Τι σας έμαθε ο Μπρεχτ, κύριε Στέργιογλου;

Στον «Βίο του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανεβάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Εθνικό Θέατρο, ένας φοβερός ρολίστας πρωταγωνιστεί. Κάναμε στον Χρήστο Στέργιογλου μία ερώτηση και μας έδωσε οχτώ απαντήσεις.

Τι σας έμαθε ο Μπρεχτ, κύριε Στέργιογλου;

Στον «Βίο του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανεβάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Εθνικό Θέατρο (10/12), ένας φοβερός ρολίστας πρωταγωνιστεί. Κάναμε στον Χρήστο Στέργιογλου μία ερώτηση και μας έδωσε οχτώ απαντήσεις.

Τι σας έμαθε ο Μπρεχτ, κύριε Στέργιογλου; - εικόνα 1
Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα, πρωταγωνιστή στο συγκεκριμένο έργο το 1998.

Ο Μπρεχτ «χρησιμοποιεί» τις μεγάλες αλήθειες που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σύμπαν και μέσα μας.

Ο Γαλιλαίος, μπροστά στην Ιερά Εξέταση, αποκήρυξε την επιστημονική ανακάλυψή του. Κρυφά όμως την κατέγραψε – κι έτσι, η αλήθεια αυτή ακόμη υπάρχει.

Η στάση της εξουσίας είναι καταστροφική όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτήν τη γνώση μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την εξουσία τους.

Ιδου για ποιον λόγο τοποθετεί η εκκλησία τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος! Όπως λέει ο Μπρεχτ, «για να στέκει γερά ο θρόνος του Πάπα στο κέντρο της Γης».

Προσπαθούμε στην παράσταση, μιλώντας τον υπέροχο λόγο του έργου, να πούμε τη δική μας αλήθεια· την αφορμή μάς δίνει ο ιδανικός συνδυασμός Γαλιλαίου και Μπρεχτ.

Οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες οφείλουν να χρησιμοποιούν τη γνώση τους για το καλό της ανθρωπότητας.

Μου έμαθε την αλήθεια. Μου έμαθε, επίσης, να προσπαθώ να βρω τον τρόπο να πω αυτή την αλήθεια.

Φόβάμαι για την τωρινή βία της εξουσίας. Ελπίζω ότι ο άνθρωπος δεν θα συμπεριφέρεται πάντα σαν ανώτερος απέναντι στον συνάνθρωπό του.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο βίος του Γαλιλαίου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 165 '

Η ιστορία του Γαλιλαίου και τα πάθη του με την Ιερά Εξέταση είναι η αφορμή για να καταγράψει ο Μπρεχτ το πώς επιβιώνει κανείς κάτω από δύσκολες συνθήκες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.