Πρώτες εικόνες από το "Πονηρό πνεύμα" του Γιάννη Χουβαρδά λίγο πριν την πρεμιέρα του στο Εθνικό

Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από τη δημοφιλή μαύρη κωμωδία του Νόελ Κάουαρντ που ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μετατρέπει σε ένα συνεχόμενο πάρτι στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με all star θίασο.

Πονηρό πνεύμα

Μια απόκοσμη αίσθηση μετατοπισμένης πραγματικότητας αναδύεται από τις πρώτες εικόνες της δημοφιλούς μαύρης κωμωδίας του Νόελ Κάουαρντ "Πονηρό πνεύμα”, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς από 26 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στην "γυμνή” Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης ανεβάζει το "Blithe spirit”, όπως θέλει ο πρωτότυπος τίτλος του βρετανικού έργου, με έναν θίασο αστέρων: τους Αργύρη Ξάφη, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αμαλία Μουτούση, Κατερίνα Λέχου, Θανάση Δήμου, Γιώργο Γλάστρα και Ειρήνη Λαφαζάνη.

Πονηρό πνεύμα
Karol Jarek

Ο γάμος και οι δυσκολίες της συζυγικής πίστης πλέκονται με το καυστικό, φλεγματικό, ανελέητο χιούμορ του Βρετανού Νόελ Κάουαρντ, με αποτέλεσμα μια σχεδόν μεταφυσική κωμωδία. Στην "πικρή κωμωδία που βγάζει γέλιο” σύμφωνα με όσα είπε η Άννα Μάσχα στη συνέντευξη που έδωσε στο "α”, ο Τσαρλς, με τη δεύτερη σύζυγό του, Ρουθ, καλούν ένα ζευγάρι φίλων και ένα μέντιουμ για να κάνουν σεάνς σε ένα χώρο σαν καταφύγιο όπου γύρω πέφτουν βόμβες. Μέσα από αυτήν την πνευματιστική τελετή, ο Τσαρλς θέλει να αντλήσει υλικό για το καινούργιο του μυθιστόρημα, αλλά και να κοροϊδέψει το επάγγελμα του μέντιουμ. Φαινομενικά, η σεάνς δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, όμως μετά το τέλος της ο Τσαρλς, και μόνο αυτός, ακούει τη φωνή της πρώην γυναίκας του Ελβίρας και βλέπει το φάντασμά της.

Πονηρό πνεύμα
Karol Jarek

Ποιος είναι ποιος

Την Ελβίρα, το "Πονηρό πνεύμα” δηλαδή, ερμηνεύει η Άννα Μάσχα, ο Αργύρης Ξάφης τον Τσαρλς, η Κωνσταντίνα Τάκαλου τη Ρουθ, τους Μπράντμαν, το ζευγάρι των φίλων τους, αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν οι Κατερίνα Λέχου και ο Γιώργος Γλάστρας κατά το πρώτο διάστημα παραστάσεων, για να ακολουθήσει ο Θανάσης Δήμου στη συνέχεια. H Αμαλία Μουτούση υποδύεται το μέντιουμ Μαντάμ Αρκάτι και η Ειρήνη Λαφαζάνη τη Λούσι, την υπηρέτρια.

Πονηρό πνεύμα
Karol Jarek

Το έργο που παιζόταν ενώ έσκαγαν βόμβες

"Σε περίπτωση συναγερμού για αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κοινό θα ενημερωθεί από τη σκηνή… Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν να αποχωρήσουν από το θέατρο, η παράσταση ωστόσο θα συνεχιστεί": Πρεμιέρα για το "Πονηρό πνεύμα” την Άνοιξη του 1941. Το Λονδίνο βομβαρδίζεται άγρια από τους Γερμανούς κι ο Νόελ Κάουαρντ, ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της βρετανικής σκηνής, πάει στην εξοχή για να γράψει μια κωμωδία με φαντάσματα. Γιατί -παρά τις καταστροφικές επιθέσεις που σχεδόν ισοπεδώνουν την πόλη, παρά τα ερείπια και τα θύματα- η ζωή συνεχίζεται. Κι έτσι "μέσα στην ανασφάλεια, την τρέλα και τη μαυρίλα, ανθίζει μια εξωφρενική κωμωδία", όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης.

Πονηρό πνεύμα
Karol Jarek

Το Πονηρό πνεύμα θα γραφτεί μέσα σε πέντε μέρες και θα κάνει ρεκόρ παραστάσεων στο Γουέστ Εντ, με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές, υποκρινόμενος πως όλα είναι καλά, όλα είναι όπως πριν. Ένα προσωρινό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μεθύσουν ανενόχλητοι και να ασχοληθούν με τα φαντάσματά τους, την ώρα που κάπου έξω -όχι και πολύ μακριά- σκάνε βόμβες.

Πονηρό πνεύμα
Karol Jarek

Κάτι αντίστοιχο κάνουν και οι ήρωες του έργου. Από τη μία πόνος και καταστροφή κι από την άλλη η αιώνια φόρα του ανθρώπου προς τα εμπρός, η ανάγκη μας να συνεχίσουμε πάση θυσία, η πεποίθησή μας πως η ζωή δεν σταματά ποτέ. Εστιάζοντας σ’ αυτό το δίπολο και την αντήχησή του στις μέρες μας, ο Γιάννης Χουβαρδάς αναπτύσσει ως κεντρικό άξονα της παράστασης την ιδέα ενός συνεχόμενου πάρτι.

Πονηρό πνεύμα
Karol Jarek

Περισσότερες πληροφορίες

Πονηρό πνεύμα

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Το χιούμορ του Βρετανού συγγραφέα βρίσκει την ωριμότερη στιγμή του στην αριστοτεχνικά δομημένη καυστική κωμωδία όπου ο γάμος του Τσαρλς απειλείται από το ενοχλητικό φάντασμα της πρώτης συζύγου του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).