Το πρώτο ελληνικό queer comedy club μας συστήνει η Χριστίνα Βούλγαρη

Η γνωστή stand up comedian και διοργανώτρια του “Snap - Athens Queer Comedy Club” μιλά στο “α” για το πρώτο στο είδος του comedy club στην Ελλάδα αποκλειστικά με queer καλλιτέχνες, που έχει στόχο την ορατότητα τόσο από πλευράς καλλιτεχνών όσο και κοινού.

Χριστίνα Βούλγαρη Κανένα κοινό

Το "Snap - Athens Queer Comedy Club” που παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη στο Red Jasper Cabaret Theatre είναι όπως μας είπε η Χριστίνα Βούλγαρη, διοργανώτρια του πρώτου στο είδος του σε ελληνικό έδαφος, comedy club που απαρτίζουν αποκλειστικά queer καλλιτέχνες και λειτουργεί με όρους καμπαρέ. Θα μπορούσε κάποιος να το πει ακόμη και επιθεώρηση ή βαριετέ. Βασικοί στόχοι του "Snap” είναι μεταξύ άλλων η ορατότητα τόσο από την πλευρά των καλλιτεχνών όσο και από εκείνη των θεατών αλλά και η διεκδίκηση χώρου στη σκηνή μέσα από τις ταυτότητες των καλλιτεχνών, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κάτι παραπάνω από την ανάγκη ύπαρξης και συνύπαρξης.
Περισσότεροι από 5 καλλιτέχνες εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα και κάθε παράσταση είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, όπως μας επιβεβαιώνει η stand up comedian, με διαφορετικά σόου από stand up comedy και drag show μέχρι slam poetry, spoken word, τραγούδι και καμπαρέ. Συμμετέχουν οι Λευτέρης Κουλώνης, Δημήτρης Ψαράκος, Kangela Tromokratisch, Mochi, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Lala Kolopi, Ειρήνη Ξυγκάκη, Παναγιώτης Τσουκάτος, Μελίνα Κόλλια, Φαίδων Διαμαντόπουλος και πολλοί άλλοι.

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα του "Snap - Athens Queer Comedy Club”;
Βρεθήκαμε μέσα από παραστάσεις που κάναμε είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά και γεννήθηκε η ιδέα να συνυπάρξουμε όλοι μαζί και να δούμε αν αυτό μπορεί να σταθεί και μόνο του, πέρα από το να μοιραζόμαστε τη σκηνή δύο queer άτομα με 5 ή 10 κωμικούς. Θέλαμε να δούμε πως θα ήταν να είμαστε και οι δέκα queer. Βρεθήκαμε, επίσης, με παιδιά που κάνουν κωμικό περιεχόμενο αλλά όχι με τον αυστηρό όρο του stand up, όπως drag show, κωμικές βραδιές slam poetry, μονολόγους, κ.ά. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε έναν πιο παραδοσιακό επιθεωρησιακό ή βαριετέ τρόπο, που θα περιλαμβάνει περισσότερα είδη τέχνης. Ένα comedy club που λειτουργεί με όρους καμπαρέ. 

Είναι το πρώτο queer comedy club που βλέπουμε στην Ελλάδα;
Ναι είναι η πρώτη συλλογική προσπάθεια queer καλλιτεχνών σε αυτό το είδος. Δεν έχει υπάρξει ξανά κάτι παρόμοιο.

"Το ότι δεν θα ακουστούν κακοποιητικά αστεία και το γεγονός ότι θα ακουστεί περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ένας τρανς ή ένας bysexual άντρας, ταυτότητες δηλαδή με τις οποίες δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην Ελλάδα ως προς το κομμάτι της ορατότητας, είναι σημαντικό”.

 

Σε τι διαφέρει από τα comedy club που έχουμε συνηθίσει;
Συνήθως όταν μιλάμε για comedy club αναφερόμαστε μόνο σε stand up comedy. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εδώ υπάρχουν πχ καλλιτέχνες που θα κάνουν καθαρά καμπαρέ με δικά τους πρωτότυπα τραγούδια. Φιλοδοξούμε να κάνουμε βραδιές με πολύ περισσότερο τραγούδι, μουσική, άλλες εκφράσεις φύλου και καλλιτεχνικές περσόνες, σε αντίθεση με το stand up comedy που έχει σαν κανόνα να βγαίνει κάποιος στη σκηνή ως ο εαυτός του με τα κανονικά του ρούχα. 

Snap - Athens Queer Comedy Club

Μπορεί η κωμωδία να ξορκίσει τις αρνητικές συμπεριφορές ατόμων εκτός της queer κοινότητας ή και να ευαισθητοποιήσει;
Δεν έχουμε μπει στη λογική ότι θα κάνουμε μία παράσταση με πολιτικό στόχο. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να συμβεί όσο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα είδη τέχνης. Ας πούμε πηγαίνεις στο θέατρο ή σε μια συναυλία και ο στόχος είναι να μην είσαι ο ίδιος άνθρωπος φεύγοντας, να είσαι λίγο βελτιωμένος. Εμείς θέλουμε ουσιαστικά να υπάρξουμε. Το ζωτικό για εμάς είναι ότι διεκδικούμε χώρο στη σκηνή με τις δικές μας ταυτότητες, χωρίς να βασιζόμαστε απαραίτητα στην ταυτότητα. Η ταυτότητα, το βίωμα, η έκφραση θα υπάρχει αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό από μόνο του είναι ικανό να ξορκίσει όλο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και φτάνει και σε εμάς. Για μας είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι κι ένας από τους βασικούς μας στόχους να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος και για τους ανθρώπους που είναι πάνω στη σκηνή αλλά και εκείνους που βρίσκονται στο κοινό. Το ότι δεν θα ακουστούν κακοποιητικά αστεία και το γεγονός ότι θα ακουστεί περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ένας τρανς ή ένας bysexual άντρας, ταυτότητες δηλαδή με τις οποίες δεν είμαστε εξοικειωμένοι στην Ελλάδα ως προς το κομμάτι της ορατότητας, είναι σημαντικό.

Είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει;
Ελπίζουμε ότι ήρθε για να μείνει. Θα φανεί με ποιο τρόπο και τι σχήμα θα πάρει, γιατί καλώς ή κακώς είμαστε αρκετοί άνθρωποι, ξεκινήσαμε με μια βραδιά open mic με καλλιτέχνες που κι εμείς δεν τους γνωρίζουμε. Συνδιαμορφώνουμε, όμως, και με το κοινό το τι θα είναι το "Snap” εν τέλει. 

Red Jasper Cabaret Theatre
Ο ατμοσφαιρικός χώρος του Red Jasper Cabaret Theatre

Ποιές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις του κοινού;
Έχουμε δεχτεί αρκετά θετικά σχόλια. Το κοινό που δεν είχε ιδέα από stand up και έβλεπε π.χ μόνο drag show ή πήγαινε σε βραδιές ποίησης, ξαφνικά γνωρίζει εμένα που κάνω κωμωδία. Αρχίζει κάπως έτσι και συγκεντρώνεται ένα κοινό που δεν είχε και πάρα πολλές επιλογές σε αυτό το κομμάτι στην Αθήνα. 

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Snap - Athens Queer Comedy Club

  • Stand up comedy – Music show
  • Διάρκεια: 75 '

Έξι κουίρ καλλιτέχνες που προέρχονται από τον πυρήνα του «Snap», εναλλάσσονται στη σκηνή με stand up, drag show, τραγούδι, καμπαρέ κ.ά. στο πρώτο ελληνικό comedy club του είδους, στο πλαίσιο του Athens Comedy Festival 2024. «Βασικοί στόχοι του Snap είναι μεταξύ άλλων η ορατότητα τόσο από την πλευρά των καλλιτεχνών όσο και από εκείνη των θεατών αλλά και η διεκδίκηση χώρου στη σκηνή μέσα από τις ταυτότητες των καλλιτεχνών, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει κάτι παραπάνω από την ανάγκη ύπαρξης και συνύπαρξης», σημειώνει η διοργανώτρια Χριστίνα Βούλγαρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).