Έχετε πίστη, αγάπη κι ελπίδα, κύριε Καραζήση;

Ηθοποιός μοναδικός και σκηνοθέτης ιδιοσυγκρασιακός, ο Ακύλλας Καραζήσης μας μιλά για το ξεχασμένο αλλά αφάνταστα επίκαιρο έργο «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» του Έντεν φον Χόρβατ που ανεβάζει στη Στέγη, κρατώντας έναν από τους πρώτους ρόλους.

Έχετε πίστη, αγάπη κι ελπίδα, κύριε Καραζήση;

Ηθοποιός μοναδικός και σκηνοθέτης ιδιοσυγκρασιακός, ο Ακύλλας Καραζήσης μας μιλά για το ξεχασμένο αλλά αφάνταστα επίκαιρο έργο «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» του Έντεν φον Χόρβατ που ανεβάζει στη Στέγη, κρατώντας έναν από τους πρώτους ρόλους.

Έχετε πίστη, αγάπη κι ελπίδα, κύριε Καραζήση; - εικόνα 1

Πίστη δεν έχω, δεν είχα κι ούτε θα έχω ποτέ. Εξάλλου η πίστη, κατά τη γνώμη μου, δεν πειράζει να μην υπάρχει – συνήθως αφορά μια έμμονη προσκόλληση σε θρησκείες και ιδεολογίες. Η αγάπη και η ελπίδα είναι δυναμικές έννοιες πολύ ευμετάβλητες. Κάποτε τις έχουμε κι άλλοτε τις χάνουμε. Παίρνουν μορφή ανάλογα με τις σχέσεις μας και τη στιγμή που ζούμε. Όσον αφορά τον Χόρβατ, ο τίτλος του είναι ολοφάνερα ειρωνικός – σαν αστείο. Στο έργο του δεν υπάρχει ούτε πίστη, ούτε αγάπη, ούτε ελπίδα. Υπάρχει μόνο μια γκροτέσκα, εφιαλτική απεικόνιση του όψιμου καπιταλισμού του 1930 – στην ουσία, ενός καπιταλισμού αντίστοιχου με αυτόν που ζούμε σήμερα.

Τα πάντα είναι εφιαλτικά όταν συντελούνται σύμφωνα με σχέσεις κέρδους, ειδικά όταν πρόκειται για εποχές κρίσης, όπου το κέρδος είναι ελάχιστο και, για να το αποκτήσει κανείς, πρέπει να πατήσει πάνω στον άλλο. Οι ήρωες του Χόρβατ είναι αστείοι και τερατόμορφοι, σαν να βγήκαν από τις ζωγραφιές του Τζορτζ Γκρος και του Ότο Ντιξ. Η υπόθεση αφορά μια σειρά ατυχιών που συμβαίνουν σε μια άνεργη νέα που σκαρώνει ένα φτωχοδιαβολικό ντιλ: Προσπαθεί να πουλήσει εκ των προτέρων το πτώμα της, βάζοντας το σώμα της ενέχυρο στο κρατικό ανατομείο και εισπράττοντας προκαταβολικά την αμοιβή. Και ίσως ακουστώ σαν κακομαθημένος μεσοαστός, αλλά, με τόσες δόσεις που έχω να καταβάλω, μπορεί να μην απέχω πολύ από την κατάστασή της!»

Το «Πίστη, ελπίδα, αγάπη» ανεβαίνει στη Στέγη (19-30/12). Παίζουν επίσης οι Γ. Γλάστρας, Ευ. Καρακατσάνη, Σ. Κόκκαλη, Άρ. Μπαλής, Μ. Σκουλά, Γ. Τσεμπερλίδης και Ρ. Τσιλιγκαρίδου.

Περισσότερες πληροφορίες

Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 115 '

Με φόντο τη Γερμανία του Μεσοπολέμου, το έργο μιλά για μια άνεργη γυναίκα, η οποία βάζει το σώμα της ενέχυρο στο κρατικό ανατομείο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.