Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2016: διεθνές και πλουραλιστικό σε χρόνο-ρεκόρ

Διαβάστε τα highlights των συνολικά 72 παραγωγών, ξένων και ελληνικών, που θα δούμε από τις 15/6 ως τις 20/8 στην Αθήνα και την Επίδαυρο και αναζητήστε τη μεγάλη συνέντευξη του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο αθηνόραμα που κυκλοφορεί την Πέμπτη 19/5.

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2016: διεθνές και πλουραλιστικό σε χρόνο-ρεκόρ

Με Ρομέο Καστελούτσι, Ροδρίγο Γκαρθία, οπερατικό «Μάκβεθ» στο …Κογκό και πρωτοπόρους Έλληνες δημιουργούς να αποτελούν την καρδιά του φεστιβάλ, μόλις ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των συνολικά 72 παραγωγών, ξένων και ελληνικών, που θα δούμε από τις 15/6 ως τις 20/8 στην Αθήνα και την Επίδαυρο.Διαβάστε τα highlights και αναζητήστε τη μεγάλη συνέντευξη του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο αθηνόραμα που κυκλοφορεί την Πέμπτη 19/5.

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2016: διεθνές και πλουραλιστικό σε χρόνο-ρεκόρ - εικόνα 1
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Χάσαμε σε εξωτισμό αλλά κερδίσαμε σε ρεαλισμό. Δεν θα μάθουμε πώς θα ήταν τα πράγματα αν ο Γιαν Φαμπρ έμενε επικεφαλής. Εκείνο, όμως, που ξέρουμε είναι ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αν και είχε μόλις λίγες εβδομάδες στη διάθεσή του (ανέλαβε τη θέση στις 4/4 ), ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αξιοπρόσεκτο: με άρωμα εξωστρέφειας αλλά και πολιτική χροιά, πλουραλιστικό και αρκούντως πρωτοποριακό, πλούσιο και ενδιαφέρον, στη γραμμή που είχε χαράξει ο προκάτοχός του, Γιώργος Λούκος.

Με σήμα-κατατεθέν έναν μυστηριώδη μενεξέ και μότο μια φράση του Μπέκετ: «Πρέπει να συνεχίζεις, δεν μπορώ να συνεχίσω, θα συνεχίσω», το φετινό φεστιβάλ έχει την πρόθεση να λειτουργήσει αυτοκριτικά και αναστοχαστικά, με μια ημερίδα για τα εξής θέματα: «Τι φεστιβάλ θέλουμε; Πόσο ελληνικό; Πόσο διεθνές; Πόσο πολυσυλλεκτικό ή προσωποπαγές;…»
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μοιράζεται μαζί μας τα σχέδια και τα όνειρά του στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ στο αθηνόραμα που κυκλοφορεί την Πέμπτη 19/5.

«Δεν με τρομάζει αυτή η θέση. Δεν πανικοβάλλομαι. Δεν έχω χάσει το χιούμορ μου. Από τη στιγμή που ο Γιώργος Λούκος αποπέμφθηκε, ξεκίνησε ένα είδος εμφυλίου πολέμου, με τον καλλιτεχνικό και το δημοσιογραφικό κόσμο μοιρασμένο σε στρατόπεδα. Με το άδοξο τέλος της υπόθεσης Φαμπρ κατέβηκαν κάπως οι τόνοι. Ένιωσα την υποχρέωση, σε μια φάση διάλυσης, να πιάσω από το έδαφος την πεταμένη σκυτάλη και να τη σηκώσω. Και θα την κρατήσω μέχρι να την παραδώσω», όπως δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «α» ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής (θα τη βρείτε στο «αθηνόραμα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα αυτήν την Πέμπτη 19/5 ).

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μοιράζεται μαζί μας τα σχέδια και τα όνειρά του στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ στο αθηνόραμα που κυκλοφορεί την Πέμπτη 19/5.

72 θεάματα, ξένα και ελληνικά, θα δούμε φέτος το καλοκαίρι (όλο το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ), με την έναρξη να γίνεται από την «Αίντα» του Βέρντι και τη Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο (10-15/6 ) και, ευθύς αμέσως, με την περφόρμανς «Re-volt Athens» της Έλλης Παπακωνσταντίνου στην Πειραιώς 260 (15 & 16/6 ), ενώ τα Επιδαύρια αναμένεται να ξεκινήσουν με τον αριστοφανικό «Πλούτο» δια χειρός Γιώργου Κιμούλη στις 1 & 2/7 και να ολοκληρωθούν πάλι αριστοφανικά, με τους «Όρνιθες» στη σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου (19 & 20/8 ), σηματοδοτώντας την πρώτη εμφάνιση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Στα μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό φιγουράρουν αρκετοί καλλιτέχνες που έχουμε ήδη γνωρίσει χάρη στο φεστιβάλ ή/και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Ρομέο Καστελούτσι, Ροδρίγο Γκαρθία, Μπρετ Μπέιλι, Όσκαρας Κορσουνόβας, Μίλο Ράου, Λόλα Αρίας, Needcompany και Μισέλ Αν ντε Με κ.α. Ας σημειωθεί πως στην Επίδαυρο θα δούμε το Εθνικό θέατρο να συμπράττει με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ (στον «Οιδίποδα Τύραννο» ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον Λιθουανό Τσέζαρις Γκραουζίνις (στους «Επτά επί Θήβας» ).

Μια τετραμελής ομάδα συνεργατών πλαισιώνει τον νέο διευθυντή: η Δήμητρα Κονδυλάκη (στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο ), ο Matthias von Hartz (σύμβουλος διεθνών παραγωγών ), η Στεριανή Τσιντζιλώνη (χορός ) και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη (εκπαιδευτικό πρόγραμμα ).

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2016: διεθνές και πλουραλιστικό σε χρόνο-ρεκόρ - εικόνα 2
Re-volt Athens

Τέσσερις άξονες δράσης προτείνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος –έρευνα, άνοιγμα στην πόλη, σύγχρονη δραματουργία και εξωστρέφεια-, με την εκπαίδευση να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του και τον ίδιο να προαναγγέλλει, για την επόμενη χρονιά, το άνοιγμα, στην Επίδαυρο, ενός διεθνούς κέντρου έρευνας για την εκπαίδευση του ηθοποιού στο αρχαίο δράμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, και το σκεπτικό που διέπει τις προτάσεις των Ελλήνων δημιουργών, από την περφόρμανς-αφιέρωμα στη Σάρα Κέιν που ετοιμάζει ο Γιάννης Κακλέας μέχρι την παρουσίαση του νέου έργου του Ευθύμη Φιλίππου από την Αργυρώ Χιώτη και από την παρθενική εμφάνιση στο φεστιβάλ αξιόλογων σκηνοθετών της νεότερης γενιάς (Ιόλη Ανδρεάδη, Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Σοφία Μαραθάκη, Αλέξης Ρίγλης κ.α. ) μέχρι την «Αριστοφανειάδα» που ετοιμάζει για το Ηρώδειο ο Κώστας Γάκης και την πολιτικοποιημένη «Τάξη μας» που φέρνει από την Κύπρο ο Γιάννης Καλαβριανός.

«Η έμφαση δεν δίνεται με τρόπο ‘ελληνοκεντρικό’. Μας ενδιαφέρει το ελληνικό στο μέτρο που ανάγεται στο παγκόσμιο. Μας ενδιαφέρει η «ελληνική ιδιαιτερότητα» στο μέτρο που ξεκλειδώνει το δραματικό παρόν της εποχής μας», όπως επισημαίνει η Δήμητρα Κονδυλάκη, αναφερόμενη στο ελληνικό σκέλος του φετινού προγραμματισμού.

Συνολικά, 26 θα είναι οι θεατρικές παραγωγές, 21 οι μουσικές, 10 οι χορευτικές και επτά οι Επιδαύριες, με τη Μικρή Επίδαυρο να λειτουργεί επίσης (με έξι παραγωγές ) και δύο εικαστικά γεγονότα να πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις στην Πειραιώς 260.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2016 στο παρακάτω θέμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.