Η Ελλάδα τιμά τον Χάινερ Μύλλερ στο Μιλάνο

Γιάννης Κουνέλλης, Θόδωρος Τερζόπουλος, Παναγιώτης Βελιανίτης και Σοφία Χιλλ είναι τα πρόσωπα πίσω από το μεγάλο αφιέρωμα του Piccolo Teatro του Μιλάνου  στον κορυφαίο στοχαστή, συγγραφέα, δραματουργό και ποιητή του 20ου αιώνα.

Η Ελλάδα τιμά τον Χάινερ Μύλλερ στο Μιλάνο

«Με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης»: αυτόν τον τίτλο-φόρος τιμής στο διασημότερο έργο του κορυφαίου ανατολικογερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ (φωτό), την «Μηχανή Άμλετ» (1977), έχει η νέα εγκατάσταση του Έλληνα εικαστικού-ιστορική μορφή της Arte Povera, Γιάννη Κουνέλλη. Η εγκατάσταση-ένα παράδοξο μνημείο ευρωπαϊκών «ερειπίων» (έπιπλα, ράγες τρένου, καζάνια γεμάτα κάρβουνο κ.α.) ανοίγει για το κοινό λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο ιστορικό Piccolo Teatro του Μιλάνου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Αφιέρωμα στον Χάινερ Μύλλερ» που συντονίζουν από κοινού ο διαπρεπής σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο εμβληματικός εικαστικός -οι δύο διεθνούς κύρους Έλληνες φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα, ποιητή και τελευταίου μεγάλου δραματουργού του 20ου αιώνα, με αφορμή τα εικοσάχρονα από το θάνατο του, το 1995.

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη σχισμή της εγκατάστασης του Γ. Κουνέλλη, μια ξεχωριστή ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, η μούσα του θιάσου Άττις, Σοφία Χιλλ θα ερμηνεύσει την «Άρια Άμλετ», το νέο μουσικό έργο του διακεκριμένου συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη. Πρόκειται για μια live performance εμπνευσμένη από την «Μηχανή Άμλετ» και γραμμένη για ηθοποιό, live electronics και ηλεκτρακουστικό ηχητικό υλικό. Σπαράγματα από το λόγο του Μύλλερ συναντιούνται με θραύσματα από το ηχητικό τοπίο του 20ου αιώνα: τριγμούς μετάλλων και ξύλων, πλήθη που διαδηλώνουν, πολεμικές σειρήνες ακόμη και τα προκάτ-γέλια των θεατών τηλεοπτικών σήριαλ. Ας θυμίσουμε πως, στο μεταδραματικό του κείμενο, ο Μύλλερ μεταγράφει τον σαιξπηρικό «Άμλετ», χαρτογραφώντας το αδιέξοδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού ήδη από την εναρκτήρια πρόταση: «Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν ΜΠΛΑΜΠΛΑ, με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης»... Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θ. Τερζόπουλου.

Το «Αφιέρωμα στον Χάινερ Μύλλερ» πραγματοποιείται στο Piccolo Teatro του Μιλάνου από τις 18-31/12. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Piccolo Teatro, της Galleria Fumagalli, του θεάτρου Άττις και του Φεστιβάλ «To Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου. Αναμένεται να παρουσιαστεί στην Ελλάδα και τη Γερμανία μέσα στο 2016.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.