Ο Γιώργος Παπαπαύλου μας συστήνει τους "Lyons"

Γιώργος Παπαπαύλου

1. Το έργο
 "Η οικογένεια Lyons, συναντιέται στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου καθώς σε λίγες μέρες ο πατέρας θα πεθάνει, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός θα βγουν στην επιφάνεια με τρόπο αστείο αλλά ταυτόχρονα άγριο και συγκινητικό όλες οι παθογένειες και οι δυσλειτουργίες αυτής της οικογένειας. Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τους 4 ήρωες να αλληλοσπαράζονται και να εκφράζονται με τρόπο που στο παρελθόν δεν είχαν τολμήσει. Αποκαλύψεις και παραδοχές για τέσσερα μέλη μιας οικογένειας που περισσότερο άγνωστοι υπήρξαν μεταξύ τους παρά οικογένεια!"

2. Ο συγγραφέας 
"Ο Αμερικανός Νίκι Σίλβερ είναι ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας και στην Ελλάδα έγινε γνωστός από το "Χοντροί άντρες με φούστες". Υπάρχει, πολύ συχνά, κάτι το σκοτεινό στα έργα του, δοσμένο με χιούμορ. Επίσης έχει ασχοληθεί πολύ με την ομοφυλοφιλία και την αποδοχή της ασκώντας, μέσα από τα έργα του, έντονη κριτική στις συντηρητικές μας κοινωνίες".

Η οικογένεια Lyons


3. Το θέμα των "Lyons"
"Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται οι οικογενειακές σχέσεις, το πόσο εύκολα εγκλωβιζόμαστε μέσα σε αυτές, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας των άλλων και το  πόσο κοστίζει στην ψυχή και τη ζωή ενός παιδιού το να μην τον αποδέχεται ο ίδιος ο γονιός! Είναι πολλά και φλέγοντα τα ζητήματα του έργου, απολύτως επίκαιρα μιας και στο τραπέζι έχει τεθεί πια το θέμα της αποδοχής της διαφορετικότητας, όχι μόνο μέσα στην οικογένεια, αλλά στην κοινωνία στο σύνολό της.  Το θεαματικό σε αυτό το έργο είναι ότι παρόλο που αγγίζει στενάχωρα θέματα με το χιούμορ, τα κάνει να περνούν πιο εύκολα στους θεατές!"

4. Ο ρόλος του Κέρτις
" Στην παράσταση είναι ο Κέρτις. Είναι ένας πολύπλοκος και ιδιαίτερος ρόλος και χαίρομαι πολύ που τον συνάντησα. Είναι ένας 30άρης ομοφυλόφιλος στην Αμερική του ‘80, συγγραφέας όχι ιδιαίτερα επιτυχημένος που παλεύει με τα φαντάσματα και τραύματα της παιδικής του ηλικίας, με την άρνηση του πατέρα του να τον αποδεχθεί και με την δική του αναπηρία να συνάψει σχέσεις και να συνδεθεί με τους ανθρώπους ουσιαστικά! Ένας ακρωτηριασμένος ψυχικά άνδρας που δυσκολεύεται να συντροφευτεί".

Οι Lyons
5. Η παράσταση
"Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το έργο ως μια κοινωνική μαύρη κωμωδία όπου με οδηγό το χιούμορ γίνεται μια ουσιαστική κατάδυση στις ανθρώπινες ψυχές, στους συμβιβασμούς, στις αυτοκαταστροφικές διεξόδους και στο ανελέητο κατηγορώ τους ενός προς τον άλλο. Παρόλο που το έργο γράφτηκε από Αμερικανό και αφορά μια οικογένεια Αμερικανοεβραίων, πολύ σύντομα ο Έλληνας θεατής αναγνωρίζει δικά του κομμάτια. Ο άνθρωπος στον πυρήνα του είναι ίδιος πέρα από κοινωνίες και στερεότυπα. Τις ίδιες ανάγκες έχουμε όλοι".

6. Τι θα πάρει μαζί του ο θεατής 
"Φεύγοντας από την παράσταση ο θεατής, θα ήθελα να σκεφτεί πόσο, επί της ουσίας, δέχεται και εν τέλει αποδέχεται τον διπλανό του είτε αυτός είναι ο σύντροφός του, είτε ο γείτονάς του, είτε απλά ένας περαστικός. Δεν είναι ανάγκη να είμαστε όλοι ίδιοι, και αυτή η συνειδητοποίηση είναι η αρχή μιας πορείας προς την απελευθέρωση όλων μας από ταμπού και προκαταλήψεις που μας φόρτωσαν οι προηγούμενες γενιές". 

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Lyons

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια οικογενειακή ιστορία για τη δύναμη της συγχώρεσης και την αποδοχή της διαφορετικότητας εξελίσσεται στο έργο που σηματοδότησε το ντεμπούτο του συγγραφέα στο Μπρόντγουεϊ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.