Θεατρικές "Παραβάσεις" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τρεις σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου, στις «Παραβάσεις», το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ.

Μαρία Μαγκανάρη

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι "Παραβάσεις", το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επιστρέφουν στον "Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)". Με αφορμή την έκθεση του εμβληματικού έργου της Λουίζ Μπουρζουά, "Maman", το οποίο φέρνουν στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ ο "Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ" και το "Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", τρεις σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς (Γεωργία Μαυραγάνη, Μαρία Μαγκανάρη, Έλενα Μαυρίδου) καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς (Ευγένιου Ο’ Νηλ, "Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα", Αύγουστου Στρίντμπεργκ, "Ο Πατέρας", Ευριπίδη, "Άλκηστις") που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι "Παραβάσεις" πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 5 μ.μ στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ η Μαρία Μαγκανάρη επιχειρεί μια σκηνική ανάγνωση του "Πατέρα"  του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Στον "Πατέρα", ο Σουηδός δραματουργός χτίζει ένα από τα αριστουργήματά του γύρω από τη "μάχη των φύλων". Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο Άντολφ, στρατιωτικό και επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή της κόρης τους Βέρθα, παίρνει εξοντωτική τροπή όταν η Λάουρα υπαινίσσεται στον άντρα της ότι ενδέχεται να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας της.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΚΠΙΣΝ για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, η παράσταση πραγματοποιείται με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Γιώργος Γάλλος, Βίκυ Κατσίκα, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Μαγκανάρη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Ντάσκας

Κυριακή 20 Μαρτίου, 5 μ.μ
Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 5€
Προπώληση εισιτηρίων : Ticket Services ή 210 7234567

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.