Όλα όσα θα μας απογειώσουν στο φετινό Summer Nostos Festival

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του φεστιβαλικού θεσμού που φέτος σπάει ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτίζεται και κάνει το καλοκαίρι ακόμη πιο καυτό. Δείτε όλο το πρόγραμμα.

Όλα όσα θα μας απογειώσουν στο φετινό Summer Nostos Festival

Η γλυκιά γεύση του νόστου και της ανεμελιάς που κλείνει στην αγκαλιά του το φεστιβάλ-συνώνυμο του καλοκαιριού στα νότια, το Summer Nostos Festival, παρουσιάζοντας κάθε φορά μια περίοπτη πολυπληθή αβάντα από καλλιτεχνικά ονόματα και παραγωγές που είναι αδύνατο να βρεις συγκεντρωμένη αλλού στην Αθήνα –και μάλιστα με εντελώς ελεύθερη είσοδο–, μας κάνει κάθε χρόνο να μετράμε αντίστροφα για τον Ιούνιο. Με τις ζεστές ακτίνες του ηλίου να υπενθυμίζουν πως ο καιρός γαρ εγγύς, κατηφορίσαμε προς το παραλιακό τοπόσημο σε κάλεσμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση του αναλυτικού προγράμματος του φετινού φεστιβάλ, το οποίο κρίνοντας από όσες ανακοινώσεις είχαν ήδη γίνει προβλεπόταν έξτρα δυναμικό και ανανεωμένο.

«Φτάνοντας τον πέμπτο χρόνο του φεστιβάλ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Summer Nostos Festival είναι ένα παιδί», ξεκίνησε χαριτολογώντας τη συζήτηση η Αλέξια Βασιλικού, εκπρόσωπος επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «ένα παιδί που του αρέσει να παίζει, να κατακτά νέους στόχους, να εξερευνά νέες προοπτικές», και για αυτό η παρουσίαση πέρασε σε έναν αντίστοιχα παιχνιδιάρικο φορμά: ο κωμικός Λάμπρος Φισφής ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε ένα παιχνίδι-κουίζ με τους δημοσιογράφους, στο οποίο νικητής έβγαινε όποιος ήταν πιο διαβασμένος για το φεστιβάλ και τα δρώμενα που έρχονται. Έτσι, φρεσκάραμε τη μνήμη μας για όσα ξέραμε και μάθαμε κάθε επιμέρους λεπτομέρεια που έλειπε. Με μερικές ανανεωμένες αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις –ένα στεγασμένο θόλο στον Λαβύρινθο αλλά και μια υδάτινη κατασκευή-έκπληξη στο Κανάλι–, πέντε ξεχωριστές σκηνές εντός κι εκτός του κτιρίου ενεργοποιούνται με συνολικά 742 συμμετοχές καλλιτεχνών (αριθμός-ρεκόρ για το φεστιβάλ).

Όλα όσα θα μας απογειώσουν στο φετινό Summer Nostos Festival - εικόνα 1
© Ερρίκος Ανδρέου

Όπως κάθε χρόνο, τον πρώτο λόγο στο πρόγραμμα έχει η μουσική: πρωτοποριακά συγκροτήματα που ταράζουν τα διεθνή ύδατα με κάθε τους κυκλοφορία, επιδραστικές μπάντες που κάνουν στάση ανάμεσα στις μεγάλες τους περιοδείες, ανεβαστικά γκρουπ που τζαμάρουν, βραδινά dj sets, μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού αλλά και νέοι ταλαντούχοι μουσικοί είναι μερικά από όσα έρχονται. Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ περνάει σε ένα όνομα που δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα: την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια υπόσχεται ένα άκρως εκρηκτικό πρόγραμμα στις 23 Ιουνίου, στο οποίο πέρα από τα δικά της τραγούδια θα ερμηνεύσει έναν πολυπολιτισμικό κράμα σε επτά διαφορετικές γλώσσες.

Φυσικά, από τα πιο δυνατά ονόματα που είχαμε σημειώσει ήδη στην ατζέντα μας είναι οι Low που συμπληρώνουν είκοσι πέντε χρόνια κοινής πορείας και έρχονται να μαγέψουν με το αισθαντικό, αργόσυρτο indie rock που τους χαρακτηρίζει (26/6), ο πολυοργανίστας Anrew Bird που έχει το ταλέντο να δημιουργεί αφηγήσεις με το χαρακτηριστικό του σφύριγμα (24/6), η Βρετανο-Σουηδή Neneh Cherry με το τελευταίο της άλμπουμ «Broken Politics» (25/6) αλλά και το πειραματικό, pop μουσικό project της Anja Plaschg, Soap & Skin (24/6). Παράλληλα, από το εγχώριο ρεπερτόριο, έχουμε αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι με τον Γιώργο Μαργαρίτη (26/6) και εκρηκτικό γυναικείο φωνητικό σύνολο με μπροστάρισσα τη Μαρίνα Σάττι (29/6) μεταξύ άλλων.

Όλα όσα θα μας απογειώσουν στο φετινό Summer Nostos Festival - εικόνα 2
«77 Million Paintings»

Το ταξίδι συνεχίζεται με τα θεατρικά θεάματα. Από τις παραστάσεις που έρχονται στην κορυφή είναι η «Bells & Spells», το τελευταίο έργο-σκηνικό θέαμα της Victoria Thiérrée Chaplin, κόρης του μεγάλου Charlie Chaplin, που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας με πρωταγωνιστές την εγγονή του Chaplin, Aurelia Thiérrée, και τον Jaime Martinez (26/6). Επίσης, η ομάδα του θρυλικού χορευτή και χορογράφου Akram Khan ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την παραγωγή «Portraits in Otherness», η οποία εμπνέεται από ένα συνδυασμό πολιτισμών, μύθων και τελετουργικών, και καταλήγει σε δυο δυναμικά σόλο με άρωμα Ινδονησίας και Κίνας (27/6). Σε αντίστοιχα αρχέγονα μονοπάτια κινείται το «Her Mind's I», μια λυρική παράσταση εμπνευσμένη από το μύθο της Πανδώρας που προέκυψε κατόπιν ανάθεσης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον Αλέξανδρο Τσολάκη (28/6).

Ένα επιπλέον όνομα που ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου και ταρακούνησε τα νερά ήταν ο Brian Eno. Ο δημιουργός-συνώνυμο της πρωτοπορίας στην ηλεκτρονική μουσική φέρνει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας μια εμβυθιστική, digital art συνθήκη που έχει φτιάξει και συνδυάζει τοπία ήχου και φωτός. Πρόκειται για το «77 Million Paintings», μια εγκατάσταση που έχει παρουσιαστεί ήδη σε διάφορες χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως «οπτική μουσική»: άμπιεντ νότες και εικόνες που δημιουργούν εκατομμύρια συνδυασμούς – όλοι σε συνεχόμενη ροή και χωρίς επαναληψιμότητα. Πέρα από το συγκεκριμένο έργο, το φετινό φεστιβάλ δίνει αρκετή έμφαση στο εικαστικό κομμάτι και μοιράζει σε όλους τους χώρους έργα από την Artworks, την ομάδα που έφτιαξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη στήριξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι πως η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την επέτειο των δεκαπέντε χρόνων από τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας στο Euro 2004 και η ομάδα των πρωταθλητών Ελλάδος πρόκειται να συμμετέχει σε αρκετές ποδοσφαιρικές (και όχι μόνο) δράσεις με μικρούς και μεγάλους. Παραπάνω ευκαιρίες χαράς, δηλαδή, ειδικά για τους μικρούς μας φίλους, που όπως κάθε χρόνο έχουν την τιμητική τους στο φεστιβάλ με μια ατελείωτη σειρά εκδηλώσεων (παιχνίδια ρομποτικής, πινγκ πονγκ, εργαστήρια τσίρκου, ξιφασκία, διασκεδαστικές παραστάσεις με πιόνια σκακιέρας και πόσα ακόμα). Τέλος, από τα εκτός καλλιτεχνικών δρώμενα που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν λείπει ο νυχτερινός αγώνας δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον αλλά και το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ με τον τίτλο «[Untitled]».

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Summer Nostos Festival:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.