Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Τέλη Νοέμβρη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με τους συνεργάτες του, μας έβαλαν για τα καλά σε μια καλοκαιρινή διάθεση ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της Μικρής και της Μεγάλης Επιδαύρου.

Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Tέλη Νοέμβρη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με τους συνεργάτες του, μας έβαλαν για τα καλά σε μια καλοκαιρινή διάθεση ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της Μικρής και της Μεγάλης Επιδαύρου, που για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ανακοινώνεται τόσο νωρίς. Ένα φεστιβάλ που στη Μεγάλη Επίδαυρο, κυρίως θα έχει αριστοφανικό χαρακτήρα με τέσσερα έργα του ποιητή να έχουν τη τιμητική τους.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανάφερε χαρακτηριστικά πως «Με τη σκέψη πως η Επίδαυρος αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε αρχικά και νωρίτερα από το μέχρι τώρα καθιερωμένο το πρόγραμμά της. Ο λόγος είναι διπλός. Καταρχάς επιδιώκουμε να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους θεατές και να ενισχύσουμε από τώρα τον πολιτιστικό τουρισμό. Εδώ πρέπει να σημειώσω την τεράστια συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού για τη διεύρυνσή αυτής της πολιτισμικής αγοράς που μας ενδιαφέρει για πολλούς προφανείς λόγους. Παράλληλα, η φετινή φιλοσοφία του φεστιβάλ Επιδαύρου κινείται γύρω από τη θεματική Πολιτεία και Πολίτης. Άλλωστε και η ίδια η τραγωδία εστιάζει στην έννοια της κρίσης. Η πολιτειακή κρίση παίρνει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης σε κάθε τραγικό έργο που παρουσιάζεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, που κλονίζεται η πίστη του πολίτη στην πολιτεία. Μπορούμε λοιπόν να νοηματοδοτοήσουμε εκ νέου την έννοια της πολιτείας; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος παρά να τα θέσουμε αυτά δημόσια μέσα από την Τέχνη και το θέατρο. Γι΄αυτό εστιάζουμε στην Επίδαυρο».
Έτσι, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα φιλοξενηθούν οχτώ παραστάσεις. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως το Φεστιβάλ Αθηνών ήθελε να τιμήσει τον Κώστα Τσιάνο γι’ αυτό και η παράστασή του οι «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη θα είναι η εναρκτήρια παράσταση των φετινών Επιδαυρίων. Ο τελευταίος δήλωσε ευτυχής που: «δύο Λαρισαίοι εκείνος και ένας νεότερος, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου θα σκηνοθετήσουν στην Επίδαυρο».
Το Εθνικό Θέατρο θα δώσει το παρόν με τον νέο σκηνοθέτη Θάνο Παπακώνσταντίνου και τον ξένο σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Ο Γιάννης Αναστασάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Β.Θ.Ε ανακοίνωσε πως θα σκηνοθετήσει τον «Ορέστη» του Ευριπίδη με τον Χρίστο Στυλιανό που πέρσι ξεχώρισε στους «Επτά επί Θήβας» του Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Ο Γκραουζίνις που δεν έδωσε το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έστειλε δια μέσω του πρωταγωνιστή του Γιάννη Στάνγκογλου το μήνυμα ότι η φετινή του παραγωγή, ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου δεν θα έχει καμία σχέση με ο,τι έχουμε δει από εκείνον. Στην Επίδαυρο επιστρέφει μετά από χρόνια και ο Γιάννης Κόκκος με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Αριστοφάνη, που το καλοκαίρι θα έχει την τιμητική του, ανεβάζει και ο Κώστας Φιλίππογλου που επέλεξε τους «Βατράχους».

To ''αθηνόραμα" ρώτησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή σχετικά με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που απορρίφθηκαν και ιδιαίτερα τους νέους και αν υπήρξαν αντιδράσεις από εκείνους.
« Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν άνθρωποι που απορρίφθηκαν είτε γιατί δεν ταίριαζαν με το πρόγραμμα είτε για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν «χωρούσαν» σ’ αυτό, για καθαρά πρακτικούς λόγους. Οι προτάσεις ήταν πάρα πολλές. Νιώθεις, όμως την πικρία των καλλιτεχνών και είναι λογικό, ειδικά σήμερα σε μια τέτοια εποχή δύσκολη που και οικονομικά είναι μια βοήθεια το Φεστιβάλ και στους νέους ανθρώπους πέρα από το οικονομικό, είναι ένα σκαλοπάτι, μια δικαίωση. Είναι όμως καλλιτέχνες που ακόμη και αν έχουν θυμώσει, θα έρθουν να το πουν σ’ εμένα προσωπικά δεν θα δημιουργήσουν θέμα στον Τύπο και αυτοί και πάλι είναι ελάχιστοι». Αλήθεια όμως στο φετινό πρόγραμμα υπάρχουν ομάδες που αδικήθηκαν ενδεχομένως πέρσι και έτσι φέτος θα τις δούμε; «Ναι, βεβαίως! Μακάρι να ήταν και περισσότεροι…Δεν χωράνε όλοι, δυστυχώς!»
Οσον αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα Αξιόλογες παραστάσεις θα δούμε όμως και στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου με τους VASISTAS και την Αργυρώ Χιώτη να ανοίγουν το πρόγραμμά. Τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου και τον Κωνσταντίνο Ντέλλα να ακολουθούν με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
Ενώ η Μάρθα Φριντζήλα ανεβάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου με τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Μαρία Κεχαγιόγλου. Στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, η Στεφανία Γουλιώτη επανέρχεται με μια παράσταση που έκανε επιτυχία στην Πειραιώς 260 το 2015, τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου σε μία δικής της σύλληψη.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Πρόγραμμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
30/08/2024

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί ένα αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας

Όπως είχαμε γράψει σε αποκλειστική είδηση, η "Κόρη του λοχαγού" του Πούσκιν θα ανεβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη με έναν ωραίο θίασο.

"Η φάλαινα": Πρώτο αποκλειστικό trailer από τη μεταφορά της οσκαρικής ταινίας στο θέατρο με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη

Την συγκινητική ταινία με τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπρένταν Φρέιζερ για το ρόλο του αυτοκαταστροφικού, παχύσαρκου Τσάρλι, μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο ταλαντούχος ηθοποιός, υπογράφοντας και τη σκηνοθεσία.