Ο πατέρας του Άμλετ μονολογεί στο Θησείο

Ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου γράφει το πρώτο θεατρικό του έργο, ένα δραματικό μονόλογο που βάζει στο επίκεντρο τον πιο γνωστό ήρωα στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου.

Ο πατέρας του Άμλετ μονολογεί στο Θησείο

Ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου γράφει το πρώτο θεατρικό του έργο, ένα δραματικό μονόλογο που βάζει στο επίκεντρο τον πιο γνωστό ήρωα στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου. Το έργο δημιουργήθηκε έπειτα από χρόνια μελέτης του Ελευθερίου πάνω στους μονολόγους του Άμλετ, στις μεγάλες σκηνές και στις παλιές μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη. Ο «Πατέρας του Άμλετ» είναι μια αναμέτρηση με το θάνατο, ο απολογισμός μιας ζωής.

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης θα βρεθεί μόνος στη σκηνή σ’ ένα ρόλο-πρόκληση. Η επιλογή του ηθοποιού, ίσως να αποτελεί και έκπληξη για πολλούς ,αφού δεν τον έχουμε συνηθίσει σε ανάλογους ρόλους, κυρίως λόγω της τηλεοπτικής του παρουσίας σε κωμικές σειρές που έκαναν θραύση, όπως τα «Εγκλήματα» που εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχουν σταματήσει να προβάλλονται από τον Ant1. Στον κινηματογράφο όμως έχει ερμηνεύσει με επιτυχία δραματικούς ρόλους αναφέρουμε χαρακτηριστικά το «Οξυγόνο» (2003) των Μιχάλη Ρέππα- Θανάση Παπαθανάσιου και «Το ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη (2010).

Ο πατέρας του Άμλετ μονολογεί στο Θησείο - εικόνα 1
Θοδωρής Γκόνης

Ο Θοδωρής Γκόνης που αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της παράστασης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καβάλας-Φιλίππων, που φέτος συμπλήρωσαν τα 60 τους χρόνια, και τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει πολλές φορές μονολόγους με την Ιωάννα Παππά να ξεχωρίζει στην παράσταση «Οδός Πολυδούρη» (2014) και να βραβεύεται με το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη».

Ο Μάνος Ελευθερίου που έχει γράψει περισσότερα από 400 τραγούδια ενώ έχει καταπιαστεί και με άλλα διηγήματα, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, είχε πάντα μια αγάπη στο θέατρο. Το 1955 μάλιστα γνωρίζεται με τον Άγγελο Τερζάκη ο οποίος τον ωθεί να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφεται στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου. Το 1960 στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε για να εκτελέσει την στρατιωτική του θητεία αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα.

Ο μονόλογος παρουσιάζεται αυστηρά για 20 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Θησείο και η πρεμιέρα του θα γίνει στις 23/10.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε ποια πολιτική κωμωδία θα δούμε τον Σταμάτη Φασουλή;

Ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής" του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, στο Μικρό Παλλάς

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
31/08/2024

Φέτος ίσως βρήκε απάντηση το ερώτημα "Τι Επίδαυρο θέλουμε"

Ένας απολογισμός της φετινής θεατρικής σεζόν, προτού μπούμε με φόρα σε όσα μας κρύβει η καινούργια.

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.