«Phaedra(s)»: Sold out Ιζαμπέλ Ιπέρ

Η τελευταία μεγάλη Γαλλίδα ντίβα, η πιο περιζήτητη ηθοποιός του γαλλικού σινεμά, καταφθάνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για να πρωταγωνιστήσει στη sold out παράσταση «Phaedra(s)».

«Phaedra(s)»: Sold out Ιζαμπέλ Ιπέρ

Η τελευταία μεγάλη Γαλλίδα ντίβα, η πιο περιζήτητη ηθοποιός του γαλλικού σινεμά, καταφθάνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για να πρωταγωνιστήσει στη sold out παράσταση «Phaedra(s)». Όσοι εξασφάλισαν ήδη θέση ας προετοιμαστούν για ένα τρίωρο ρεσιτάλ μεταμορφώσεων από την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

«Phaedra(s)»: Sold out Ιζαμπέλ Ιπέρ - εικόνα 1

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο­ πριν από 36 χρόνια και φέτος, σε ηλικία 63 ετών, όλοι λένε ότι ζει την καλύτερη χρονιά της καριέρας της. Θεωρείται ήδη φαβορί για τα Όσκαρ, καθώς μόλις έλαβε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες αλλά­ κι ένα Gotham Award για τις δύο φετινές ταινίες της, το «Elle» («Εκείνη») του Πολ Βερχόφεν και το «Things to Come» («Το Μέλλον») της Μία Χάνσεν Λοβ. Αξέχαστη ως «Μαντάμ Μποβαρί» και διεστραμμένα γοητευτική ως «Δασκάλα του πιάνου», με πάνω από εκατό ταινίες και ρόλους-φετίχ στο ενεργητικό της, βραβευμένη στις Κάνες και στη Βενετία, η Ιπέρ καταφθάνει στη Στέγη σε μια παράσταση που προπώλησε όλα της τα εισιτήρια μόλις σε 48 ώρες!

Τι κι αν οι «Phaedra(s)», που έχουν ήδη παρουσιαστεί σε Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και αλλού, έχουν λάβει αντιφατικές κριτικές, με κάποιους να διατείνονται ότι πρόκειται για μια παράσταση «με πολύ στιλ, αλλά λίγη ουσία» ή ακόμη και για ένα «ενοχλητικά ασυνάρτητο θέαμα»; Όλοι, πάντως, συνηγορούν στο ότι είναι θεσπέσιο να βλέπεις ζωντανά την αλλοτινή μούσα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ να μεταμορφώνεται στη μυθική βασίλισσα Φαίδρα, εκείνη που ερωτεύτηκε τον γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο, κι έπειτα να γίνεται μια μεταμοντέρνα θεά Αφροδίτη, μια πόρνη αλλά και μια ερωτευμένη αυτόχειρας, ώσπου τελικά ορθώνεται στη σκηνή σαν την ενσάρκωση του αυτοκαταστροφικού ερωτικού πάθους.

Διότι η παράσταση είναι ένας τρίωρος σκηνικός στοχασμός για τον έρωτα ανά τους αιώνες, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας ποιητές-συγγρα­φείς, σε σύλληψη και σκηνοθεσία ενός κορυφαίου σκηνοθέτη, του Πολωνού εικονοκλάστη Κριστόφ Βαρλικόφσκι. Είναι μάλιστα η δεύτερη συνεργασία Ιπέρ και Βαρλικόφσκι. η πρώτη ήταν στην παράσταση «Ένα Λεωφορείο», μια διασκευή του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος», με την Ιπέρ ως Μπλανς Ντιμπουά, την οποία είδαμε κι εδώ, στο Φεστιβάλ Αθηνών, το 2010.

Στην παράσταση «Phaedra(s)», που θα παιχτεί στις 20-22/12 στη Στέγη, ο Βαρλικόφσκι ενώνει την περίφημη σεκάνς του ντους από το «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσ­κοκ και σκηνές από το «Θεώρημα» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι με τα happenings ενός εξαιρετικού οκταμελούς θιάσου και την Ιπέρ επικεφαλής. Στη σύνθετη δραματουργία της παράστασης αποσπάσματα από τις τραγωδίες «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη και «Φαίδρα» του Σενέκα διασταυρώνονται με τρία σύγχρονα έργα: το «Φαίδρας έρως» της Βρετανίδας εμβληματικής δραματουργού των ’90s Σάρα Κέιν, το μυθιστόρημα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο» του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ.Μ. Κουτσί και τα κείμενα του Καναδολιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ.

Περισσότερες πληροφορίες

Phaedra(s)

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 180 '

Η Γαλλίδα σταρ Ιζαμπέλ Ιπέρ θα παίξει τη μυθική Φαίδρα, τη θεά Αφροδίτη, μια πόρνη, μια αυτόχειρα, την ίδια την ενσάρκωση του αυτοκαταστροφικού ερωτικού πάθους, σε μια παράσταση που βασίζεται σε κείμενα των Ουασντί Μουαουάντ, Σάρα Κέιν, Τζ.Μ. Κουτσί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.