"Ιφιγένεια εν Αυλίδι" θα ανεβάσει ο Θέμης Μουμουλίδης το καλοκαίρι του 2022

Το βαθιά πολιτικό έργο του Ευριπίδη ετοιμάζει ο γνωστός σκηνοθέτης και αναζητά γυναίκες ηθοποιούς για τις ανάγκες του χορού.

Θέμης Μουμουλίδης: «Υποστηρίζω με κάθε τρόπο τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου για τον Πολιτισμό»

Είναι η τρίτη φορά που ο Θέμης Μουμουλίδης επιλέγει να ανεβάσει την βαθιά πολιτική τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, στην οποία μάλιστα θα συνεργαστεί με τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο. Για τις ανάγκες του Χορού της τραγωδίας που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2022, ο σκηνοθέτης αναζητά γυναίκες ηθοποιούς (ηλικίας έως 35 ετών). Ως ελάχιστες δεξιότητες ζητούνται άριστες επιδόσεις στο τραγούδι καθώς και η ανάγνωση παρτιτούρας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η γνώση μουσικού οργάνου. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν βιογραφικά (με απαραίτητα στοιχεία σπουδές και φωτογραφία) στην ηλεκτρονική διεύθυνση 5seasonart@gmail.com, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου

Σταύρος Γασπαράτος
Ο μουσικός Σταύρος Γασπαράτος

Πρώτη φορά ο Θέμης Μουμουλίδης παρουσίασε την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι” το 2004 με την Μαρία Πρωτόπαπα στο ρόλο της Ιφιγένειας και τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Στέλιο Μάινα ως Κλυταιμνήστρα και Αγαμέμνων αντίστοιχα. Το 2012 βρίσκει Καραμπέτη και Μάινα να επιστρέφουν με την Ιωάννα Παππά αυτή τη φορά να ερμηνεύει τον επώνυμο ρόλο στο πλευρό των Μηνά Χατζησάββα ως Πρεσβύτη, Γιάννη Στάνκογλου ως Αχιλλέα, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου ως Άγγελο, Άγγελο Μπούρα ως Μενέλαος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λένα Παπαληγούρα και Αρετή Πασχάλη. 

Στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο το 405 π.Χ. οπότε και διδάχθηκε στα Μεγάλα Διονύσια, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ευριπίδη, από τον Ευριπίδη τον Νεότερο (γιό ή ανιψιό του μεγάλου τραγικού), αποτελεί ένα από τα δύο τελευταία του έργα, μαζί με τις "Βάκχες”. Γράφτηκε στα χρόνια 408-406 π.Χ. κατά την παραμονή του ποιητή στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου στην Μακεδονία. Η μόνη από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη που ξεκινάει με διαλογική σκηνή -μεταξύ του Αγαμέμνονα και του γέροντα υπηρέτη του- πραγματεύεται το ξεκίνημα ενός παράλογου πολέμου, εκείνου της Τροίας, και τη διάσταση ανάμεσα σ’ αυτό που θεωρείται δίκαιο για τον απλό άνθρωπο και σ’ αυτό που θεωρείται δίκαιο για την ηγεσία. Πραγματεύεται τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να κινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία. Η αρχική απόφαση του Αγαμέμνονα ν’ αποδεχτεί το χρησμό, μέσα σε μία κατάσταση σύγχυσης και πανικού και η ψευδής ανακοίνωσή του για γάμο της Ιφιγένειας με τον Αχιλλέα προκειμένου εκείνη να οδηγηθεί στην Αυλίδα, αποδεικνύεται, απλώς, μια πολιτική σκευωρία και ανακαλείται από τον ίδιο. Παρά τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας και της Ιφιγένειας, όμως, αποφασίζει να γίνει η θυσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.