Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Μιχοπούλου

Η σπουδαία ηθοποιός και βασική συνεργάτιδα του θεάτρου Άττις δεν είναι πια κοντά μας.

Σοφία Μιχοπούλου

Με μια μεγάλη απώλεια για το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο θέατρο ξεκίνησε το 2022, καθώς η Σοφία Μιχοπούλου, η σπουδαία ηθοποιός που γνωρίσαμε  κυρίως χάρη στις εμβληματικές ερμηνείες της στις παραστάσεις του θεάτρου Άττις, άφησε την τελευταία της πνοή στις 2 Ιανουρίου.

Το θέατρο Άττις και ο επί χρόνια συνεργάτης της, Θόδωρος Τερζόπουλος εξέδωσαν την κάτωθι ανακοίνωση:

Σήμερα αποχαιρετήσαμε τη λατρεμένη μας Σοφία Μιχοπούλου, με βαθιά θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη για όσα μας προσέφερε. Η Σοφία υπήρξε αγαπημένη φίλη, συνοδοιπόρος, συνιδρύτρια και βασικό στέλεχος του Θεάτρου Άττις εδώ και 35 χρόνια. Εκτός από συγκλονιστική ηθοποιός, υπήρξε σπουδαία Δασκάλα, διδάσκοντας όχι μόνο θέατρο, αλλά κυρίως ήθος. Αξέχαστη θα μείνει η στιγμή της αναγνώρισης στις "Βάκχες", όπου η Σοφία ως Αγαύη κατάφερε μια στιγμή να τη μετατρέψει σε συμπαντική και διαχρονική. 

Η Σοφία Μιχοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και συμμετείχε σε σεμινάρια με τον Tatsumi Hijikata στο Τόκιο και με τον Peter Brook στο Παρίσι. Από το 1958 έως το 1968 συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το Δραματικό Κέντρο Βιέννης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και άλλους θεατρικούς οργανισμούς. Το 1985 άρχισε τη συνεργασία της με τo Θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους: την Αγαύη στις "Βάκχες" του Ευριπίδη, τη Μήδεια στο "Μήδειας Υλικό" του Χ. Μύλλερ, τον Δαρείο στους "Πέρσες" του Αισχύλου, την Κορυφαία στον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου, την Ύδρα στον "Ηρακλή" του Χ. Μύλλερ, την Μπέκμπικ στο "Χρήμα" του Μ. Μπρεχτ, την Ευρώπη στους "Επίγονους" του Αισχύλου, τη Γυναίκα στο "Νανούρισμα" του Σ. Μπέκετ, την Κριστίν στη "Mademoiselle Julie" του Α. Στρίντμπεργκ και άλλα. 

Σοφία μας, σε περιμένει η αγκαλιά των αστεριών.  Καλή Ανάπαυση. 

 

 photo© Joanna Weber  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.