«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει!

Στην Επίδαυρο, στις 19 & 20/8, ανοίγει τα φτερά της η πιο ουτοπική κωμωδία του Αριστοφάνη και ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί έναν θίασος που «πετάει»: Χρήστος Λούλης, Άρη Σερβετάλης, Νατάσα Μποφίλιου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ένας αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων και ...μια δημόσια υπάλληλος-νάνος.

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει!

Στην Επίδαυρο, στις 19 & 20/8, ανοίγει τα φτερά της η πιο ουτοπική κωμωδία του Αριστοφάνη και ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί έναν θίασος που «πετάει»: Χρήστος Λούλης, Άρη Σερβετάλης, Νατάσα Μποφίλιου, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ένας αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων και ...μια δημόσια υπάλληλος-νάνος.

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει! - εικόνα 1
Νίκος Καραθάνος

«Πάρτε τα παιδιά σας και φέρτε τα στην Επίδαυρο! Η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη»: αυτό μας παρότρυνε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τους «Όρνιθες», συμπληρώνοντας τα εξής: «Η Επίδαυρος, στην αρχαιότητα, θεραπευτήριο ήταν. Το θέατρο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ‘θεραπευτικά’. Αυτό προσδοκούμε!».

Αν εδώ λάβουμε υπόψη ότι ένας ψυχίατρος, ο Γιάννης Αστερής, υπογράφει τη μετάφραση της αριστοφανικής κωμωδίας κι ένας καλλιτέχνης που στήνει παραστάσεις υπερβατικής ευωχίας, όπως ο Νίκος Καραθάνος, υπογράφει τη σκηνοθεσία, όλα είναι πιθανά. Όπως, εξάλλου, μας είπε ο τελευταίος: «για μια πτήση στο απίστευτο μιλά ο Αριστοφάνης».

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει! - εικόνα 2
Νατάσσα Μποφίλιου

Πρόκειται για την πρώτη επιδαύρια παραγωγής της Στέγης και για εκείνη με την οποία «κλείνει» το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Ηθοποιός αυθεντικής συγκίνησης και σκηνοθέτης παραστάσεων συγκλονιστικών, όπως η «Γκόλφω», ο Καραθάνος φαντάζει ιδανικός τόσο ως σκηνοθέτης αυτής της ουτοπικής κωμωδίας όσο και ως ερμηνευτής του αγανακτισμένου Πεισθέταιρου. Κάνει την ανατροπή και καλεί στη σκηνή, στην πρώτη της θεατρική εμφάνιση, μια ερμηνεύτρια ολκής, τη Νατάσσα Μποφίλιου, αλλά και δύο μη-ηθοποιούς που γνωρίζουν όμως δια ζώσης τι σημαίνει «υπέρβαση»: τον αθλητή Γιάννη Σεβδικαλή, ο οποίος, ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα το 2012, έχασε τα πόδια του, και, πλέον, με πρόσθετα μέλη προετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά και μια δημόσια υπάλληλο από τη Λάρισα που είναι γυναίκα-νάνος, την Βασιλική Δρίβα. «Δεν θα αποφάσιζα να ανεβάσω αυτό το έργο, αν δεν είχα συναντήσει αυτούς τους δύο ανθρώπους», ομολογεί ο Καραθάνος.

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει! - εικόνα 3
Άρης Σερβετάλης

Συνοδοιπόροι τους γίνονται ο Άρης Σερβετάλης (Ευελπίδης) και ο Χρήστος Λούλης (Έποπας), η –εδώ και τρία χρόνια αξεπέραστη πρωταγωνίστρια της «Μεγάλης Χίμαιρας»– Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Αλίκη Αλεξανδράκη, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Γιάννης Κότσιφας, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Μιχάλης Σαράντης, ο Άγγελος Τριανταφύλλου, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει! - εικόνα 4
Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Μέγας ονειροπόλος και παραμυθάς, ο Καραθάνος ξέρει να «λέει» ιστορίες επί σκηνής με τρόπο μαγικό και να στήνει παραστάσεις που χτυπούν ακαριαία στο θυμικό, συγκινώντας βαθιά. Στη συνέντευξη Τύπου το απέδειξε περίτρανα περιγράφοντάς μας την υπόθεση των «Ορνίθων» σε λιγότερο από ένα λεπτό: «Δύο απογοητευμένοι Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, αναζητούν μια νέα, πιο δίκαιη πολιτεία. Φεύγουν για τα δάση κι εκεί συναντούν τον Έποπα, έναν άνθρωπο που μεταμορφώθηκε σε πουλί. Μαζί του, χτίζουν μια άλλη, νέα πόλη, πάνω από τα σύννεφα, τη Νεφελοκοκκυγία. Εκεί πηγαίνουν πια για να ζήσουν όλοι μαζί οι άνθρωποι, οι θεοί, τα τέρατα - όλοι!»

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει! - εικόνα 5
Χρήστος Λούλης

«Δεν θα έχουμε φτερά. Δεν θα κάνουμε τα πουλιά»: δήλωσε ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Χρήστος Λούλης, διευκρινίζοντας πως οι -κατά Καραθάνο- «Όρνιθες» μιλούν για μια κατάσταση ύπαρξης, για το πώς γίνεται να ανυψωθούμε για λίγο και να φύγουν τα πόδια μας από το έδαφος…»

Όλοι οι συντελεστές, σε αυτό συνέκλιναν, στο ότι θα δούμε μια παράσταση που μιλά για τον άνθρωπο που πάντα προσδοκά την ανύψωση, εκείνο το «ανάποδο κούνημα της γης» αλλά, επίσης, για τις ρίζες μας –όχι τις ελληνικές, αλλά τις οντολογικές. Μας προϊδέασαν, επίσης, για μια παράσταση-επίκληση στην πτήση, για μια άφοβη φυγή στην ελευθερία, μια κατάκτηση της ουτοπίας, μια αποδοχή της μόνιμης ανησυχίας που συντρέχει τα ανθρώπινα και για μια παράσταση πολύ διαφορετική από την ιστορική εκείνη των «Ορνίθων» του 1959 από το Θέατρο Τέχνης, με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν, σκηνογράφο και ενδυματολόγο τον Γιάννη Τσαρούχη και συνθέτη τον Μάνο Χατζιδάκι.

Όλα αυτά, σε μια πολλά υποσχόμενη παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου, με την υπογραφή-εγγύηση της Στέγης στην παραγωγή, με ζωντανή μουσική από τον ταλαντούχο Άγγελο Τριανταφύλλου -παρεπιμπόντως, και παιδικό φίλο της Μποφίλιου- και με έναν θίασο που δηλώνει απερίφραστα πως «στέλνει τα συλλυπητήριά του στο φόβο!».

«Όρνιθες» από τη Στέγη ή Αριστοφάνης που …θεραπεύει! - εικόνα 6
Γιάννης Σεβδικαλής

Πάρτε μια γεύση από το teaser του Beetroot design group https://www.youtube.com/watch?v=rzf5ANrubXs

Επίδαυρος, 19-20/8, στις 9 μ.μ. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει από το www.greekfestival.gr

Σημειώστε ότι θα υπάρχει ειδικό πακέτο «μειωμένο εισιτήριο-μεταφορά προς και από την Επίδαυρο» ή/και δυνατότητα απλής μεταφοράς και για τις 2 μέρες των παραστάσεων. Περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις: 2130178066 και μέσω του ornithes@sgt.gr

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Μετάφραση: Γιάννης Αστερής. Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος. Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής. Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου. Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής. Κίνηση: Amalia Bennett. Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη. Βοηθός σκηνοθέτις: Μαρίσσα Τριανταφύλλου. Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου. Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου. Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου/ POLYPLANITY Productions Ο Θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.