Ένα θερινό σχολείο φέρνει έρωτα κι αρχαίο δράμα στην Ελευσίνα

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων φέρνει το 8ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στην ιστορική πόλη.

Ένα θερινό σχολείο φέρνει έρωτα κι αρχαίο δράμα στην Ελευσίνα

«Έρως ανίκατε μάχαν» είναι τα χιλιοτραγουδισμένα λόγια του χορού που ξεκινούν το τρίτο στάσιμο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ο έρωτας, αήττητος για δυο χιλιετίες, θα είναι ο πυρήνας του 8ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα από 25/8 μέχρι 3/9 στην Ελευσίνα. Λίγους μήνες πριν ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η γενέτειρα του Αισχύλου φιλοξενεί το θερινό σχολείο, που -εκτός από 33 ώρες μαθημάτων- συνοδεύεται από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Ένα θερινό σχολείο φέρνει έρωτα κι αρχαίο δράμα στην Ελευσίνα - εικόνα 1
«Οι κάτω απ’ τα αστέρια»

Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον τόπο που το βιομηχανικό φάντασμα ίπταται πάνω απ’ τις αρχαιότητες θα μαζευτούν οι μαθητές για να γνωρίσουν το αρχαίο δράμα στις διαφορετικές του εκφάνσεις. Υπό την καθοδήγηση της Μάρθας Φριντζήλα και με μια αξιόλογη ομάδα δασκάλων, επιδιώκεται η «διδασκαλία», υπό την αρχαία και σύγχρονη έννοια του όρου, των έργων των τριών μεγάλων τραγικών. Παράλληλα, κοινό και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων παραστάσεις θεάτρου και χορού, προβολές, συναυλίες, διαλέξεις, ακόμα και θέατρο σκιών από τον Άθω Δανέλλη. Ξεχωρίζουν η ιστορία ενηλικίωσης «Οι κάτω απ’ τα αστέρια» (με τους Λ. Μπακλέση και Κ. Μπιμπή), το «Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι» από τον θίασο Art Vouveau, που γεφυρώνει βουβό σινεμά και commedia dell'arte, καθώς κι ένα μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Ίωνος Δραγούμη 37) και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28). Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Eleusis 2021).

i Ελεύθερη είσοδος | Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο www.attikosxoleio.gr | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με αποστολή στο info@attikosxoleio.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.