροφή ζωντανεύει μέσα από το εμβληματικό έργο, σε μια παράσταση για τον άνθρωπο σε οριακές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.