Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τον Πάνο Παπαδόπουλο στη διάσημη "Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα ετοίμασαν οι δύο γνωστοί καλλιτέχνες πάνω στο πολιτικό έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε για την εξουσία.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

Έναν πολύ δυνατό άσο στο μανίκι του έκρυβε ο Γιώργος Παπαγεωργίου για τη νέα χρονιά τον οποίο πρόκειται να αποκαλύψει από 21 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου. Ο λόγος για το "Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα”, βασισμένο στον διάσημο πολιτικό μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε "Δεσποινίς Μαργαρίτα", το οποίο σκηνοθετεί ο ίδιος και διασκευάζει από κοινού με τον Πάνο Παπαδόπουλο και πρωταγωνιστή της παράστασης.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης

Πρόκειται για μια σύγχρονη διασκευή του έργου για τρία πρόσωπα και ζωντανή μουσική επί σκηνής, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τον κεντρικό πυρήνα του έργου, δημιουργώντας ένα νέο αισθητικό πλαίσιο πάνω στο κείμενο που πλέον θεωρείται κλασικό από πολλούς κριτικούς. Τον κεντρικό ρόλο της περίφημης ηρωίδας του Ατάιντε αναλαμβάνει ο Πάνος Παπαδόπουλος, ανανεώνοντας τη συνεργασία του με τον Γιώργο Παπαγεωργίου μετά τη μεγάλη επιτυχία του "Επιθεωρητή” του Νικολάι Γκόγκολ, παράσταση σταθμό της Goo Theater Company. Συμπρωταγωνιστούν οι Γιάννης και Μιχάλης Λατουσάκης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρόλο των μουσικών επί σκηνής. Το βίντεο υπογράφει ο Χρήστος Συμεωνίδης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης

Ο συγγραφέας έγραψε το έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1973, λογοκρίθηκε σκληρά από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ξαναπαιχτεί. Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην δασκάλα και τους μαθητές της -ρόλο τον οποίο αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι θεατές- γίνεται το όχημα μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η εκρηκτική γραφή και το καυστικό χιούμορ του Ατάιντε στην παράσταση, ανάγοντας το έργο σε έναν "ύμνο για αυτούς που λαχτάρησαν κρυφά την αγάπη και την τρυφερότητα μα δεν την συνάντησαν ποτέ”.

Το πολυπαιγμένο έργο έχει ανέβει σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά το 1975 με την Έλλη Λαμπέτη στον ομώνυμο ρόλο και τον Μιχάλη Κακογιάννη στη σκηνοθεσία. Ακολούθησαν οι Θέμις Μπαζάκα, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μαρίνος, Όλια Λαζαρίδου, Έφη Μουρίκη και Θοδωρής Γράμψας, για να φτάσει στο σήμερα ο Πάνος Παπαδόπουλος να αναλάβει τον αμφίσημο ρόλο-πρόκληση της "Δεσποινίδος Μαργαρίτας”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Το πολιτικό έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλία, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.