"Καρυοθραύστης" από τη Ρωσία με αγάπη

Καρυοθραύστης St. Petersburg Classical Ballet Of Russia

Ο "Καρυοθραύστης" είναι ο πρωταγωνιστής των γιορτών και το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι ένα από τα ωραιότερα έργα, που ενθουσιάζει εξίσου μικρούς και μεγάλους. Το μαγευτικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου, ζωντανεύει σε μία από τις καλύτερες παραγωγές του από το διάσημο Classical Ballet της Αγίας Πετρούπολης στο Christmas Theater.

Καρυοθραύστης St. Petersburg Classical Ballet Of Russia

Το ταξίδι της Κλάρα στο όνειρο
Κορυφαίοι χορευτές που συμμετέχουν στις περιοδείες του ρωσικού καλλιτεχνικού σχήματος του Αντρέι Μπατάλοφ, η Οξάνα Μποντάρεβα, ο Ευγένι Ιβασένκο, αλλά και ο Λεονίντ Σαραφανόφ από το μπαλέτο Μαριίνσκι, ο Ευγένι Σβετλίτσα και Καρίνα Σατκόφσκαγια, κορυφαίοι σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Ουκρανίας, θα ζωντανέψουν την ιστορία που ξεκινά την Παραμονή των Χριστουγέννων, όσο η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από το νονό της. Ανοίγοντάς το, βλέπει ένα στρατιωτάκι που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης και, μετά την αναχώρηση των καλεσμένων των γονιών της, το παίρνει στην αγκαλιά για να το κοιμίσει. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, η Κλάρα αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτήν τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Η παραμυθένια ιστορία γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική στη δεύτερη πράξη του μπαλέτου, καθώς παρακολουθούμε την Κλάρα και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη στο μαγικό τους ταξίδι, στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού, στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας… 

Καρυοθραύστης St. Petersburg Classical Ballet Of Russia

Το ταξίδι του Καρυοθραύστη στο χρόνο
Είναι συγκινητικός ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύει στο χρόνο κι από χώρα σε χώρα η ιστορία του "Καρυοθραύστη". Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το παραμύθι του 1816 "Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών" του Γερμανού Ε.Τ.Α. Χόφμαν έγινε ευρέως γνωστό από τη διασκευή του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά και αυτή με τη σειρά της ενέπνευσε το 1892 τον Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική για το διάσημο μπαλέτο. Το 1870, ο ξυλουργός Φρίντριχ Βίλχελμ Φίχτνερ σχεδίασε την πρώτη παραδοσιακή φιγούρα του Καρυοθραύστη. Μάλιστα, στη γερμανική παράδοση, ο Καρυοθραύστης απαντά από τα τέλη του 17ου αιώνα, ως σύμβολο καλοτυχίας και προστασίας του σπιτιού και, συνεπώς, ως ένα από τα πιο αγαπημένα δώρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.


Αφήστε τον "Καρυοθραύστη" του Classical Ballet της Αγίας Πετρούπολης να σας παρασύρει στο όνειρο μέσα από την παράσταση που φέρνει το hot venue των αθηναϊκών Χριστουγέννων. Εξήντα συνολικά συντελεστές θα απογειώσουν τη γιορτινή μας διάθεση πρωταγωνιστώντας στο μπαλέτο που δημιούργησε ο Τσαϊκόφσκι για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο "Καρυοθραύστης" γνώρισε αρκετές ακόμη εκδοχές, αλλά η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα προσπάθειες, ήταν αυτή του ανανεωτή Σοβιετικού χορογράφου Βασίλι Βαϊνόνεν, την οποία και θα δούμε στο Christmas Theater στις 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Καρυοθραύστης

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 100 '

Το παραμύθι του E.T.A. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» σε διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) και μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι, σε ένα μπαλετικό υπερθέαμα πάνω στη χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν.

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι
  • Συναυλίες

City Theater (Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου)

Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.