Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού στο Θέατρο της Ημέρας

Το Θέατρο της Ημέρας γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του και διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Αφήνω ίχνη».

παιχνίδι

Εστία της δημιουργίας και της εφαρμογής της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού, από τον ίδιο τον δημιουργό της, Λάκη Κουρετζή από την έναρξη και τους πρώτους πειραματισμούς του μέχρι σήμερα, το Θέατρο της Ημέρας φιλοδοξεί το Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός.

Το τριήμερο φεστιβάλ, που διοργανώνεται από 13 έως 15 Μαΐου για παιδιά και εφήβους με τίτλο "Αφήνω ίχνη", περιλαμβάνει πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις, θεατρικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα, happenings, εργαστήρια και σεμινάρια, που ενορχηστρώνονται γύρω από το Θεατρικό παιχνίδι - κύριο άξονα των παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και θεατρικών δραστηριοτήτων του Θεάτρου Ημέρας. Όσοι φορείς επιθυμούν να λάβουν μέρος με τις δράσεις τους, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 31 Μαρτίου 2022, συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ και αποστέλλοντάς τη στο e-mail: info@theatro-imeras.gr.

Το 1ο Φεστιβάλ Θεατρικού Παιχνιδιού απευθύνεται:
-σε παιδιά από 4 ετών και εφήβους της Αττικής, που θα το επισκεφτούν ατομικά ή σε ομάδες για να λάβουν μέρος στις δράσεις και τα παιχνίδια με ελεύθερη είσοδο.
-σε ενήλικες που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους με διάφορες ιδιότητες: γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες-εικαστικούς, μουσικούς δημιουργούς, ειδικούς ανθρωπιστικών και επικοινωνιακών επαγγελμάτων, καθώς και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν  μ’ έναν διαφορετικό τρόπο το θεατρικό φαινόμενο.
- σε φορείς - ομάδες που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών- καλλιτεχνικών δράσεων για παιδιά και εφήβους μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού, από την ελληνική περιφέρεια. 

Οι συμμετέχοντες, μέσα από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ αλλά και την "συνάντηση",  γνωριμία και "αλληλεπίδραση" με τις άλλες ομάδες,  θα εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τις τάσεις και εξελίξεις στο αντικείμενο και με τα νέα ερεθίσματα θα ανατροφοδοτηθούν και θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Η επιστημονική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελείται από την βασική διδακτική ομάδα της Σχολής της Αθήνας ως εξής:
Λάκης Κουρετζής, δημιουργός της μεθόδου του Θ.Π.-επίτιμος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών- παιδαγωγός - σκηνοθέτης- συγγραφέας
Ανδρομάχη Μοντζολή, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών - σκηνοθέτης- θεατρολόγος - παιδαγωγός θεάτρου - σκηνογράφος
Αφροδίτη Παρζακώνη, Παιδαγωγός Θεάτρου – Εμψυχώτρια Θεατρικού παιχνιδιού- Νηπιαγωγός - Σκηνοθέτης
Ηλίας Πίτσικας, Παιδαγωγός - Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού
Παναής Κασσιανός, Εκπαιδευτικός - Εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού

Το φεστιβάλ θεατρικού παιχνιδιού επιδιώκει:
α) για τα παιδιά & τους εφήβους: 
-την επαφή και εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτισμική ποικιλομορφία στην τέχνη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, θρησκεύματος.
-την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
-Την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, με τη συμμετοχή τους στις δράσεις μέσω του θεατρικού παιχνιδιού
β) για τους ενήλικες και τους συμμετέχοντες φορείς
-Την ενθάρρυνση φορέων - ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με την παραγωγή πολιτιστικών - καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και ειδικότερα με την μέθοδο του Θ.Π.

Οι συμμετέχοντες φορείς θα έρθουν από την ελληνική περιφέρεια και όχι μόνο από την Αθήνα και τον Πειραιά. Επιστρέφοντας στις πόλεις τους θα λειτουργήσουν σαν πολλαπλασιαστές των δράσεων και εκδηλώσεων μέσα από την "συνάντηση", γνωριμία και "αλληλεπίδραση" με τις άλλες ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

theatro-imeras.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.