Οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου και ξεχωρίζουν.

Πονηρό πνεύμα

"Πονηρό πνεύμα"
Το έργο του Νόελ Κάουαρντ που γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πόλεμου και όπου υπαρξιακά ερωτήματα ποτισμένα με μεταφυσική εσάνς κυριεύουν τους ήρωες, σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς. Παίζουν: Γ. Γλάστρας, Θ. Δήμου, Ειρ. Λαφαζάνη, Κ. Λέχου, Ά. Μάσχα, Αμ. Μουτούση, Αργ. Ξάφης, Κ. Τάκαλου (Εθνικό Θέατρο, από 26/2).

Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την Κόλαση

"Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την Κόλαση"
Ο ποιητής και συγγραφέας Τσαρλς Μπουκόφσκι αναμετριέται με τα μεγάλα ερωτήματα της αγάπης στην ποιητική συλλογή του που αποτελείται από "ερωτικά" ποιήματα σε μορφή πρόζας. Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Ζαφείρης της δίνει θεατρική μορφή, με πρωταγωνιστές τους Λουκά Ξαπλαντέρη, Αμελί Τριπαμπούκη και Κατερίνα Προκόπη (Χώρος 2510, από 24/2).

Το κόκαλο
"Το Κόκαλο"
Το έργο των Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, σε σκηνοθεσία της πρώτης, είναι "μια ποιητική γκραν γκινιόλ τελετουργία, βασισμένη στη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτό". Πρωταγωνιστεί ο Γεράσιμος Γεννατάς, με τη live συμβολή του μουσικού-περφόρμερ Γιώργου Παλαμιώτη, σε σκηνογραφία της Δήμητρας Λιάκουρα (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο, από 28/2).

Λοιμός
"Λοιμός"
"Από τη σκηνή θα περάσουν πολλοί μικροί λοιμοί που συναντάμε κάθε μέρα, τους οποίους θα καυτηριάσουμε, θα γιορτάσουμε, θα ξορκίσουμε και ίσως τελικά κατανοήσουμε", γράφει ο Βασίλης Βηλαράς για την περφόρμανς του που διατρέχει τη μουσική ιστορία της χώρας. Παίζει ο ίδιος μαζί με τους Χάρη Κούσιο, Κέλλυ Παπαδοπούλου (Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, από 2/3).

Η οικογένεια Lyons
"Οι Lyons"
Η Ρέινα Σ. Εσκενάζυ σκηνοθετεί την κωμωδία του Νίκι Σίλβερ και οι Παύλος Ευαγγελόπουλος, Νικολέτα Βλαβιανού, Γιώργος Παπαπαύλου, Ισιδώρα Δωροπούλου και Άρτεμις Νικολάκη ενσαρκώνουν τα μέλη μιας δυσλειτουργικής οικογένειας που, επιχειρώντας τη συμφιλίωση, ζει αστείες και μελοδραματικές καταστάσεις γύρω από το κρεβάτι του ετοιμοθάνατου πατέρα (Μικρό Θέατρο Κεραμεικού, από 28/2).

Μένγκελε όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι
"Μένγκελε όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι"
Ένα παιχνίδι ταυτοτήτων μεταμορφώνει έναν γοητευτικό άντρα στον Μένγκελε, τον Γερμανό γιατρό του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς, και μια όμορφη γυναίκα στην Εσθήρ Κοέν, μια Εβραία θύμα του, στο έργο του Θανάση Τριαρίδη. Πρωτοεκδόθηκε ηλεκτρονικά το 2012 και τώρα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Ερμηνεύουν η Κορίνα Τριανταφύλλου και ο Θεόφιλος Μανόλογλου (Φούρνος, από 24/2).
 

Περισσότερες πληροφορίες

Κόκκαλο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση ξεκινάει με την φανταστική υπόθεση ότι, μετά από μια βραδιά προς τιμήν του στην οποία του απαγορευόταν η είσοδος, ο Αντονέν Αρτώ, απογοητευμένος, αρνείται την ελευθερία του και επιστρέφει οικειοθελώς στο κελί του, αποφασίζοντας να ξυπνήσει τα εκφραστικά του μέσα για να μεταμορφωθεί ο ίδιος στον πιο βιρτουόζο περφόρμερ και να δώσει ένα τελευταίο σόλο, μια παράσταση-ξέσπασμα, μπροστά σε ένα κοινό ανυπόκριτο. Ένα κοινό που θα πλάσει με το μυαλό του. Ένα κοινό που γεννήθηκε για να τον αγαπά. Απομονωμένος στο ψυχιατρικό άσυλο, ο Αρτώ στήνει από την αρχή το παλιό σκηνικό μιας αποτυχημένης του παράστασης και φέρνει την ψυχή του στο προσκήνιο, την ξεγυμνώνει και την τραγουδά με πάθος και μαεστρία. Σε ένα ονειρικό τοπίο μνήμης και με το ρυθμό της μουσικής του περφόρμερ και μουσικού Γιώργου Παλαμιώτη, ακολουθεί την κάθοδο μιας βαθιάς και ανείπωτης εξομολόγησης.

Πονηρό πνεύμα

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 150 '

Το χιούμορ του Βρετανού συγγραφέα βρίσκει την ωριμότερη στιγμή του στην αριστοτεχνικά δομημένη καυστική κωμωδία όπου ο γάμος του Τσαρλς απειλείται από το ενοχλητικό φάντασμα της πρώτης συζύγου του.

Μένγκελε, όνειρο για δύο πρόσωπα σε ένα βαγόνι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα παιχνίδι ρόλων με πρωταγωνιστές έναν άντρα και μια γυναίκα ζωντανεύει μνήμες από το ζοφερό παρελθόν στο εργαστήρι πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε, του διαβόητου γιατρού του Άουσβιτς.

Λοιμός

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 110 '

Μια μουσική παράσταση με σατιρική διάθεση γεμάτη τραγούδια εμπνευσμένα από την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, τη μουσική ιστορία της χώρας και τις ελληνικές σειρές των 90s.

Charles Bukowski: Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Η πραγματική ιστορία αγάπης του Τσαρλς Μπουκόφσκι με τη Λίντια, τον μεγάλο του έρωτα, ενέπνευσε ένα μυθοπλαστικό έργο.

Οι Lyons

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια οικογενειακή ιστορία για τη δύναμη της συγχώρεσης και την αποδοχή της διαφορετικότητας εξελίσσεται στο έργο που σηματοδότησε το ντεμπούτο του συγγραφέα στο Μπρόντγουεϊ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.