Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για τον Σαίξπηρ! Oι Cheek by Jowl έρχονται στο Μέγαρο

Η θρυλική βρετανική ομάδα καταφθάνει από το Λονδρέζικο Barbican ανεβάζοντας το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» σαν ένα ξέφρενο σόου.

Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για τον Σαίξπηρ! Oι Cheek by Jowl έρχονται στο Μέγαρο

Μπορούν να καυχιούνται ότι έχουν εκμοντερνίσει σχεδόν όλους τους κλασικούς, εμβαπτίζοντας τα έργα τους σε ένα μεταμοντέρνα ποπ σύμπαν όπου η σωματικότητα και η εκφραστικότητα έχουν το πρώτο λόγο –το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι το 2012 όταν ήρθαν στη Στέγη με το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ, τοποθετώντας όλη τη δράση σε ένα σύγχρονο εφηβικό δωμάτιο. Ο σκηνοθέτης των Cheek by Jawl δεν είναι άλλος από τον–βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2016- Ντέκλαν Ντόνελαν, ο οποίος έχει κατά καιρούς καθοδηγήσει υποκριτικά διεθνείς αστέρες, όπως ο Ντάνιελ Κρεγκ και ο Ρόμπερτ Πάτινσον, κι έχει μυήσει χιλιάδες νέους στο θέατρο μέσω του best-seller εγχειρίδιού του «The Actor and the Target» που πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 και έχει πλέον μεταφραστεί σε 15 γλώσσες. Αυτός και ο σκηνογράφος Ντικ Όρμεροντ είναι οι ιδρυτές της ομάδας που καταφθάνει με έναν 14μελή θίασο στο Μέγαρο Μουσικής για να μας παρουσιάσει, εν είδει ξέφρενου σόου που τελείται με σκηνικό μια ξύλινη καλύβα, δύο-τρία παγκάκια αλλά, επίσης, έντονη μουσική, βίντεο, μοντέρνα κοστούμια και μια εκρηκτική σκηνική γλώσσα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα, παραμυθένια, υπερβατικά και αλλόκοτα ρομαντικά έργα του Σαίξπηρ, το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» (5,6 & 7/5, στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους).

Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για τον Σαίξπηρ! Oι Cheek by Jowl έρχονται στο Μέγαρο - εικόνα 1

Έχοντας ήδη παιχτεί στο εξωτερικό αποσπώντας αντιφατικές κριτικές («Αριστούργημα» σύμφωνα με την γαλλική Figaro, «απόλυτα μυσταγωγικό» για τους βρετανικούς Times, άξιο για τρία αστέρια κατά τον Guardian και για δύο από το Time Out New York), «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», μια ιστορία διασαλευμένων σχέσεων –οικογενειακών, ερωτικών και φιλικών- και εξίσου διασαλευμένων ταυτοτήτων, μιλά για έναν παρανοϊκό άρχοντα που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Όλοι οι ήρωες του έργου αμφιταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στην πλουσιοπάροχη ξενοιασιά και τα αφόρητα πάθη, με τη ζήλια να πρυτανεύει. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σ’ ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την Αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή δίνει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο Χρόνος παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχα ευτυχές τέλος.

Δείτε το σχετικό trailer:


Προπώληση από τα 210 72.82.333, www.megaron.gr Τιμές: 12 € (Ζώνη Γ) • 22 € (Ζώνη Β) • 28 € (Ζώνη Α) • 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη) 7 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 9 € (Πολύτεκνοι, 65+) «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» εντάσσεται στον Κύκλο Θέατρο στο Μέγαρο, ανεβαίνει με την υποστήριξη του British Council και συστήνεται σε θεατές άνω των 12 ετών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.