Πάνω στο ασταμάτητο κωμικό κύμα του Athens Comedy Festival

Ο μαραθώνιος γέλιου του φετινού φεστιβάλ ξεκίνησε με ένα έξτρα δυναμικό γκρουπ κωμικών, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απογείωσαν το κοινό.

Πάνω στο ασταμάτητο κωμικό κύμα του Athens Comedy Festival

Μια πλημμυρισμένη αίθουσα από χιλιάδες άτομα διψασμένα για κωμωδία, μια μεγάλη σκηνή και ένα μικρόφωνο στο κέντρο – έτοιμο να υποδεχτεί κορυφαία ονόματα του ελληνικού stand up, το έναν μετά το άλλον στην ίδια παράσταση. Αυτό είναι το Athens Comedy Festival, το οποίο ακολουθώντας το πλέον μάχιμο και εξελισσόμενο θεατρικό είδος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη, την «όρθια κωμωδία», αλλάζει φέτος φορμά και συμπυκνώνει τα καλύτερα κωμικά πολυβόλα σε λιγότερες παραστάσεις μεγάλων διαστάσεων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα γκράντε μαραθώνιο γέλιου, που μόλις ξεκίνησε και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή.

Όσο πλησίαζε η ώρα για την έναρξη της πρώτης παράστασης του φεστιβάλ και οι θεατές έβρισκαν τις θέσεις τους μπροστά από τη σκηνή ή στον εξώστη, συμπληρώνοντας το μωσαϊκό της παράστασης με διαφορετικές ηλικίες και φυσιογνωμίες (είδα άτομα από δέκα ετών μέχρι τρίτης ηλικίας), σκεφτόμουν πόσο συγκινητική είναι αυτή η ορμή που έχει αποκτήσει η εγχώρια stand up σκηνή. Μαζί με τους κωμικούς αναπτύσσεται και το κοινό, ως γνωστόν, το οποίο πλέον είναι εκπληκτικά πρόθυμο να δει νέους κωμικούς, να πειραματιστεί και να ακούσει περίεργη θεματολογία, ή και να συμμετέχει με τον τρόπο του στα αυτοσχεδιαστικά σόου.

Πάνω στο ασταμάτητο κωμικό κύμα του Athens Comedy Festival - εικόνα 1

Με την αξιολάτρευτη Χρύσα Κατσαρίνη για παρουσιάστρια του πρώτου φεστιβαλικού comedy club, μιας κωμικού που έχει γράψει αμέτρητα χιλιόμετρα σε σκηνές της Ελλάδας και η άνεσή της πλέον της επιτρέπει να διαχειριστεί θεσπέσια το άνοιγμα μιας παράστασης, το κοινό ζεστάθηκε αμέσως. «Μια και δεν υπάρχει άνθρωπος να με ανακοινώσει, θα ανακοινώσω εγώ τον εαυτό μου και εσείς θα κάνετε τον περισσότερο χαμό που μπορείτε», λέει, και η αίθουσα παίρνει φωτιά, αποδεικνύοντας την ενέργεια που μπορεί να αποβάλλει ένας τόσο μεγάλος χώρος με πάνω από χίλιους θεατές συντονισμένους στον παλμό ενός comedian. Σε κάθε αστείο της, από τα χαρακτηριστικά self exposure κείμενα μέχρι σχόλια για περιοδείες, μάτσο γυμναστηριάκηδες και φτιαγμένα αμάξια (μάντεψε τι λείπει για να χώνει λεφτά στο αμάξι!), άκουγες το γέλιο να μεταφέρεται σαν κύμα, από μπροστά προς τα πίσω.

Μια πλημμυρισμένη αίθουσα από χιλιάδες άτομα διψασμένα για κωμωδία, μια μεγάλη σκηνή και ένα μικρόφωνο στο κέντρο – έτοιμο να υποδεχτεί κορυφαία ονόματα του ελληνικού stand up, το έναν μετά το άλλον στην ίδια παράσταση. Αυτό είναι το Athens Comedy Festival.

Καθώς το μικρόφωνο περνούσε σαν σκυτάλη από τον ένα στον άλλο κωμικό της βραδιάς, και η Χρύσα έμπαινε εμβόλιμα για ολιγόλεπτες ενέσεις από τα κείμενά της (το εξαιρετικό act out με την Παναγία αλά Νίκι Μινάζ δεν θα παλιώσει ποτέ στα αυτιά μου), διαφορετικού στιλ κωμικοί μοιράστηκαν την ίδια σκηνή: ο Αριστοτέλης Ρήγας με τα δολοφονικά του λογοπαίγνια, που όπως λέει ένας φίλος του «είναι σαν τα χημικά στη διαδήλωση· και τα δύο σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια», αλλά και τα απογειωτικά μουσικά παντρέματα που κάνει δημιουργώντας νέους καλλιτέχνες (είδαμε Κερτ Κομπέιν με Κώστα Μπίγαλη στο πιο χάρντκορ «Μελισσούλα, μελισσάκι» έβερ!)· ο Κώστας Μαλιάτσης που μας πήγε με μεγάλη άνεση από ιστορίες για βιντεοκλάμπ, στην ανδρική καφρίλα και το σουρεαλισμό της γιαγιάς του, σε ένα από τα καλύτερα περφόρμ που τον έχω πετύχει· και ο Θωμάς Ζάμπρας που, πέρα από μερικά καινούργια κείμενα, ξετύλιξε ένα πολύ δυνατό, μεγάλο μπιτ για τον Μητροπάνο και το πόσο δύσκολο θα ήταν να ήταν κάποιος φίλος του (μα αυτή η συνήθεια να σταματάει την κυκλοφορία για ένα ζεϊμπέκικο).

Πάνω στο ασταμάτητο κωμικό κύμα του Athens Comedy Festival - εικόνα 2

Χωρίς υπερβολές, μόλις ο Λάμπρος Φισφής ανέβηκε στο πάλκο, το κύμα γέλιου παρέσυρε κάθε γωνιά της αίθουσας. Η εμπειρία του σε μεγάλες σκηνές δεν άφηνε αμφιβολίες για κάτι λιγότερο. Άνετος και μελετημένα επικοινωνιακός, έπαιξε με το κοινό (ήταν ο μοναδικός που τόλμησε την άμεση επικοινωνία) και τους παρέσυρε για πάνω από είκοσι λεπτά –τα δυσκολότερα της παράστασης, καθώς ήταν τελευταίος– φέρνοντας μερικά από τα πιο δυνατά του κείμενα: οι διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων στο πώς μπαίνουν στη θάλασσα, η αγάπη του για τον ύπνο αλλά και τον κίνδυνο της μεσημεριανής σιέστας που δεν γνωρίζεις σε ποιον αιώνα βρίσκεσαι μόλις ξυπνήσεις, η αθλιότητα των rooms to let και τα κουλά στα φέρι μποτ, με αποκορύφωμα τον παρκαδόρο στο αμπάρι που ουρλιάζει «Μάτια σε μένα!».

Ένα διάλειμμα μετά, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς μετά τα μεσάνυχτα, η χαλαρή παρέα του Big Talk ανέβηκε στη σκηνή και άνοιξε το κουτί με όλα τα αγαπημένα, μη σοβαρά θέματα που απασχολούν τις ανδροπαρέες αφού έχουν συζητήσει όλα τα υπόλοιπα. Για ακόμη μια φορά, ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Ζήσης Ρούμπος, ο Γιάννης Σαρακατσάνης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μαζί με τις παρεμβάσεις του κοινού αλλά και τους κωμικούς που ήταν στο comedy club, έδωσαν απάντηση στα πλέον φλέγοντα ερωτήματα: νέοι κανόνες savoir vivre για καθημερινά πράγματα (πρέπει να θεσπιστεί κλήση για μυρωδιά), η μεγαλύτερη απάτη σε διαφημιστικά μηνύματα όπως το «Όχι, πια δάκρυα», αλλά και το κυριότερο στοιχείο που μαρτυρά πως μεγάλωσες. Με κοινό και κωμικούς ενωμένους σε μια μεγάλη παρέα, η πρώτη ημέρα έκλεισε δίνοντας πάσα στις υπόλοιπες τρεις ημέρες που συνεχίζουν το μαραθώνιο γέλιου.

Περισσότερες πληροφορίες

Logopaignia Fright Night

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 120 '

Μια ομάδα κωμικών έμπειρη στην τέχνη των λογοπαιγνίων καταλαμβάνει τη σκηνή.

Friday Comedy Club & Κωμικό ΜΠΟΥΜ

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 135 '

Δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ και το main show περιλαμβάνει Comedy Club με τους Κ. Βρανά, Δ. Δούκογλου, Blink Mike και Δ. Χριστοφορίδη (9 μ.μ.) και tailor-made παράσταση που δημιουργεί το κοινό από το μηδέν με τους Γ. Αγγελόπουλο, Δ. Μακαλιά, Ζ. Ρούμπο, Γ. Σαρακατσάνη, Λ. Φισφή (10.15 μ.μ.).

RAW Comedy Night

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 75 '

Οι stand up comedians τεστάρουν τα όρια του κοινού με υλικό που θα ήθελαν να μην είχαν γράψει αλλά και να μην το μάθαινε η μάνα τους.

Saturday Comedy Club & Comedy Battle

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 135 '

Τρίτη ημέρα για το φεστιβάλ με Comedy Club από τους Δ. Ατζαράκη, Δ. Δημόπουλο, Β. Θεοδωρόπουλο, Άγγ. Σπηλιόπουλο (9 μ.μ.) και Comedy Battle με διαιτητή τον Λ. Φισφή και αρχηγούς των δύο ομάδων τον Δ. Μακαλιά και τον Ζ. Ρούμπο (10.15 μ.μ.). Παιχνίδια, προκλήσεις, τραγούδια και trash talk συνθέτουν μια μάχη που θα αφήσει ιστορία, με special guests τους Κρ. Κατσούλη, Hσ. Ματιάμπα, Ντ. Παπαδημητρίου, Στ. Σβήγκο, Μ. Συνατσάκη, Δ. Μακαλιά, Ζ. Ρούμπο, J. Kaluta.

True Story

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 75 '

Πριν από 400.000 χρόνια ο άνθρωπος κατάφερε να ελέγξει τη φωτιά και το αποτέλεσμα ήταν ότι άρχισε να ψήνει κοψίδια και να λέει ιστορίες γύρω από αυτήν. Ακριβώς αυτό θα γίνει και στη βραδιά storytelling του Salonica Comedy Festival. Δεν θα ανάψουμε φωτιά, δεν θα ψήσουμε κοψίδια, δεν θα φοράμε δέρματα ζώων, αλλά θα ακούσουμε έντεκα κωμικούς να μας λένε ιστορίες.

Sunday Comedy Club & Laugh Off

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 135 '

Τέταρτη και τελευταία ημέρα για το φεστιβάλ με τετραπλό Comedy Club από τους Απ. Γαρπόζη, Μ. Μαθιουδάκη, Π. Ρούπο, Γ. Χατζηπαύλου (9 μ.μ.) και τη μεγαλύτερη μάχη Laugh Off που έγινε ποτέ μεταξύ Αθήνας κι επαρχίας (10.15 μ.μ.), με τον νικητή να αναδεικνύεται από το γέλιο του κοινού. Για την Αθήνα: Μ. Μαθιουδάκης, Β. Θεοδωρόπουλος, Άγγ. Σπηλιόπουλος – αρχηγός ομάδας: Λ. Φισφής. Για την επαρχία: Δ. Χριστοφορίδης, Θ. Ζάμπρας, Αρ. Ρήγας – αρχηγός ομάδας: Γ. Χατζηπαύλου.

Logopaignia Fright Night 3.0

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 75 '

H παράσταση που έγινε θεσμός έρχεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο φεστιβάλ. Φέτος το μενού περιλαμβάνει, εκτός από λογοπαίγνια και one-liners ατάκες, αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια με τη συμμετοχή εξαιρετικών και τολμηρών καλεσμένων.

The man of 10.000 sound effects! (από τη Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή μωρέ...)

  • Stand up Comedy
  • Διάρκεια: 75 '

Θυμάστε τον τύπο που έκανε τους πιο απίστευτους ήχους με το στόμα στη «Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή»; Ο τρομερός Michael Winslow, γνωστός και ως «ο άνθρωπος με τις 10.000 φωνές», έρχεται στο Athens Comedy Festival.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.