Οι θεατρικές πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 10 έως 16 Φεβρουαρίου και μας τράβηξαν την προσοχή.

Πίθηκος Ξουθ

"Πίθηκος Ξουθ"
Στο πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα φαντασίας του Ιάκωβου Πιτσιπίου (1849) ένας πιθηκόμορφος άνθρωπος τα λέει έξω από τα δόντια στους Έλληνες αστούς της εποχής. Το κείμενο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο σύνολό του από τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ως μια "φανταστική" κωμωδία ιδανική για ενηλίκους και εφήβους. Παίζουν: Δ. Κουρούμπαλης, Αντ. Μακρή, Ευγ. Μαραγκού, Ν. Μέλλος, Π. Σεργουνιώτη (Σταθμός, από 14/2, φωτο: ©Πέτρος Μακρής).

Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν
Γεωργία Σιέτου, Ευάγγελος Κάλλοου

"Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν"
Η Βιβή σοκάρεται όταν μαθαίνει ότι η μητέρα της κατάφερε να τις προσφέρει καλή ανατροφή σε μια εποχή δύσκολη για τις γυναίκες, όπως τα τέλη του 19ου αιώνα, κάνοντας το αρχαιότερο επάγγελμα. Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, έγραψε ένα ριζοσπαστικό έργο το 1893 για να μιλήσει για την υποτίμηση των γυναικών. Η Μαίρη Βιδάλη συμπρωταγωνιστεί ως κυρία Γουόρεν μαζί με τους Χρήστο Φωτίδη, Τάσο Μπλάτζιο, Έφη Ρασσιά, κ.ά., σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, στο θέατρο Διάχρονο. (από 12/2)

Η φάρσα του Πιέρ Πατλέν
Γιώργος Γιαννακόπουλος, Ελπίδα Μουμουλίδου

"Η φάρσα του Πιέρ Πατλέν"
"Είπαμε φέτος να… γελάσουμε. Γιατί το γέλιο είναι ελπίδα". Με αυτήν τη διάθεση ανεβάζουν ο σκηνοθέτης Θανάσης Θεολόγης και οι ηθοποιοί Ζ. Ντάνιας, Στ. Καλαθάς, Αναστ. Γκολέμα, Λ. Αργυρόπουλος, Ορφ. Αλπανίδης το έργο του 1457 ανώνυμου συγγραφέα, που παρουσιάζει τα "κατορθώματα" ενός απατεώνα δικολάβου (Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, από 12/2).

Βαλς Νο 6
Φάνης Παυλόπουλος

"Βαλς Νο 6"
Ο συγκλονιστικός μονόλογος ενός κοριτσιού, της Σόνιας, η οποία βίωσε τραυματικές εμπειρίες σε ηλικία 15 ετών. Η ανασύνθεση του παρελθόντος, σφραγισμένη από το σοκ, γίνεται μέσα από λόγο παραληρηματικό, που φωτίζει ωστόσο με τον πιο διεισδυτικό τρόπο την περίοδο της εφηβείας. Το έργο του Βραζιλιάνου Νέλσον Ροντρίγκες σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Φάμης και πρωταγωνιστεί η Μαρία Κουβίδη (Ξενοδοχείο Μπάγκειον, από 11/2)

The zoo story

"The zoo story"
Στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του μεταπολεμικού αμερικανικού θεάτρου, Έντουαρντ Άλμπι, ο διάλογος δύο ανδρών, μέσω της εξαιρετικής αφηγηματικής τεχνικής του δραματογράφου, γίνεται μια αλληγορία για τη συγκαλυμμένη βία της καθημερινότητας. Το έργο σκηνοθετεί ο Πέτρος Μιχάλας και παίζει μαζί με τους Στέφανο Μιχάλα και Χρήστο Τσιντικίδη (Τεχνοχώρος Φάμπρικα, από 13/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Πίθηκος Ξουθ

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 75 '

Κατάλληλο και για εφήβους, συνδυάζει τη φαντασία με το ρεαλισμό, ασκώντας κριτική στις παθογένειες και τη νοοτροπία του 19ου αιώνα.

Η φάρσα του Πιέρ Πατλέν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η φάρσα που γράφτηκε στη Γαλλία το 1457 από ανώνυμο συγγραφέα, με επιρροές από την Κομέντια Ντελ Άρτε, σατιρίζει την απληστία των μικροαστών και την ανεπάρκεια της δικαιοσύνης.

Βαλς Νο 6

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Ο κορυφαίος δραματουργός της Βραζιλίας αναμοχλεύει την ιστορία της Σόνιας, μιας έφηβης που δολοφονήθηκε σε ηλικία 15 ετών.

The zoo story

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η συνάντηση ενός συμβιβασμένου οικογενειάρχη κι ενός ανθρώπου ανήσυχου και απροσάρμοστου στις κοινωνικές επιταγές δίνει την αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στον σύγχρονο απάνθρωπο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.