"Αυτόχειρας" πολλών αστέρων από τον Γιώργο Παπαγεωργίου

Μια “εξωφρενική” θεατρική εμπειρία ζωής και θανάτου φαίνεται να μας περιμένει στο Εθνικό Θέατρο Ρεξ, με αφορμή τη μαύρη σατιρική κωμωδία του Νικολάι Έρντμαν που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου με ένα πολύ δυνατό θίασο.

Αυτόχειρ!

Με δέκα χιουμοριστικά βίντεο πρόμο (που θα βρείτε στο κανάλι του Εθνικού Θεάτρου στο YouTube) μας προϊδεάζουν για όσα θα δούμε στον "Αυτόχειρα” του Νικολάι Έρντμαν από 23/3 στο θέατρο Ρεξ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης, Ναταλία Τσαλίκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάκης Παπαδημητρίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Νίκος Καρδώνης, Βάσω Καβαλλιεράτου, Άγγελος Μπούρας και Λυδία Τζανουδάκη.
Ο Σεμιόν θέλει να αυτοκτονήσει. Ή, μάλλον, έτσι νομίζει η γυναίκα του. Η είδηση της επικείμενης αυτοκτονίας του εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός, ερήμην του. Θέλοντας να καπηλευτούν τον θάνατό του για ιδεολογικούς σκοπούς, εκπρόσωποι της εξουσίας -κι όχι μόνο- του προσφέρουν γη και ύδωρ για μια θέση στο σημείωμα αυτοκτονίας του, μεταμορφώνοντας την καθημερινότητα αυτού του λούμπεν Άμλετ, σε υπερθέαμα έστω και για λίγο.

Αυτόχειρ!
Χρήστος Συμεωνίδης©

"Εκείνος που μέχρι τώρα δεν είχε εξουσία πάνω σε τίποτα, θα γίνει πρωταγωνιστής και θα βρεθεί με όλους τους προβολείς στραμμένους πάνω του” λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου. Με απίθανο χιούμορ και ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η παράσταση ακολουθεί την υπαρξιακή διαδρομή του πρωταγωνιστή που παλινδρομεί ανάμεσα στη λαχτάρα του για ζωή και στη δίψα του για μεγαλείο που τροφοδοτούν αυτοί οι ξαφνικοί "επισκέπτες” σε κάτι που θυμίζει ανατρεπτικό τσίρκο.

Αυτόχειρ!
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η ξέφρενη κωμωδία που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς το 1932 και οδήγησε τον συγγραφέα της σε μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία, γράφτηκε το 1928. Στη Ρωσία παίχτηκε για πρώτη φορά μόλις το 1987. Με στοιχεία μαύρης κωμωδίας και αιχμηρής σάτιρας μιλά για την κοινωνική υποκρισία και τους σαρωτικούς μηχανισμούς επιβολής εξουσίας στο άτομο, για το τι σημαίνει να ζεις σε μια κοινωνία όπου μόνο οι νεκροί μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα, αλλά και την ακατανίκητη επιθυμία του ανθρώπου για ζωή.

Αυτόχειρ!
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η ζωντανή μουσική πρωταγωνιστεί κι αυτή, επιτρέποντας την υπέρβαση: δύο αντίθετες πραγματικότητες συναντιούνται, καθώς ο κόσμος του θεάματος εισβάλει σ’ ένα φτωχικό, μίζερο σπίτι. Με την έναρξη της παρεξήγησης, ο εκρηκτικός μουσικός κόσμος της παράστασης αρχίζει να ξετυλίγεται.

Αυτόχειρ!
Χρήστος Συμεωνίδης©

Παίζουν επίσης: Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Φανή Παρλή, Εβίτα Αγαΐτση, Αντώνης Αντωνιάδης, Γιάννης Λατουσάκης, Νικόλας Ντούρος.
Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Γιώργου Δούσου (κλαρίνο) και Δημήτρη Κλωνή (ντραμς), ερμηνεύουν οι ίδιοι ζωντανά μαζί με τους Αλέξανδρο Δανδουλάκη (ηλ. κιθάρα), Βασίλη Παναγιωτόπουλο (τρομπόνι) και Δημήτρη Τίγκα (κοντραμπάσο).

Αυτόχειρ!
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιόρα, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Πάρι Μέξη, η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτόχειρ!

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Στη μουσική εκδοχή του εκρηκτικού έργου, η φήμη ότι ο άνεργος και απελπισμένος Σεμιόν θέλει να αυτοκτονήσει τον φέρνει αντιμέτωπο με την κοινωνική υποκρισία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.