Πέθανε η Λούλα Αναγνωστάκη

Μια από τις σπουδαιότερες πένες του νεοελληνικού θεάτρου "έφυγε" σήμερα από τη ζωή.

Πέθανε η Λούλα Αναγνωστάκη

Πέθανε, το πρωί της Κυριακής,η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1930 και ζούσε στο Κολωνάκι, ήταν η μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Υπήρξε παντρεμένη με τον συγγραφέα και καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά. Γιος της είναι ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.

Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965 με την «Τριλογία της Πόλης» ("Η διανυκτέρευση", "Η πόλη", "Η παρέλαση"), που παρουσίασε σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν.Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο «Η συναναστροφή», που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967 σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Τις επόμενες δεκαετίες σπουδαίοι σκηνοθέτες θα ανεβάσουν έργα της, αλλά και νέοι θίασοι θα πειραματιστούν πάνω σ' αυτά.

Δημιουργός μιας ιδιαίτερης γραφής, η Λούλα Αναγνωστάκη αποτύπωσε στα έργα της το εσωτερικό τοπίο του σύγχρονου Έλληνα και τις μεταβολές του υπό την επίδραση της ιστορίας. Πραγματεύτηκε τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως το τραύμα, η ενοχή, η μοναξιά, η ήττα. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας και μετά τη μεταπολίτευση, πραγματεύεται τον εγκλωβισμό των ανθρώπων και των κοινωνιών, τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας και το αίσθημα ασφυξίας του ατόμου. Βαδίζει το δικό της δημιουργικό, μοναχικό δρόμο, επενδύοντας ιδιαιτέρως στη μουσική διάσταση του λόγου της, που ενισχύει τη δραματικότητα και την εμβέλειά του.


Τα μεταγενέστερα έργα της έχουν ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία. Αυτά είναι τα εξής: Αντόνιο ή το μήνυμα (1972) Η νίκη (1978) Η κασέτα (1982) Ο ήχος του όπλου (1987) Διαμάντια και μπλουζ (1990) Το ταξίδι μακριά (1995) Ο ουρανός κατακόκκινος (μονόπρακτο, 1998) Σ' εσάς που με ακούτε (2003) Ο Γιώργος ως Άμλετ, Τα κείμενα των Φιλίππων 2009-2014 (2015) Κάπα Εκδοτική.

Το τελευταίο έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν ήταν ο «Ήχος του όπλου» (1987). Αυτή την περίοδο στη Β’ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζεται η «Παρέλαση» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου, οι δύο τους ερμηνεύουν και τα δύο αδέρφια του έργου.

Η κηδεία της θα γίνει από το Α νεκροταφείο Αθηνών την Τρίτη (17/10) στις 16:00.

Πέθανε η Λούλα Αναγνωστάκη - εικόνα 1
Η Όλια Λαζαρίδου & η Μαρία Ζορμπά σε σκηνή από την παράσταση " Σε εσάς που με ακούτε" που σκηνοθέτησε ο Μ. Καρατζογιάννης

"Ποιό τραγούδι θα θέλατε να ακουστεί όταν φύγετε από τη ζωή κυρία Αναγνωστάκη;

Το τρένο φεύγει στις 8."

(Απαντώντας το ημερολόγιο του Προυστ στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε ποια πολιτική κωμωδία θα δούμε τον Σταμάτη Φασουλή;

Ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής" του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, στο Μικρό Παλλάς

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
31/08/2024

Φέτος ίσως βρήκε απάντηση το ερώτημα "Τι Επίδαυρο θέλουμε"

Ένας απολογισμός της φετινής θεατρικής σεζόν, προτού μπούμε με φόρα σε όσα μας κρύβει η καινούργια.

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.