Θέατρο Άλφα- Ιδέα: Η δημιουργία ως αντίσταση σ’ ένα δρόμο που βράζει!

Νιάτα, μουσική, έμπνευση και ένα απολαυστικό ποτ-πουρί από όλα όσα θα δούμε αυτή τη σεζόν στο θέατρο Άλφα-Ιδέα της οδού Πατησίων.

Θέατρο Άλφα- Ιδέα: Η δημιουργία ως αντίσταση σ’ ένα δρόμο που βράζει!

Με σλόγκαν « Οι ιδέες έχουν το σπάνιο γνώρισμα να πολλαπλασιάζονται» το θέατρο Άλφα-Ιδέα, μ' αφορμή τη δεύτερη χρονιά της λειτουργίας του, παρουσιάσε το πρόγραμμά του.

Νέοι άνθρωποι που με τη σκηνική τους παρουσία και το ταλέντο τους γίνονται η έμπρακτη απόδειξη πως η γενιά των τριαντάρηδων είναι εδώ, έχοντας να προτείνει ένα θέατρο με άποψη, που δεν κλείνεται πίσω από την βελούδινη κουρτίνα του, αλλά κοιτά έξω από την κουΐντα, στο δρόμο, στην καρδιά της Αθήνας, στην Πατησίων, σε μια γειτονιά «που όταν νοικιάσαμε το θέατρο από τον Στέφανο Ληναίο ξέραμε ότι βράζει», όπως δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό θεατρικό ποτ-πουρί από κάποιες παραστάσεις που θα παρουσιαστούν φέτος στη σκηνή του θεάτρου. Η αρχή έγινε με το «Δέντρο του Οιδίποδα» που μετά την περσινή επιτυχία στην Lousada της Πορτογαλίας (Φεστιβάλ FOLIA ΄17) και στη Νότιο Κορέα (Busan και Daegou) και με ένα Βραβείο Χόρν 2017 (Κων-νος Μπιμπής) στις αποσκευές του, συνεχίζει για λίγες παραστάσεις και τη Χειμερινή σεζόν 2017 - 2018. (Για 4 μόνο παραστάσεις 2, 9, 16 και 23 Οκτωβρίου).

Αυτή, όμως δεν θα είναι η μόνη επανάληψη που θα δούμε. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί και η πολυβραβευμένη παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλίετα για 2» που η ομάδα θα ανεβάσει για 5η σεζόν. (πρεμιέρα 4/10)..Για χάρη της παρουσίασης, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής ύψωσε και πάλι την κόκκινη καρδιά ανάμεσα στα καθίσματα του θεάτρου και η Αθηνά Μουστάκα ως Ιουλιέτα, του απηύθυνε τον πιο ρομαντικό αποχαιρετισμό « Τούτη η πίκρα του χωρισμού έχει μια γλύκα τόση, που καληνύχτα θα σου λέω μέχρι να ξημερώσει..» .

Θέατρο Άλφα- Ιδέα: Η δημιουργία ως αντίσταση σ’ ένα δρόμο που βράζει! - εικόνα 1
Η Κατερίνα Παπουτσάκη πρωταγωνιστεί στον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων».

Οι Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Δρακόπουλος, Χρήστος Ευθυμίου, Σταύρος Λιλικάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κω-νος, Μπιμπής ,Γιώργος Κοψιδάς και Άκης Φιλιός μας έδωσαν μια γερή πρώτη γεύση από την φετινή κεντρική παραγωγή του θεάτρου τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων». Είναι η πρώτη φορά, που η Ομάδα Ιδέα ασχολείται με μια καθαρόαιμη κωμωδία ανιχνεύοντας το βάθος του συγκεκριμένου θεατρικού είδους και όπως είπε και ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Γάκης, σκοπός τους είναι: «Σε μια εποχή εξυπηρέτησης συμφερόντων και χρεών εμείς να αποφασίσαμε να εξ-υπηρετήσουμε την τέχνη της κωμωδίας».Παράλληλα η παράσταση θα ενέχει και κάποιο σχόλιο για την έλευση του ξένου.


Στη δεύτερη σεζόν της λειτουργίας του το θέατρο κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα σε συνεργασίες και συμπαραγωγές. «Κάνουμε ένα θέατρο ευγνωμοσύνης, μοιρασιάς, που ανοίγει μια γέφυρα ανάγκης. Σκοπός μας είναι να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα. Δεν υπάρχει ρητορική του μίσους εδώ, ούτε καν στα έργα που θίγουν ιστορικά ζητήματα. Με βάση αυτόν τον άξονα επιλέξαμε και τους συνεργάτες μας.» Μ’ αυτά τα λόγια ο Κώστας Γάκης μίλησε για τις φετινές συνεργασίες.

Όπου το ποδαρικό θα γίνει με το «Έγκλημα στο Café-Noir» σε σκηνοθεσία της Λιλλύς Μελεμέ στο φουαγιέ του θεάτρου. Η σκηνοθέτης θα παρουσιάσει και τη «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάλντ τον Ιανουάριο και δήλωσε πως πιστεύει στις συναντήσεις των ανθρώπων και πως “κλέβει’’ από τις ενέργειες των νέων καλλιτεχνών.


Τρεις ομάδες που ξεχώρισαν στο 1ο DuetYourselfFestival, που διοργανώθηκε στο Θέατρο Αλφα.Ιδέα θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό, ο λόγος για την «Σταχτομπούτα» σε σκηνοθεσία Στέργιου Κοντακιώτη (πρεμιέρα 1/10), το «Back 2 Back Improv» από τις ομάδες Bus και Μη Μου UpTwo (πρεμιέρα 6/10) και «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Γιαννάκου (πρεμιέρα 3/11).

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ θα έχει την τιμητική του με δύο έργα του να ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου της οδού Πατησίων. Την αρχή θα κάνει το δοκιμασμένο «Μαύρο Χιόνι» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, που πέρσι απέσπασε καλές κριτικές στο Θέατρο Πόρτα (πρεμιέρα 19/10), ενώ στις αρχές του χρόνου θα δούμε « Το Πορφυρό Νησί» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Βαρδάκα που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί και στην Αίθουσα Τέχνης του Δη.Πε.Θε Κοζάνης.

Στο θέατρο θα επιστρέψει και η πρώτη παραγωγή της ομάδας Αίολος, «Μικρός Εγώ» βασισμένο στο έργο του Κώστα Ταχτσή. Ο Βασίλης Ανδρέου που σκηνοθετεί την παράσταση δήλωσε: «Το έργο του Ταχτσή είναι για μένα ένα έφορο λιβάδι. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν φοβάμαι, ούτε ως ηθοποιός, ούτε ως σκηνοθέτης.» Οι Γιάννης Πιχαρίδης και Πάρης Πιχαρίδης θα παρουσιάσουν το νέο τους θεατρικό έργο «Η ντουλάπα της οργής» πρόκειται για μια κωμωδία μυστηρίου στην οποία το συγγραφικό δίδυμο θα υπογράφει και τη σκηνοθεσία. (πρεμιέρα 2/11).

Για 8 μοναδικές παραστάσεις ο Τάσος Σαγρής θα σκηνοθετήσει την «Νύχτα!» της Rebecca Prichard (πρεμιέρα 25/11).

Θέατρο Άλφα- Ιδέα: Η δημιουργία ως αντίσταση σ’ ένα δρόμο που βράζει! - εικόνα 2
Η αφίσα της παιδικής παραγωγής του θεάτρου

Ξεχωριστή στιγμή της παρουσίασης του προγράμματος, ήταν όταν οι ηθοποιοί της παιδικής παράστασης «Ματίας ο Πρώτος» της Άλκη Ζέης, μας έδωσαν μια πρώτη γεύση από αυτό που θα παρακολουθούν κάθε Κυριακή, οι μικροί θεατρόφιλοι με την αγαπημένη συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων να τους παρακολουθεί από τη δεύτερη σειρά των καθισμάτων. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει η Άρτεμις Γλύμπλα, που όπως δήλωσε επιδιώκει: «Τα παιδιά να φτιάξουν τον κόσμο από την αρχή!»

Το 2ο Duet Υοurself Festival θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμα φορά στο θέατρο μας και θα ανακοινωθούν προσεχώς οι ημερομηνίες διεξαγωγής του. Στο θέατρο θα πραγματοποιηθεί και μια σειρά θεατρικών σεμιναρίων για τη θεατρική σεζόν 2017-2018.

Τέλος από αυτή τη χρονιά δημιουργήθηκε και η ομάδα «Φίλοι του Άλφα.Ιδέα» για να προσφέρει στα μέλη της ιδιαίτερες παροχές, εκπτώσεις και πρόσβαση στις σταθερές και έκτακτες θεατρικές παραγωγές, που θα παρουσιαστούν στο θέατρό τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2017-2018.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Σε ποια πολιτική κωμωδία θα δούμε τον Σταμάτη Φασουλή;

Ο Σταμάτης Φασουλής θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής" του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, στο Μικρό Παλλάς

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
31/08/2024

Φέτος ίσως βρήκε απάντηση το ερώτημα "Τι Επίδαυρο θέλουμε"

Ένας απολογισμός της φετινής θεατρικής σεζόν, προτού μπούμε με φόρα σε όσα μας κρύβει η καινούργια.

Πέθανε ο θεμελιωτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, Λάκης Κουρετζής

Πλήρης ημερών, στα 95 του χρόνια, πέθανε ο Λάκης Κουρετζής, που συνέβαλε όσο λίγοι στη θεμελίωση της θεατρικής αγωγής για παιδιά.

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Παραστάσεις με μεράκι και ελεύθερη είσοδο

Την καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά λατρεύουν το θέατρο και το υπηρετούν, παρουσιάζει το 17ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

"Blind Forgiveness": Το μπαλέτο συναντά το ροκ στο θέατρο Παλλάς

Από το Θέατρο Παλλάς ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία του το φημισμένο Astana Ballet Theatre με ένα μοναδικό μπαλετικό θέαμα για την αιώνια μάχη του καλού με το κακού.

"Χόρεψέ με πατέρα": Ο Γιώργος Αρμένης σε ένα ντουέτο με την Κατερίνα Αντωνιάδου για δεύτερη χρονιά

Η σχέση πατέρα-κόρης και το ζήτημα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις απασχολούν το θεατρικό έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου, το οποίο επαναλαμβάνεται σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γιώργου Αρμένη.

Ο Μποστ ξαναζωντανεύει στη Στοά: "Το επάγγελμα της μητρός μου" με τη ματιά του Θανάση Παπαγεωργίου

Το θεατρικό έργο "Το Επάγγελμα της Μητρός μου" του Μποστ ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Στοά, σκηνοθετημένο και διασκευασμένο από τον Θανάση Παπαγεωργίου.