5 θεατρικά έργα για το τώρα μέσα από το χθες

Ο Οιδίποδας, ο Κάφκα, μαρτυρίες επιζώντων της Μικρασιατικής Εκστρατείας, της Σφαγής της Χίου και σύγχρονων μεταναστριών ζωντανεύουν στη σκηνή.

5 θεατρικά έργα για το τώρα μέσα από το χθες

«Γκιακ»: Μαρτυρίες στρατιωτών που πολέμησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία συνθέτουν τη βραβευμένη συλλογή «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου (γενν. 1983). Γραμμένες στην αρβανίτικη διάλεκτο (όπου «γκιακ» σημαίνει αίμα, εκδίκηση και οικογένεια), οι ιστορίες «ζωντανεύουν» από σε ένα σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, που στοχεύει στην υπόμνηση της ιστορικής (μας) βίας, από έναν γερό θίασο: Εύη Σαουλίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Σωτήρης Τσακομίδης. Η σκηνοθεσία είναι του Θανάση Δόβρη. (Skrow, από 16/5)

5 θεατρικά έργα για το τώρα μέσα από το χθες - εικόνα 1

«Βγερού γλυκά φανού»: Μια σύγχρονη Ελληνίδα «συναρμολογεί» την κατακερματισμένη ταυτότητά της μέσα από την ιστορία μιας Χιώτισσας του 1822, η οποία επέζησε της Σφαγής. Η Κορίνα Βασιλειάδου δραματοποιεί τη νουβέλα του Γιώργου Χατζόπουλου και οι Ελευθερία Τέτουλα και Μελίνα Αποστολίδου ερμηνεύουν τις δύο γυναίκες σε μια παράσταση που έχει ήδη καταχειροκροτηθεί στην επαρχία. (Άνεσις, 13-15/5)

5 θεατρικά έργα για το τώρα μέσα από το χθες - εικόνα 2
photo Karol Jarek

«Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα»: Αρχαία τραγωδία σε συνθήκη δωματίου, με το βλέμμα στραμμένο στη σοφόκλεια αμφιλογία, είναι η τελευταία φετινή παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου διά χειρός της ηθοποιού Μαρίας Πρωτόπαππα και βάσει του «Οιδίποδα τυράννου». Παίζουν οι Γιώργος Παπανδρέου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Μαρία Αποστολακέα και Μάνος Στεφανάκης. (Πειραματική Σκηνή - Rex, από 12/5)

5 θεατρικά έργα για το τώρα μέσα από το χθες - εικόνα 3

«Ίσια δικαιώματα»: Αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η ηθοποιός Μαρία Τσιμά, έπειτα από μια σειρά συνεντεύξεων, συνέλεξε μαρτυρίες μεταναστριών από διάφορες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σιέρα Λεόνε), οι οποίες εργάζονται εδώ ως φροντίστριες ηλικιωμένων. Διασκευάζοντας τις μαρτυρίες με στοιχεία μυθοπλασίας, δημιούργησε το έργο «Ίσια δικαιώματα», το οποίο ανεβάζει τώρα η Ελένη Γεωργοπούλου. (Vault, από 11/5)

5 θεατρικά έργα για το τώρα μέσα από το χθες - εικόνα 4

«Ο Θείασως πέζη Κάφκα»: Ένας πενταμελής νεανικός θίασος παρουσιάζει μια ελεύθερη διασκευή του καυστικού αλληγορικού διηγήματος του Φραντς Κάφκα «Ανακοίνωση σε μια Ακαδημία», όπου εξιστορείται ο βίος ενός πιθήκου, από την αιχμαλωσία μέχρι την αναγόρευσή του σε… άνθρωπο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση έννοιες όπως «πρόοδος», «εξέλιξη» και «ελευθερία». Σκηνοθετεί ο Γιώργος Κατσής. (Bios, από 16/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Η γνωστή ηθοποιός, σ' αυτήν τη δεύτερη σκηνοθετική της απόπειρα, βασίστηκε στον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή με οδηγό τη μετάφραση του Ι.Ν. Γρυπάρη 

Βγερού γλυκά φανού

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Μια σύγχρονη γυναίκα, η Αγγελική, μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της Βγερούς, που επέζησε της Σφαγής στη Χίο και της δουλείας στη Σμύρνη, προσπαθεί να συναρμολογήσει την κατακερματισμένη ταυτότητά της.

Ο Θείασως πέζη Κάφκα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα «Ανακοίνωση σε μια Ακαδημία» του Φραντς Κάφκα

Γκιακ

  • Δραματοποιημένα Διηγήματα
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής ιστοριών για στρατιώτες που είχαν πολεμήσει στη Μικρασιατική Εκστρατεία γραμμένες σε προφορική γλώσσα.

Ίσια δικαιώματα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο βασισμένο σε μαρτυρίες και συνεντεύξεις μεταναστριών από την Αλβανία και τη Ρωσία μέχρι τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιθουανία, οι οποίες εργάζονται ως φροντίστριες ηλικιωμένων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.

Την ερχόμενη σεζόν υποδεχόμαστε το νέο Θέατρο Ψυρρή

Νέα προσθήκη αναμένεται στον θεατρικό χάρτη της Αθήνας με τη νέα χειμερινή σεζόν και η έναρξη θα γίνει με επιτυχημένη παράσταση-έκπληξη, που επιστρέφει ανανεωμένη ύστερα από χρόνια.

"Ζωρζ & Φρεντερίκ: Ποιητές του ονείρου": Το Ηρώδειο τον Οκτώβριο έχει αέρα Παρισιού

Για μία μόνο βραδιά, το ρωμαϊκό ωδείο υποδέχεται τη μουσικοθεατρική παράσταση, με τον Δημήτρη Λάλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου να υποδύονται τους φλογερά ερωτευμένους Φρεντερίκ Σοπέν και Ζωρζ Σαντ.

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.