Τα Μπαλέτα Μπολσόι και η Σβετλάνα Ζαχάροβα χορεύουν στο ρυθμό των "Jewels" στο Μέγαρο Μουσικής

Σε μαγνητοσκόπηση θα δούμε ένα από τα πιο δημοφιλή μπαλέτα παγκοσμίως να ερμηνεύει τη γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του Ζορζ Μπαλανσίν με τίτλο "Πετράδια" σε μουσική των Φωρέ, Στραβίνσκι και Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Jewels

Ένα από τα σπουδαία ραντεβού θεάτρου και χορού που μας περιμένουν φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται σε μαγνητοσκοπημένη δορυφορική προβολή την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου (5 μ.μ.). Ο λόγος για την γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του Ζορζ Μπαλανσίν ονόματι "Jewels” ("Πετράδια”) με τα σπουδαία μπαλέτα Μπολσόι σε μουσική των Γκαμπριέλ Φωρέ, Ιγκόρ Στραβίνσκι και Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. 

Από την παράσταση αυτή που χορογραφεί ο θεμελιωτής του λεγόμενου μοντέρνου μπαλέτου, ιδρυτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής επί σειρά ετών του περίφημου New York City Ballet, δεν λείπουν και μεγάλοι αστέρες του μπαλέτου, όπως η ιδιαιτέρως αγαπητή στο ελληνικό κοινό πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα, η οποία στην τρίτη πράξη ("Διαμάντια") μοιράζεται τη σκηνή με τον Ιταλό Τζάκοπο Τίσι, διακεκριμένο Κορυφαίο Χορευτή των Μπολσόι. Συμμετέχουν, επίσης, οι Ευγενία Ομπραζτσόβα, Αναστασία Ντενισόβα, Ιβάν Αλεξέγιεφ, Κλιμ Εφίμοφ, Ελιζαβέτα Κοκόρεβα, Ντμίτρι Σμιμλέφσκι και Αντονίνα Τσάπκινα, μαζί με το Corps de Ballet του Θεάτρου Μπολσόι. Την ορχήστρα διευθύνει ο Πάβελ Σορόκιν.

Jewels
M. Logvinov

Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τα "Jewels” του Ζορζ Μπαλανσίν

 

#1 Ο Ζορζ Μπαλανσίν εμπνεύστηκε αυτό το μοναδικής γοητείας τρίπτυχο, το οποίο υπήρξε έργο-ορόσημο για τη διεθνή του καλλιτεχνική πορεία, ύστερα από μια επίσκεψή του στο περίφημο κοσμηματοπωλείο Van Cleef & Arpels της 5ης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης. 

 

#2 Τα "Jewels” αποτελούν έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής του θρυλικού χορογράφου στις πόλεις και στις ιστορικές Σχολές Χορού του Παρισιού, της Νέας Υόρκης και της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίες διαμόρφωσαν το μοναδικό προσωπικό του ύφος. Τα "Πετράδια" δημιουργήθηκαν για το Μπαλέτο της Πόλης της Νέας Υόρκης (New York City Ballet) και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο New York State Theatre στις 13 Απριλίου 1967.    


#3 Καθεμία από τις τρεις πράξεις των "Jewels” έχει τη δική της ατμόσφαιρα και φέρει το όνομα ενός πολύτιμου λίθου, στον οποίο παραπέμπουν άλλωστε τα χρώματα των εντυπωσιακών κοστουμιών των χορευτών: πράσινο για τα "Σμαράγδια", κόκκινο για τα "Ρουμπίνια" και λευκό για τα "Διαμάντια". Η πρώτη πράξη τιτλοφορείται "Σμαράγδια", τιμά τη ρομαντική Γαλλική Σχολή Μπαλέτου και βασίζεται σε μουσική του Gabriel Fauré (αποσπάσματα από τα έργα "Πελλέας και Μελισσάνθη" και "Σάιλοκ"). Τα γεμάτα ζωντάνια "Ρουμπίνια" αποτελούν φόρο τιμής στην Αμερικανική Σχολή. Η πράξη αυτή είναι επηρεασμένη από την τζαζ και την κινησιολογία των μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και είναι εμπνευσμένη μουσικά από το "Καπρίτσιο για πιάνο και ορχήστρα" του Igor Stravinsky, ενός συνθέτη ιδιαίτερα προσφιλούς στον George Balanchine. Η τρίτη και τελευταία πράξη –τα "Διαμάντια"–, η οποία χρησιμοποιεί ως μουσικό υπόβαθρο την "Τρίτη Συμφωνία" του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, είναι ένας ύμνος στην Αυτοκρατορική Ρωσία, ένας μεγαλειώδης φόρος τιμής του Balanchine στην κλασική δεξιοτεχνία της Ρωσικής Σχολής, ο οποίος μάλιστα ως χορευτής είχε διδαχτεί το σύστημα της Αγίας Πετρούπολης. 

Jewels
Damir Yusupov

Η μετάδοση  που θα δούμε στην Αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας" εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live, μια σύμπραξη που δίνει τη δυνατότητα στους φίλους της ορχηστικής τέχνης, σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, να γνωρίσουν διάσημα έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου μέσα από δορυφορικές προβολές παραστάσεων από τη Μόσχα (The Bolshoi Ballet Live from Moscow).

1η φωτο.: Natalia Voronova©

Τιμές εισιτηρίων: € 15, 8. Διάρκεια: 160 λεπτά (με δύο διαλείμματα).

Προπώληση: www.megaron.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.