Μια ζωογόνος κωμική δύναμη που λέγεται «stand up»

Οι λόγοι που το κωμικό φαινόμενο έχει καταφέρει να φτιάξει μια κραταιά ελληνική σκηνή, η οποία μεγαλώνει με διαρκώς με σταθερά βήματα...

Μια ζωογόνος κωμική δύναμη που λέγεται «stand up»

Πρόσφατα πήγα σε δύο απονομές βραβείων. Ξέρετε, από αυτές τις τελετές που κάποιοι δίνουν βραβεία και κάποιοι τα παραλαμβάνουν... Μα καλά, θα μου πει κάποιος, πόση φρεσκάδα μπορεί να έχει ένα event με δεδομένη ιεροτελεστία, που δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από τα εσκαμμένα; Πολλή είναι η απάντηση. Γιατί τόσο στα Αθηνόραμα Bar Awards όσο και στις διακρίσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου την παρουσίαση ανέλαβαν ο Λάμπρος Φισφής και η Κατερίνα Βρανά αντίστοιχα. Δύο κορυφαίοι performers της αθηναϊκής stand up σκηνής, η οποία αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα –αν όχι το δυναμικότερο– κομμάτι των παραστατικών τεχνών σήμερα. Η καυστικότητα, η χαλαρότητα και βασικά η αμεσότητα του χιούμορ τους προσέδωσαν στις απονομές πρωτόγνωρη ζωντάνια. Γιατί όμως ό,τι ακουμπά το stand up γίνεται (κωμικός) χρυσός; Πόσο δύσκολο είναι τελικά να πεις καμιά σαρανταριά αστεία για να γελάσει ο κόσμος;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να γεμίσεις μια αίθουσα με άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, να συντονιστείς μαζί τους και να τους κερδίσεις με το χιούμορ σου. Ας μην ξεχνάμε ότι, εκτός από το σενάριο, υπάρχει και η εξαιρετικά δύσκολη δουλειά της ερμηνείας μπροστά σε κοινό. Σύμφωνα με έρευνες, ο δημόσιος λόγος (public speaking) είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου (φανταστείτε ότι ο θάνατος έρχεται μετά στη λίστα)! Και ο stand up comedian τον ξορκίζει και καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να σπάσει τον «τέταρτο τοίχο» που τον χωρίζει από τους θεατές. Στέκεται ευάλωτος στη σκηνή, με όπλο τον αυτοσαρκασμό και με ένα μικρόφωνο στο χέρι, προσφέροντας στον θεατή την επιλογή να χαλαρώσει και να τον ακολουθήσει στην ξέφρενη αφήγησή του. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι εννιά στις δέκα φορές το καταφέρνει…

Σεναριακή τροφή για το stand up είναι η παράνοια της καθημερινότητας: από τη μία οι συνήθειες που υπηρετούμε πιστά 365 ημέρες το χρόνο υφαίνοντας το (απατηλό) προσωπικό δίχτυ ασφαλείας μας, αλλά ουσιαστικά αποτελούν ένα συνονθύλευμα από νευρώσεις, ανούσιες συμβάσεις και κοινωνικούς αυτοματισμούς. από την άλλη οι αναποδιές, τα απρόοπτα και οι συνήθεις σουρεαλισμοί της αθηναϊκής πραγματικότητας (μόλις σήμερα είδα έναν… μάγο να έχει παρκάρει το αμάξι του με τις δύο ρόδες πάνω στο πεζοδρόμιο και τις άλλες δύο πάνω στα λιγούστρα του παρτεριού­), πάνω στους οποίους σκοντάφτουμε είτε θέλουμε είτε όχι. Ο stand up comedian είναι ο άνθρωπος που αποκαλύπτει τις απροσδόκητα αστείες πτυχές της «κανονικής ζωής μας», φωτίζοντας με ξεκαρδιστικό τρόπο τις λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες μέσα στην ισοπεδωτική λούπα της ρουτίνας.

Αυτό το κωμικό φαινόμενο δεν μπορούσε να μη συγκινήσει τον εξωστρεφή και λάτρη του χιού­μορ Έλληνα. Η κραταιά πλέον αθηναϊκή σκηνή του stand up μεγαλώνει με σταθερά βήματα, τα στέκια πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό και οι φαν του είδους αυξάνονται και πληθύνονται. Και το Athens Comedy Festival, που γίνεται στο «Gazarte» από τις 19 μέχρι τις 21/5, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να απεικονίσει την ορμητική δυναμική του ελληνικού stand up αλλά και να φέρει σε επαφή το αθηναϊκό κοινό με τη διεθνή σκηνή προσκαλώντας τέσσερις performers από το εξωτερικό, τους Φελίσιτι Γουόρντ, Ιμράν Γιουσούφ, Ρον Μπεν Ζιβ και Σκοτ Καπούρο.

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Comedy Festival

  • Stand up Comedy

Την Παρ. 19/5 στο Main Stage οι Γιώργος Χατζηπαύλου (8 μ.μ.), Σίλας Σεραφείμ (9.45 μ.μ.), Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Αγγελόπουλος (11.30 μ.μ.) / στο Theatre Stage οι Νέλη Αλκάδη, Αναστασία Σκοπελίτη (7 μ.μ.), Δημήτρης Δημόπουλος (8.30 μ.μ.), Δημήτρης Χριστοφορίδης (10.15 μ.μ.), Blink Mike (11.30 μ.μ.) / στο Loft Stage οι Ανδρέας Πασπάτης, Ήρα Κατσούδα (7.15 μ.μ.), Ζήσης Ρούμπος (9 μ.μ.), Felicity Ward (10.30 μ.μ.). Το Σάβ. 20/5 στο Main Stage οι Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Γιώργος Αγγελόπουλος (9.45 μ.μ.) / στο Theatre Stage οι Παναγιώτης Κούδας (6.30 μ.μ.), Δημήτρης Μακαλιάς, Μίνως Θεοχάρης (8 μ.μ.), Χρύσα Κατσαρίνη (10 μ.μ.), Ηλίας Φουντούλης, Αριστοτέλης Ρήγας, Πάρις Ρούπος, Άγγελος Σπηλιόπουλος (11.30 μ.μ.) / στο Loft Stage οι Δημήτρης Φραγκιόγλου (7 μ.μ.), Imran Yusuf (9 μ.μ.), Κωνσταντίνος Πασσάς (10.30 μ.μ.). Την Κυρ. 21/5 στο Main Stage οι Λάμπρος Φισφής (8.30 μ.μ.), Διονύσης Ατζαράκης, Θωμάς Ζάμπρας (10.30 μ.μ.) / στο Theatre Stage οι Γιώργος Χατζηπαύλου (12 μ.), Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης (7.30 μ.μ.), Ζήσης Ρούμπος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Σωσώ Χατζημανώλη, Ναταλία Δήμου (9.30 μ.μ.), Γιώργος Χατζηπαύλου, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Δημόπουλος (11.30 μ.μ.) /στο Loft Stage οι Rod Ben Zeev, Λάμπρος Φισφής (6 μ.μ.), Scott Capurro (8 μ.μ.), Γιώργος Ζαχαρόπουλος (10 μ.μ.).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.