Αστροφυσική for free και άλλα ...διαστημικά

Στο σύμπαν μας διακτινίζουν νοερά οι δύο παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών στον Χώρο Α΄ της Πειραιώς 260, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο να φέρνει τα τηλεσκόπιά του για ενατένιση των άστρων και διαλέξεις αστροφυσικής με ελεύθερη είσοδο.

Αστροφυσική for free και άλλα ...διαστημικά

Στο σύμπαν μας διακτινίζουν νοερά οι δύο παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών στον Χώρο Α΄ της Πειραιώς 260, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο να φέρνει τα τηλεσκόπιά του για ενατένιση των άστρων και διαλέξεις αστροφυσικής με ελεύθερη είσοδο.

Αστροφυσική for free και άλλα ...διαστημικά - εικόνα 1
photo credits Christos Tolis

Εγκατάσταση διαστημική, διαδραστική και «ακουστική» Αστερισμοί, ήχοι και φωνές – από εκείνη του Γκράχαμ Μπελ και του Φρόιντ, του Χίτλερ και του Μπιν Λάντεν, της Κάλλας και των Beatles μέχρι τους λόγους του Ελευθέριου Βενιζέλου και τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Συρία. Στην άκρως πρωτότυπη, διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση «πρότζεκτ Άτλας» του συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη, γνωστού από τη συνεργασία του με το θέατρο Άττις και τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, κινούμαστε μπροστά από οθόνες προσομοίωσης του έναστρου θόλου. Μόνο που, με την κίνηση των χεριών μας, …κινούμε τα νήματα της Ιστορίας. Γιατί, κάθε φορά που το ειδωλό μας αγγίζει τα άστρα, η αίθουσα, διαμορφωμένη εικαστικά από τον Τέλη Καρανάνο και την Αλεξάνδρα Σιάφκου, πλημμυρίζει από τον ήχο των κομβικών γεγονότων και των φωνών που όρισαν την Ιστορία και τον Πολιτισμό των δύο τελευταίων αιώνων. Οι επισκέπτες, ερχόμενοι σε διάδραση με τα άστρα τους αστερισμούς που προβάλλονται, ενορχηστρώνουν, παίζοντας, το υπεραφήγημα του κόσμου που βρίσκεται κάτω από τα άστρα -του δικου μας. Αυτόν κουβαλούμε στους ώμους μας, όπως ακριβώς ο μυθικός τιτάνας Άτλαντας, τιμωρημένος από τον Δία, κουβαλούσε τον Ουρανό.

Πειραιώς 260/ Χώρος Α΄, από τις 20/6 μέχρι τις 15/7. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 19.30 έως μισή ώρα μετά τη λήξη της τελευταίας παράστασης.

Αστροφυσική for free και άλλα ...διαστημικά - εικόνα 2
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο Θησείο photo credits Marios Papanikolaou

Το Αστεροσκοπίο Αθηνών για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Στο πλαίσιο του «πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ», φορητά τηλεσκόπια στήνονται στον Κήπο της Πειραιώς 260 και επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό, ενώ μια σειρά από σύντομες εισαγωγικές διαλέξεις πάνω σε θέματα αστροφυσικής, από ειδικευμένο προσωπικό του του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συντονισμό της αστροφυσικού Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, δίνονται με ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ – ΚΗΠΟΣ Π260

Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00
"Σελήνη: Πως δημιουργήθηκε"
Δημήτριος Τσιμπίδας, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00
"Ήλιος, το δικό μας άστρο"
Αναστάσιος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ ΕΘνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00
"Αναζητώντας την αλήθεια με το φως"
Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των παραστάσεων εκείνης της ημέρας στην Πειραιώς και είναι δωρεάν για το κοινό. Μετά τις ομιλίες ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τρία τηλεσκόπια του ΕΑΑ και την συμμετοχή της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ.

Αστροφυσική for free και άλλα ...διαστημικά - εικόνα 3
Από την περφόρμανς «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye»

Γυμνό (και εξωγήινο!) θεατρικό δείπνο Τη δεκαετία του ’70 η ανθρωπότητα έστειλε στο διάστημα μηνύματα από τη Γη (μέσω των Pioneer Plaques και του Voyager Golden Record), σε περίπτωση που βρεθούν από εξωγήινα όντα. Ανάμεσά τους, ήταν η εικόνα ενός γυμνού άνδρα και μιας γυναίκας, χαιρετισμοί σε διάφορες γλώσσες, μια δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, εικόνες, ήχοι και μουσική από τον πλανήτη μας κ.α. H παράσταση «One Small Step for a Man: Hello, Goodbye» της Δανάης Θεοδωρίδου, με τον τίτλο-αναφορά στην περίφημη φράση του Νηλ Άρμστρονγκ από το φεγγάρι, το 1969, επιχειρεί να επαναλάβει αυτή τη «χειρονομία», με δύο γυμνούς ηθοποιούς να αφηγούνται πώς, τελικά είναι η ζωή στη Γη, υπογραμμίζοντας τη λογική και το παράλογο αυτής. Η παράσταση γίνεται στα αγγλικά, γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο με γλυκά και ποτά, και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους έως 18 ετών.

Πειραιώς 260/Χώρος Α΄, 21- 23/7. Εισιτήρια: 10€, 5€ (Φοιτ.-Άνεργοι-A.μεΑ.). Προπώληση: www.greekfestival.gr

Περισσότερες πληροφορίες

One Small Step for a Man: Hello, Goodbye

  • Performance
  • Διάρκεια: 50 '

Η σκηνοθέτις-ερευνήτρια ανεβάζει στη σκηνή 20 θεατές και ηθοποιούς με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου ζωής του ανθρώπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.