Ξεκινά το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών "Πού πας, βρε Καραγκιόζη;"

1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών

Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα θεατρικά θεάματα, με ρίζες από την Ανατολή. Το νεοελληνικό Θέατρο Σκιών είναι ένα πολυτιμότατο κομμάτι του νεοελληνικού θεάτρου και της λαογραφίας και ο Καραγκιόζης, αποτελεί την πιο αγνή έκφραση του λαϊκού πολιτισμού. Πώς το θέατρο σκιών και ο αγαπημένος σε όλους Καραγκιόζης μπορεί να αφορά τον άνθρωπο του σήμερα; Σ’ αυτό το ερώτημα αποπειράται να απαντήσει ο Κοινωνικός και Πολιτιστικός Οργανισμός KROMA, μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών "Πού πας, βρε Καραγκιόζη;", που θα φιλοξενηθεί 18-20/2 στο Ρομάντσο και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές εικαστικές, παραστατικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Με τους Δήμου Αβδελιώδη, Ωρίωνα Αρκομάνη, Ηλία Καρελλά, Ίριδα Κρητικού, Δημήτρη Λέκκα, Γιάννη Σπανούδη, Χρήστο Στανίση και τις συζητήσεις και εξιστορήσεις τους ξεκινά αύριο, ώρα 7 μ.μ., το τριήμερο αφιέρωμα στο Θέατρο Σκιών, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών

Οι εικαστικές εκθέσεις-εγκαταστάσεις

 "Στον μπερντέ: Ο Καραγκιόζης ως εφήμερη διαχρονία" 50 Έλληνες διακεκριμένοι αλλά και πολύ νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν τον Καραγκιόζη με την προσωπική τους ματιά και αφηγούνται μέσα από τα έργα τους αυτοσχέδιες ιστορίες ηρώων της διπλανής πόρτας. 

Το "Σαν τον καραγκιόζη… Το Défilé του δρόμου" χρησιμοποιώντας το εργαστήριο του καλλιτέχνη, εικαστικοί, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι, eco-makeovers και σκηνογράφοι που εργάζονται με ελαφριά ύλη και εφήμερα υλικά, στήνουν ένα défilé δρόμου με αυτοσχέδια ενδύματα και …αξεσουάρ μόδας που θα φορεθούν και θα παρουσιαστούν τιμώντας την ελληνική διαχρονία του Καραγκιόζη και του θεάτρου σκιών. Τα έργα τους θα είναι επισκέψιμα ως εικαστική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του τριημέρου, με εξαίρεση τις ώρες του defile το απόγευμα του Σαββάτου, που οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν με προκράτηση. Τα εικαστικά ενδύματα και τα αξεσουάρ μόδας με έμπνευση τον κόσμο του Καραγκιόζη θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ το Σάββατο 19.2.22 στις 17.00 και στις 18.00 θα παρουσιαστούν σε ένα αναπάντεχο cat-walk, με ακόμη πιο αναπάντεχα μοντέλα. Η ηλεκτρονική κράτηση θέσης για το συγκεκριμένο event είναι απαραίτητη. (www.poupasvrekaragiozi.gr)

Το Installation "Pokemon Island" του εικαστικού, ηθοποιού και make-up artist, Σπύρου Αγγελόπουλο είναι ένα νησί εμπνευσμένο από την ποπ κουλτούρα, το θέατρο σκιών και φιλοξενεί τα πιο απροσδόκητα πλάσματα! 

1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών

Οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους:

1. Θα παιχτεί "Το μαγεμένο πουλί" μια παράσταση του Χρήστου Στανίση (Κυριακή 20/2 στις 12.00).
2. "Και οι γυναίκες;" είναι μια παρουσίαση του Ηλία Καρελλά (Κυριακή 20/2 στις 18.00), με θέμα τον παράλληλο μικρόκοσμο των γυναικών, μέσα στο ανδροκρατούμενο σύμπαν του Καραγκιόζη.
3. Θα γίνουν προβολές σπάνιων και ανέκδοτων κινηματογραφικών ντοκουμέντων σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
4. Στο "Ο Καραγκιόζης και το χαμένο μπαούλο" τα παιδιά βοηθούν τον Καραγκιόζη, σε ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό Escape Room (Σάββατο 19/2 στις 13.30 & Κυριακή 20/2 στις 14.00).
5. Τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν με παραδοσιακό τρόπο φιγούρες θεάτρου σκιών `που δεν είναι καθόλου παραδοσιακές (Σάββατο 19/2 στις 12.00).
6. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης του θεάτρου Σκιών και μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη, Χρήστος Στανίσης, παρουσιάζει την ιστορία του θεάτρου σκιών και τους ήρωες του μέσα από ένα εργαστήριο κατασκευής Φιγούρας (Κυριακή 20/2 στις 16.00)

Η ηλεκτρονική κράτηση θέσης σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη εδώ 
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).