Δύο θεατρικές παραστάσεις στον απόηχο της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Οι παραμονές και ο αγώνας της αντίστασης του 1821 ζωντανεύουν μέσα από δύο έργα, την “Μαντώ, La Bella Greca” της Θεοδώρας Καπράλου στο Μέγαρο και το «Σαράι του Φεχίμ Πασά» του Τούρκου Τουργκούτ Οζακμάν στο Αγγέλων Βήμα.

Το Σαράι του Φεχίμ Πασά

Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και ως φόρο τιμής στα 100 χρόνια που ολοκληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το θέατρο Αγγέλων Βήμα μας συστήνει τον Τούρκο δραματουργό Τουργκούτ Οζακμάν και το "Σαράι του Φεχίμ Πασά". Η επιλογή του έργου έγινε στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ρεπερτορίου με αφορμή μια χώρα αναφοράς με στόχο την ανάδειξη λιγότερο διαδεδομένων δραματουργιών. Διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 1908, όπου τα κινήματα κατά του Σουλτάνου και των πασάδων προετοιμάζουν την επανάσταση, ενώ στις φτωχογειτονιές επικρατεί ηρεμία. Τούρκοι, Έλληνες, χαρέμια και νταήδες, παίζουν παιχνίδια εξουσίας, στο ιδιαιτέρως ποιητικό έργο που βρίθει από ηθογραφικά στοιχεία, αφομοιώνοντας κοινά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης Ελλήνων και Τούρκων και τη φόρμα του θεάτρου σκιών. Από 18 Μαρτίου, το "Σαράι του Φεχίμ Πασά" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Μπαντούνα. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τους Ανδρέα Ζάκα, Μάνο Ζούρα, Νικόλα Νιώτη, Θάνο Παπαθανάση και Κωνσταντίνο Τσιούγκο.

Μαντώ, la bella Greca
Alex Kat©

Στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής αυτή τη φορά, επαναλαμβάνεται η "Μαντώ, La Bella Greca" σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη από 21 έως 23 Μαρτίου. Ο Γιώργης Τσαμπουράκης παραμένει στο θίασο της παράστασης που είδαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, ενώ τώρα συμπρωταγωνιστεί με τη Μαρκέλλα Γιαννάτου και την Ιωάννα Πιατά. "Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί”, σύμφωνα με τον υπότιτλο ανέβασε αυτή την παράσταση ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το πρωτότυπο κείμενο της Θεοδώρας Καπράλου δημιουργήθηκε μέσα από πολύμηνη έρευνα και επιχειρεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα μιας γυναίκας που πρωτοστάτησε στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ως "ένα ιδιότυπο ημερολόγιο που στέκεται δίπλα στην Ιστορία", ενώ δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει "ιστορική καταγραφή". "Στην παράσταση θα δούμε τις προσωπικές μαρτυρίες διαφορετικών προσώπων που "γνώρισαν” τη Μαντώ Μαυρογένους και μας μιλούν για εκείνη σε έναν οικείο, προσωπικό τόνο ξετυλίγοντας όλο το νήμα της ζωής και της προσωπικότητάς της”. Η διασκευή, η σκηνοθεσία και οι φωτισμοί είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Λεμπέσης και την κίνηση η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαντώ, la bella Greca

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 150 '

Το έργο-φόρος τιμής στην ηρωίδα της Επανάστασης του 1821, Μαντώ Μαυρογένους, που ζωντανεύει μέσα από τις διηγήσεις ιστορικών και φανταστικών προσώπων, επαναλαμβάνεται.

Το Σαράι του Φεχίμ Πασά

  • Σάτιρα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα σατιρικό έργο με ηθογραφικά στοιχεία ξεδιπλώνεται με φόντο την Κωνσταντινούπολη του 1908. Ανάμεσα στα χαρέμια και τους μαχαλάδες, τα κινήματα κατά του σουλτάνου και των πασάδων προετοιμάζουν την επανάσταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.