Μην χάσετε την «Καθαρή πόλη» online

Το ταπεραμέντο και την ανθρωπιά που υπάρχει πίσω και πάνω από τις ταμπέλες αποδεικνύουν οι πρωταγωνίστριες της «Καθαρής πόλης», που θα προβληθεί στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Μην χάσετε την «Καθαρή πόλη» online

Το καταλάβαμε πλέον για τα καλά, η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό σύμπτωμα κι έχει να κάνει με την απώλεια κάποιων βεβαιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορική συγκυρία που ζούμε είναι σα να προ(σ)καλεί και πάλι, στο προσκήνιο, την «Καθαρή πόλη». Πέντε μετανάστριες που εργάζονται στη χώρα μας, υπερηρωίδες του θεατρικού πρότζεκτ των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, ανεβασμένες στο θεατρικό σανίδι θα μας δώσουν ένα μεγάλο μάθημα αντιρατσισμού και πολυπολιτισμικής συμβίωσης διαδικτυακά αυτή τη φορά. Η παράσταση ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στη Στέγη Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση και ταξίδεψε σε περισσότερες από 40 σκηνές εντός και εκτός Ευρώπης, έχοντας τη σταθερή υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης: Münchner Kammerspiele (Μόναχο), Théâtre de la Ville (Παρίσι), Sharjah Biennial (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Festival Grec (Βαρκελώνη) κ.ά.

Μην χάσετε την «Καθαρή πόλη» online - εικόνα 1

Δεξιοτέχνες στη σύνδεση της θεατρικής σύμβασης με το πραγματικό γεγονός, οι δυο σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, το 2012, την εποχή που οι επιχειρήσεις-σκούπα ήταν καθημερινότητα και ηχούσε το απάνθρωπο σύνθημα «να ξεβρομίσει ο τόπος» γεννήθηκαν οι πρώτες σκέψεις και η ερώτηση: «ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά καθαρίζουν τον τόπο». Με πρωταγωνίστριες καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Νότια Αφρική, Φιλιππίνες) αποφάσισαν να κάνουν ένα έργο για τη σημερινή Ελλάδα μέσα από την οπτική γωνία αυτών των γυναικών. Πόσα γνωρίζουμε για την πραγματικότητα αυτών των γυναικών που ενώ έκαναν άλλη δουλειά στη χώρα τους –κάποια ήταν καθηγήτρια, άλλη αρχιτεκτόνισσα, άλλη ασφαλίστρια– θυσίασαν τα πάντα για την επιβίωση μακριά από την οικογένεια και τη χώρα τους; Η Mabel Mosana, η Rositsa Pandalieva, η Fredalyn Resurreccion, η Drita Shehi και η Valentina Ursache μπορεί να μην είναι ηθοποιοί αλλά στο πλαίσιο του ντοκουμενταρίστικου «θεάτρου της πραγματικότητας» αποδείχτηκαν και οι πέντε ιδανικές για να μας αποκαλύψουν, πως πίσω και πάνω από τις ταμπέλες «μετανάστρια», «καθαρίστρια», «νταντά», είναι μητέρες, σύζυγοι, γυναίκες με τσαγανό, ταπεραμέντο, αλήθεια και ανθρωπιά.

Μην χάσετε την «Καθαρή πόλη» online - εικόνα 2

Η «Καθαρή πόλη», η πιο πολυταξιδεμένη θεατρική παράσταση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, έρχεται για λίγες μέρες στις οθόνες μας με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Από την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ώρα 9 μ.μ. έως και τις 5 Δεκεμβρίου θα προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.