Διεθνές Φεστιβάλ Βιέννης με Παπαϊωάννου και άλλους «γνωστούς»

Μόλις έφτασε στα γραφεία μας το πρόγραμμα του περίφημου Wiener Festwochen, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου να φιγουράρει ανάμεσα σε άλλα γνώριμα ονόματα.

Διεθνές Φεστιβάλ Βιέννης με Παπαϊωάννου και άλλους «γνωστούς»

Ο ήχος του μπουζουκιού θα ακουστεί στη Βιέννη. Μην φανταστείτε κάτι φολκλόρ. Υπήρχε, αν θυμάστε, ένα εξαίσιο μινιμαλιστικό ταξίμι στην «Πρώτη Ύλη», το βωβό χορευτικό ντουέτο-ανοιχτή αλληγορία του Δημήτρη Παπαϊωάννου για τον καλλιτέχνη και το δημιούργημά του, την Ελλάδα και το αρχαίο κλέος της, τη Δύση και την Ανατολή. Πρωτοείδαμε αυτήν την ιδιαίτερη περφόρμανς στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2012 και φέτος τον Ιούνιο θα την ανακαλύψουν και οι επισκέπτες της Βιέννης, καθώς θα παιχτεί στο πλαίσιο του περίφημου διεθνούς φεστιβάλ της αυστριακής πρωτεύουσας Wiener Festwochen (13/5-19/6). Μαζί με τον Παπαϊωάννου θα χορέψει ο Μιχάλης Θεοφάνους.

Διεθνές Φεστιβάλ Βιέννης με Παπαϊωάννου και άλλους «γνωστούς» - εικόνα 1

Πάμπολλοι ακόμη είναι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν φέτος στη Βιέννη κι εμείς έχουμε ήδη δει στην Ελλάδα ως προσκεκλημένους του Φεστιβάλ Αθηνών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ή άλλων εγχώριων θεάτρων: από τον Κριστόφ Μαρτάλερ μέχρι τον Φαλκ Ρίχτερ και από τον Κορνέλ Μουντρούτσο μέχρι τον Κονσταντίν Μπογκομόλοφ και έως τον Όσκαρας Κορσουνόβας (η «Μιράντα» του παίζεται αυτήν την περίοδο στο θέατρο Πορεία).

Όσο για δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα δεν είναι άλλα από το 24ωρο «Όρος Όλυμπος» του Γιαν Φαμπρ (φωτό), το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη και το «The Encounter» του Σάιμον Μακ Μπέρνι, το οποίο και εμείς θα δούμε στη Στέγη τον Απρίλιο.

Παρατηρώντας το πρόγραμμα, διαπιστώνει κανείς πόσο «μέσα στα πράγματα» είμαστε τα τελευταία χρόνια. Και κάτι ακόμη, το οποίο μας καλεί να δούμε την κατάσταση της σύγχρονης σκηνής διεθνώς: είναι πλέον αρκετοί οι καλλιτέχνες που «ανακυκλώνονται» από το ένα διεθνές φεστιβάλ στο άλλο κι από το ένα ευρωπαϊκό θέατρο στο άλλο.

Κατά τα άλλα, πίσω στα δικά μας, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου θα γίνει τελικά φέτος ή όχι;

Περισσότερα για το Wiener Festwochen στο www.festwochen.at

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/07/2024

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.