Το Θέατρο Τέχνης σβήνει τα 75 κεράκια του και επαναπροσδιορίζεται

Συμπληρώνοντας τα 75 χρόνια λειτουργίας το θέατρο του Καρόλου Κουν παρουσιάζει ένα πλούσιο ρεπερτόριο για τη νέα θεατρική σεζόν, τονίζοντας την ανάγκη του να «μιλήσει απλά».

Το Θέατρο Τέχνης σβήνει τα 75 κεράκια του και επαναπροσδιορίζεται
Το Θέατρο Τέχνης σβήνει τα 75 κεράκια του και επαναπροσδιορίζεται - εικόνα 1
Η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη υπό το βλέμμα του Στάθη Λιβαθινού

Από τη «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα πέρσι, στον Γιώργο Σεφέρη και τον «Γέροντα στην Ακροποταμιά» φέτος, για δεύτερη σεζόν, το Θέατρο Τέχνης και η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Μαριάνα Κάλμπαρη, επιλέγουν να φωτογραφίσουν το πρόγραμμά τους, μέσω ενός ποιητικού δρόμου.
Ο νομπελίστας ποιητής και οι στίχοι του ««Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά,/ να μου δοθεί ετούτη η χάρη» εκπροσωπούν, όπως δήλωσε η κ. Κάλμπαρη, ολόκληρη τη φετινή φιλοσοφία του προγράμματος, που παραδόθηκε στους δημοσιογράφους σ’ ένα παραδοσιακό, σχολικό, μπλε τετράδιο «με διάθεση όχι απλά μαθητική, αλλά με σκοπό να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..» Η ίδια μας είπε: «Και φέτος γιορτάζουμε μια επέτειο, αυτή των 75 χρόνων. Στο Θέατρο Τέχνης συνέχεια γιορτάζουμε επετείους... Δεν μας απασχολεί, όμως μόνο το παρελθόν, αλλά το πώς θα συνεχίσουμε την ιστορία μας και πώς θα κοιτάξουμε στο μέλλον».

Το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσει συνολικά 18 παραγωγές οδεύοντας με αισιοδοξία στην 76η περίοδο λειτουργίας του. Ανάμεσα τους θα δούμε τρεις επαναλήψεις παραστάσεων που αγαπήθηκαν από το κοινό: «Την Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» (πρεμιέρα 16/11) σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, που φέτος θα έχει αλλαγές στη διανομή και πρόσθετα κείμενα, το «Relax Minotis» του Βασίλη Παπαβασιλείου με τον ίδιο και τον Γιάννο Περλέγκα να επιστρέφουν στη σκηνή της Φρυνίχου και να μοιράζονται μαζί μας την ιστορία του Αλέξη Μινωτή με μια διαφορετική οπτική (πρεμιέρα 6/10) και το πρώτο μέρος της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Λέσχη» (πρεμιέρα 11/10) σε σκηνοθεσία της Εφης Θεοδώρου. Αλλά και 15 νέες παραγωγές που δίνουν προτεραιότητα στην ελληνική δραματουργία, χωρίς να παραγκωνίζουν το σύγχρονο και κλασικό διεθνές ρεπερτόριο.

Δύο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου μας θα συνεργαστούν,αυτή τη σεζόν, για πρώτη φορά με το θέατρο Τέχνης, ο λόγος για την Ρούλα Πατεράκη και την Μαρία Καβογιάννη, ενώ δύο άλλα θεατρικά κεφάλαια επιστρέφουν μετά από δεκαετίες σ’ αυτό: η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Η τελευταία θυμήθηκε με συγκίνηση όταν δεκαεφτά χρονών, το 1957, μπήκε μαθήτρια στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και είπε χαριτολογώντας : «Μπορείτε να υπολογίσετε τα χρόνια μου… Δεν φοβάμαι, ήταν χρόνια γεμάτα! Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, που γνώρισα τον Κάρολο Κουν». Η κ. Πρωτοψάλτη θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Αγαμέμνονας. Αισχύλος/ Ευριπίδης» (πρεμιέρα 6/11)

Το Θέατρο Τέχνης σβήνει τα 75 κεράκια του και επαναπροσδιορίζεται - εικόνα 2
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει δύο παραστάσεις στη σκηνή της Φρυνίχου

Η «Λέσχη» του Στρατή Τσίρκα άνοιξε το δρόμο για την ιστορική συνεργασία των δύο μεγάλων θεάτρων του Εθνικού και του Τέχνης, που φέτος θα συνεχιστεί με την «Αριάγνη» (15/11) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη και την «Νυχτερίδα» (31/1) σε σκηνοθεσία Άρη Τρουμπάκη πάντα με τον ίδιο θίασο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός έδωσε το παρόν στη σημερινή παρουσίαση προγράμματος και δήλωσε πως : «Η πορεία και η ιστορία του Θεάτρου Τέχνης θα πρέπει να αφορούν όλο το ελληνικό θέατρο. Για όλο το ελληνικό θέατρο κι όχι μόνο για το θέατρο Τέχνης είναι πειρασμός να πιάσει το νήμα όχι από εκεί που τέλειωσε ο Κουν αλλά από εκεί που άρχισε». Παράλληλα για το εγχείρημα των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» τόνισε πως: «Οι παραστάσεις θα εξακολουθούν να μας διχάζουν με ενδιαφέροντα τρόπο» ενώ αποκάλυψε, πως υπάρχουν σχέδια για να παρουσιαστούν και οι τρεις παραστάσεις μαζί σε ενιαίο χώρο.

Ο σπουδαίος Βασίλης Παπαβασιλείου με το μοναδικό του χιούμορ μας εξομολογήθηκε πως ο ήρωας του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» τον άφησε γι’ αυτή τη σεζόν στα καλά χέρια των άχρονων και διαχρονικών Αλέξη Μινωτή («Relax Minotis») και της Ελένης του Γιάννη Ρίτσου ( «Ελένη» πρεμιέρα 18/11) δίνοντάς του την υπόσχεση πως θα επιστρέψει, όταν του δώσουν την άδεια από το φρενοκομείο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018 που η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές(!).

Ο Νίκος Μαστοράκης που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στη Φρυνίχου, πέρα από την επανάληψη της «Επανένωσης της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», θα ανεβάσει μετά το Πάσχα τις «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Έντεν Φον Χόρβατ, μια παράσταση που όπως σχολίασε η Μαριάννα Κάλμπαρη «Ευτυχώς επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού» και που σηματοδοτεί την επιστροφή της Μάγιας Λυμπεροπούλου στο Θέατρο Τέχνης.

Το Θέατρο Τέχνης σβήνει τα 75 κεράκια του και επαναπροσδιορίζεται - εικόνα 3
Η Λήδα Πρωτοψάλτη θυμήθηκε τον Κάρολο Κουν

Ο Κωστής Καπελώνης που θα σκηνοθετήσει την παράσταση « Οίκος Μακ-Μπεθ» αποκάλυψε πως το έργο ουσιαστικά ήταν μια παραγγελία του στον Παναγιώτη Μέντη και πως υπάρχουν πολλές ιστορικές συμπτώσεις με τον «Βασιλιά Ληρ» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λαζάνης στο Υπόγειο (1999) και γι’ αυτό η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του.

Η Κάτια Γέρου μίλησε για τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ που θα σκηνοθετήσει η ίδια η Μαριάννα Κάλμπαρη χαρακτηρίζοντάς το έργο, ως «ένα δύσκολο κείμενο που σε τρομάζει. Η τυφλή οργή ή σκάει προς τα έξω ή χτυπάει το σώμα του ανθρώπου που το νιώθει».

Για τις παραστάσεις τους μίλησαν και οι νεότερες κυρίες:η Νατάσσα Τριανταφύλλη, η Ιόλη Ανδρεάδη, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, η Φένια Παπαδόδημα και η Έλλη Παπακωνσταντίνου.

Η πρώτη επιδιώκει να παρουσιάσει έναν ξεχωριστό Ιούλιο Καίσαρα, που θα βγει έξω από το πλαίσιο του θεατρικού χώρου εκμεταλλευόμενος την τόπο-ειδικότητα της ιστορίας του Ρωμαίου στρατηγού. («Ιούλιος Καίσαρ» πρεμιέρα μετά το Πάσχα).

Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετώντας την Ρούλα Πατεράκη και τον Γιώργο Νανούρη στο πρώτο πλήρες έργο του T.Σ. Έλλιοτ στη μνημειώδη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη, μετεγγραφή για δύο πρόσωπα βασισμένη στο “Murder in the cathedral” σκοπεύει να φανερώσει σκηνικά «με πολύ απλά λόγια τη μάχη του καλού και του κακού» ( «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» πρεμιέρα 4/12).

Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη έρχεται αντιμέτωπη με το κείμενο του Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα», που ανεβαίνει για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια και σηματοδοτεί την επιστροφή της Μαρίας Καβογιάννη στο Θέατρο Τέχνης, από όπου αποφοίτησε πριν τρεις δεκαετίες. (πρεμιέρα 20/11).

Η Φένια Παπαδόδημα θα παρουσιάσει για 4 μοναδικές βραδιές (πρεμιέρα 12/11) την παράσταση «Νέκυια- Εκ-Στάση» μια μουσική αφήγηση σε κείμενα του Ομήρου και του Παπαδιαμάντη και η Έλλη Παπακωνσταντίνου το «Σπήλαιο» (πρεμιέρα 31/1) μια σύγχρονη όπερα δικής της έμπνευσης σε μουσική του Τηλέμαχου Μούσα. |

Από τη μουσική παρέα του Τέχνης δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σταμάτης Κραουνάκης που μετά τον περσινό του Βικτόρ, επιστρέφει με το «Duende» του Φ. Γ. Λόρκα. Μια παράσταση που μας υπόσχεται μια διάλεξη μετά μουσικής, με θέμα το πάθος. (πρεμιέρα 10/1).

Ο πασίγνωστος και αγαπημένος μύθος του «Ρομπέν των Δασών» σε μια διασκευή, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης,από τον Ανδρέα Φλουράκη, θα ζωντανέψει στη Φρυνίχου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Δεγαϊτη. (πρεμιέρα 29/10).

Οι έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την παράσταση «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριο Χάιντ» σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη και Βασίλη Μαυρογεωργίου σε ένα θεατρικό εγχείρημα που στόχο του έχει όπως δήλωσε ο τελευταίος: «Να μην βλέπουν με το ζόρι οι μεγάλοι μια παιδική- εφηβική παράσταση αλλά να απευθύνεται και σ' αυτούς..» (πρεμιέρα 5/11)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε ποια πολιτική κωμωδία θα δούμε τον Σταμάτη Φασουλή;

Ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής" του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, στο Μικρό Παλλάς

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
31/08/2024

Φέτος ίσως βρήκε απάντηση το ερώτημα "Τι Επίδαυρο θέλουμε"

Ένας απολογισμός της φετινής θεατρικής σεζόν, προτού μπούμε με φόρα σε όσα μας κρύβει η καινούργια.

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.