Η Αθήνα αποκτά τα δικά της σταθερά comedy clubs

Premise Comedy Club, Λοσάντζελε, Athens English Comedy Club. Ένα νέο κύμα καταφτάνει αυτή τη σεζόν για να παρασύρει το μεγάλο κοινό του stand up.

Η Αθήνα αποκτά τα δικά της σταθερά comedy clubs

Όσο απολαυστικό κι αν είναι το stand up comedy σε μπαράκια και καφέ, πολυχώρους ή μικρές και μεγάλες θεατρικές σκηνές, τίποτα δεν συγκρίνεται με τους φυσικούς χώρους όπου παραδοσιακά γεννιέται η κωμωδία, τα comedy clubs. Όπως έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο, τα κλαμπ κωμωδίας είναι μαγαζιά –συνήθως βραδινές σκηνές ή μπαρ– αφιερωμένα στο θεατρικό είδος του stand up, που συστηματικά φιλοξενούν παραστάσεις νέων ή καταξιωμένων κωμικών. Είναι το μέρος που όποιος το επισκέπτεται δεν ενδιαφέρεται τόσο για το ποιος ανεβαίνει στη σκηνή και τι κείμενα πρόκειται να πει, αλλά θέλει να γελάσει – και γνωρίζει πως εκεί είναι σίγουρο.

Αρκετά χρόνια μετά από την πρώτη φουρνιά της εγχώριας «όρθιας κωμωδίας», όταν είχε σημειωθεί ο πρώτος χώρος-σημείο αναφοράς για το stand up από την Λουκία Ρικάκη με τον τίτλο «Νύχτες Κωμωδίας», ένα νέο κύμα καταφτάνει αυτή τη σεζόν, αρκετά πιο ώριμο και ποιοτικό, για να παρασύρει το συνεχώς αυξανόμενο κοινό του συγκεκριμένου θεατρικού είδους. Με άλλα λόγια, η Αθήνα αποκτά τα δικά της comedy clubs: σταθερά σημεία που θα φέρουν κοντά κωμικούς και θεατές.

Αρκετά χρόνια μετά από την πρώτη φουρνιά της εγχώριας «όρθιας κωμωδίας», όταν είχε σημειωθεί ο πρώτος χώρος-σημείο αναφοράς για το stand up από την Λουκία Ρικάκη με τον τίτλο «Νύχτες Κωμωδίας», ένα νέο κύμα καταφτάνει αυτή τη σεζόν, αρκετά πιο ώριμο και ποιοτικό, για να παρασύρει το συνεχώς αυξανόμενο κοινό του συγκεκριμένου θεατρικού είδους.

Το πρώτο που έφτασε στα αυτιά μας ήταν το Premise Comedy Club. Στην οδό Βουτάδων 6 στο Γκάζι, ο χώρος που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως Petrogazi, γίνεται ένας θύλακας καλής κωμωδίας. Από την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, ενενηντάλεπτες παραστάσεις με έξι διαφορετικούς κωμικούς κάθε φορά, σύμφωνα με το ορίτζιναλ φορμά ενός κλαμ κωμωδίας –ένας παρουσιαστής που βγαίνει στην αρχή και ανάμεσα στα ονόματα, δύο δεκάλεπτα σποτ, ένα δεκαπεντάλεπτο και το μεγάλο όνομα της βραδιάς με τον περισσότερο χρόνο– υπόσχονται διαφορετικά στιλ και πολύ γέλιο. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται μια ομάδα κωμικών που βρίσκονται χρόνια στο χώρο, ενώ τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί πως θα συμμετέχουν εκ περιτροπής φτάνουν πάνω από τα είκοσι πέντε, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο Λάμπρος Φισφής, η Κατερίνα Βρανά, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και η Χρύσα Κατσαρίνη. Στον ίδιο χώρο, κάθε Κυριακή θα έχουμε το τελευταίο σόλο του Λάμπρου Φισφή, «Να το Φως».

Την ίδια στιγμή, στο παλιό Οξυγόνο Live στο κέντρο (Κορυζή 4), το οποίο ανακαινίστηκε εκ βάθρων, ξεκινά το Λοσάντζελε. Πρόκειται για το μόνο χώρο που δημιουργείται αποκλειστικά για την κωμωδία, χωρίς να χρησιμοποιείται τις υπόλοιπες μέρες για άλλα δρώμενα. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο γνωστός κωμικός και YouTuber Κώστας Μαλιάτσης Σάλας και η λογική που λανσάρει είναι τα σλοτς: από Τετάρτη έως Κυριακή, διαφορετικές παραστάσεις ανεβαίνουν στο σανίδι με στόχο να γελάσουν με την καρδιά τους οι επισκέπτες. Για αρχή, έχουμε δύο σόλο παραστάσεις που ανεβαίνουν –κάθε Τετάρτη το «Πρόβλημα» του Μαλιάτση και κάθε Πέμπτη το «Φιλέτο της Αγοράς» του Άγγελου Σπηλιόπουλου–, σόου με λογοπαίγνια από τον Ηλία Φουντούλη τις Παρασκευές με καλεσμένους («Λογοπαίγνια Fright Night»), τις Κυριακές βλέπουμε τους Αλέξανδρο Μαλιάτση και Αλέξανδρο Κοψιάλη, ενώ τα Σάββατα είναι η μιξ παράσταση όπου πέντε κωμικοί ανεβαίνουν στη σκηνή. Α, και στα μπόνους, κάθε Τρίτη καραόκε. Στόχος είναι κάθε μήνα να υπάρχει διαφορετικό πρόγραμμα. Ημέρα εκκίνησης η 26η Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα αποκτά τα δικά της σταθερά comedy clubs - εικόνα 1

Επίσης, ένα πολύ, πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο Eliart. Πρόκειται για το Athens English Comedy Club, μια πρωτοβουλία της ηθοποιού και παραγωγού Αθηνάς Κεφαλοπούλου. Εδώ, υπάρχει κωμωδία αποκλειστικά στα αγγλικά. Έλληνες που θέλουν να δοκιμάσουν τον εαυτό τους σε αγγλόφωνο υλικό προκειμένου να ανοίξουν δρόμο για σκηνές του εξωτερικού αλλά και ξένοι κωμικοί που αναζητούν σκηνή για να δουλέψουν τα κείμενά τους προτού πάνε σε κάποιο μεγάλο φεστιβάλ γίνονται μια παρέα. Το ραντεβού είναι την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, ενώ η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, αναμένουμε αντίστοιχης λογικής open mic βραδιές με φρέσκα κείμενα στον ίδιο χώρο που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ευκαιρία για τουρίστες, ερασμίτες και γενικά αγγλόφωνο κοινό να δει περφόρμερ της εγχώριας σκηνής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/07/2024

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.