Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του...

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης μάς μεταφέρει στην Αργεντινή του 1969 με ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο.

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του...

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης μάς μεταφέρει στην Αργεντινή του 1969 με το «Αsesinos Milongueros», το πρωτότυπο θεατρικό έργο του που κάνει πρεμιέρα στις 17/12 στο Αγγέλων Βήμα. Παίρνουμε μια πρώτη γεύση και του ζητάμε να μας αποκαλύψει τις επιρροές του.

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 1

Ο Μάριος Στρόφαλης μας είναι γνώριμος ­τόσο από τις συναυλίες του όσο και από τις πρωτότυπες συνθέσεις του για θεατρικές παραστάσεις («Ροτβάι­λερ», «Κίεβο», «Ραχήλ», «Αόρατη­ Όλγα» κ.ά.), τηλεοπτικές σειρές («10η Εντολή», «Επαφή», «Δούρειος Ίππος» κ.ά.) αλλά και ταινίες («Πίσω πόρτα», «Γενναίοι της Σαμοθράκης», «Λίστα γάμου» κ.ά.). Με το φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών, που καθιέρωσε πριν από μερικά χρόνια, μας έδειξε άλλη μία πτυχή του φωτίζοντας μια ταλαιπωρημένη γειτονιά του κέντρου κάτω από την Ομόνοια και κάνοντάς την πολιτιστικό προορισμό για μερικές ημέρες το χρόνο. Σε μια διαφορετική, ζόρικη συνοικία στην άλλη πλευρά του κόσμου, και πίσω στο χρόνο, μας μεταφέρει το τελευταίο του έργο «Αsesinos Milongueros», με φόντο την κοινωνικά ταραγμένη Αργεντινή του 1969. Υπό τους ήχους των τάνγκο του, που χαίρουν διεθνούς εκτίμησης, ο Στρόφαλης μας μεταφέρει σε μια περιθωριακή tangueria στην Κόρδοβα της Αργεντινής. Ήρωες ο ιδιοκτήτης της tangueria, o μουγκός Λορέν­τσο, ο οποίος παίζει υπέροχη φυσαρμόνικα και κρύβει πολλά μυστικά, η όμορφη Μαλένα, η οποία παίζει πιάνο και τραγουδάει, και ο νονός-προστάτης Γκαστόν, ο οποίος εκτός από κακοποιός είναι κι εξαίρετος χορευτής. Τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο όμως κρατάει ο έρωτας...

Ο συνθέτης για τις επιρροές του

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 2

«Δεν κρύβω ότι αισθάνομαι κι εγώ μαθητής του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη αλλά και των A. Piazzolla, E. Morricone, Β. Evans, T. Jobim και R. Sakamoto».

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 3

«Μέσα μου είναι πάντα ριζωμένοι οι Bach, Chopin, Debussy, Ravel, Satie, Mussorgsky, Shostakovich, Stravinsky. Ωστόσο και οι πραγματικοί μου δάσκαλοι, ο Δ. Δραγατάκης, ο Μ. Τραυλός και ο G. Grisey, άφησαν το στίγμα τους».

Το τάνγκο του Μάριου Στρόφαλη και τα μυστικά του... - εικόνα 4

«Οι δημιουργοί-καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκα έχουν όλοι μερίδιο στις επιρροές μου, ειδικά στη συγγραφή. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στον Π. Κοκκινόπουλο, στην Ελ. Σκότη, στον Αν. Θωμόπουλο και στον Λ. Παπαδόπουλο».

Περισσότερες πληροφορίες

Asesinos milongueros

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Δεκαετία του ’60 σε μια κακόφημη συνοικία της Αργεντινής κι ενώ αντίπαλες κοινωνικές ομάδες αλληλοεξοντώνονται, η ζωή μετράει αλλιώς σε μια tangueria του υποκόσμου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
30/08/2024

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί ένα αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας

Όπως είχαμε γράψει σε αποκλειστική είδηση, η "Κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν θα ανεβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη με έναν ωραίο θίασο.

"Η φάλαινα": Πρώτο αποκλειστικό trailer από τη μεταφορά της οσκαρικής ταινίας στο θέατρο με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Την συγκινητική ταινία με τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπρένταν Φρέιζερ για το ρόλο του αυτοκαταστροφικού, παχύσαρκου Τσάρλι, μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο ταλαντούχος ηθοποιός, υπογράφοντας και τη σκηνοθεσία.