Σχέδιο για την ίδρυση μιας εκπαιδευτικής ακαδημίας του Cirque du Soleil στη Σαουδική Αραβία

Cirque du Soleil

Λίγες ομάδες εμπνέουν τη λατρεία και το φανατισμό που προκαλεί το πολυεθνικό Cirque du Soleil, που με αφετηρία τον Καναδά, πρώτο κατάργησε, από το 1984, τα σύνορα ανάμεσα στο τσίρκο και το θέατρο δίνοντας  στα ακροβατικά, τα κλασικά σύμβολα του τσίρκο, άλλη λάμψη και αντλώντας στοιχεία από το Μπρόντγουαιη για το στήσιμο των παραστάσεων. Το crossover καλλιτεχνικό σχήμα ανανεώνει σταθερά τους συνεργάτες του και επεκτείνει στις δραστηριότητες του σε όλο τον κόσμο. Μόλις ανακοινώθηκε η νέα συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας και του Cirque du Soleil Entertainment Group, που υπεγράφη από τον Πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Farhan Al Saud, Υπουργό Πολιτισμού και Πρόεδρο της Επιτροπής Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, και τον κ. Gabriel de Alba, Co – Chairman του Διοικητικού Συμβουλίου του Cirque du Soleil Entertainment Group, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη. Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει παρουσίαση παραστάσεων και το σημαντικότερο απ’ όλα την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την ίδρυση μιας περιφερειακής εκπαιδευτικής ακαδημίας με  εγκαταστάσεις του Cirque du Soleil  στη Σαουδική Αραβία και με φοιτητές από όλο τον κόσμο!
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού: "Μια σειρά από παραστάσεις του διάσημου group ψυχαγωγίας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους στο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιοδειών του Cirque du Soleil, "The Illusionist", "Now You See Me", "Paw Patrol Live – Race to Rescue", "Trolls Live!", και "Blue Man Group World Tour". Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα μπορεί σύντομα να φιλοξενήσει μια ολοκαίνουργια μόνιμη παράσταση του Cirque du Soleil, μοναδική στο Βασίλειο.

Cirque du Soleil

Η συμφωνία θα οδηγήσει επίσης τα δύο μέρη να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την ίδρυση μιας περιφερειακής εκπαιδευτικής ακαδημίας και γραφείων του Cirque du Soleil στη Σαουδική Αραβία.  Με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών που καθοδηγείται από τους καλύτερους στην κατηγορία, έμπειρους καλλιτέχνες, οι μαθητές και οι νέοι από όλο το Βασίλειο, αλλά και πέρα από αυτό, πχ από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους μέσω διεθνών ανταλλαγών σε σχολές τσίρκου/performing arts και μόνιμων καλλιτεχνικών προγραμμάτων, επιπρόσθετα με την εργασία πάνω σε διεθνούς επιπέδου αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις. 
Το Cirque du Soleil Entertainement Group έχει πραγματοποιήσει έξι παραστάσεις στη Σαουδική Αραβία από το 2018, το τελευταίο από τα οποία ήταν το "Messi10" - μια παράσταση προς τιμή του διάσημου Αργεντινού ποδοσφαιριστή Lionel Messi - που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια του Riyadh Season 2021. Οι ζωντανές παραστάσεις  στο Βασίλειο  έχουν επεκταθεί ταχύτατα από την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2018. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις στο Βασίλειο. Το περασμένο έτος, η Επιτροπή Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, μία από τις 11 τομεακές επιτροπές που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ξεκίνησε τη στρατηγική της για την προώθηση του κλάδου, με σχέδια για τη βελτίωση των υποδομών του, την προσφορά εκπαιδευτικών ευκαιριών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη ανάπτυξη συνεργασιών. Η Επιτροπή στοχεύει να έχει 4.500 πτυχιούχους καλλιτέχνες και περισσότερους από 4.000 ειδικευμένους ασκούμενους έως το 2030".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.