Αρχαίοι μύθοι από σύγχρονους συγγραφείς στο φεστιβάλ Αναλόγιο

Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο φέρνει έντεκα σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς αντιμέτωπους με «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας».

Αρχαίοι μύθοι από σύγχρονους συγγραφείς στο φεστιβάλ Αναλόγιο

Μια λογοτεχνική ενδοσκόπηση στην κληρονομιά των αρχαίων μύθων θα επιχειρήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο στη 17η χρονιά του. Περιορίζοντας το πρόγραμμά του στο ελληνικό προϊόν, δεδομένων των συνθηκών, η διοργάνωση επανασυστήνει την ελληνική κληρονομιά στο θεατρόφιλο κοινό, με το πρόγραμμα «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας». Από τις 21 έως τις 26/9, έντεκα έγκριτοι Έλληνες συγγραφείς παρουσιάζουν σε έργα μικρής φόρμας τις δικές τους αναγνώσεις πάνω σε θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Οι Γιώργος Βέλτσος, Τζένη Δάγλα, Αλέξης Δαμιανός, Άκης Δήμου, Σόνια Ζαχαράτου, Παναγιώτης Μέντης, Δημήτρης Οικονόμου, Μάριος Ποντίκας, Γιάννης Σολδάτος, Ανδρέας Στάικος, Χριστόφορος Χριστοφής καλλιεργούν τον αρχαίο ελληνικό σπόρο στο σύγχρονο θεατρικό έδαφος με δύο αφιερώματα και εννέα θεατρικά έργα. Μαζί τους συστρατεύονται σπουδαίοι σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων οι Μάνια Παπαδημητρίου, Βίκυ Κυριακοπούλου, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης, Δημήτρης Παντελιάς, Θεόδωρος Εσπίριτου, Νικαίτη Κοντούρη, Κωστής Καπελώνης, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιάννης Αναστασάκης, Γιώργος Λιβανός, Νίκος Χατζηπαπάς. ‘Οπως σημειώνει η Σμαρώ Κώτσια, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο: «Απευθυνθήκαμε σε συγγραφείς που είχαν ήδη δώσει ανάλογα δείγματα γραφής και έγραψαν νέα έργα, ενώ ορισμένοι επέλεξαν να παρουσιάσουν έργα που είχαν ήδη γράψει με αυτήν τη θεματική».

Οι συνθήκες μπορεί να περιόρισαν το φεστιβάλ εντός συνόρων, ωστόσο, αποτέλεσαν αφορμή να διευρύνει τις δράσεις του σε άλλους άξονες. Η ενότητα «Libraries As Gardens» περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία εκδηλώσεων και δράσεων σε δημόσιους χώρους, ενώ επιδιώκεται μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τα νέα μέσα. Αναλυτικότερα, τη σκυτάλη από το περσινό συνέδριο σχετικά με τη συσχέτιση ποιητικής και πολιτικής στην αρχαιοελληνική τραγωδία, παίρνει, φέτος, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μύθοι και Αρχαία Ελληνική Τραγωδία». Παράλληλα, θα διεξαχθούν ηχητικοί περίπατοι και περφόρμανς σε δημόσιους χώρους, με τη δημιουργική αξιοποίηση των νέων μέσων (επιμ. Geert Vermeire), ενώ θα στηθούν και εργαστήρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού (επιμ. Μιχαέλα Αντωνίου και Μαρίνα Μέργου). Το πρόγραμμα κλείνει με ένα αφιέρωμα για τον πρωτοπόρο συγγραφέα και μεταφραστή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, ενώ εξαγγέλει και το επικείμενο αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια Μάνου Λαμπράκη. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και αναζητά διακόσια έργα μικρής φόρμας για τη διοργάνωση του 2021 με τίτλο «;200 χρόνια επανάσταση;». Αναλυτικές πληροφορίες θα δημοσιευθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ analogiofestival.org.

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα στα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ζάππειο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Θα πραγματοποιηθεί ηχογράφηση όλων των έργων (audiobooks) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Έρευνας και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσβλέποντας στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Απολύτως απαραίτητη είναι η προκράτηση θέσεων στο ticketsanalogio@gmail.com.

Αυτό είναι το συνοπτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Αναλόγιο

i Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα στο analogiofestival.org | Facebook @analogiofestival

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.