6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα

Τον Δεκέμβριο το θέατρο γυναικοκρατείται. Έξι ελληνίδες ηθοποιοί ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα μόνες στη σκηνή κι έχουν πολλά να μας πουν.

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα

Τον Δεκέμβριο το θέατρο γυναικοκρατείται. Έξι ελληνίδες ηθοποιοί ανεβαίνουν αυτήν την εβδομάδα μόνες στη σκηνή κι έχουν πολλά να μας πουν.

«Pulsar»

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 1

Τι δουλειά έχει ο Έλβις σ’ ένα αθηναϊκό μπαρ; Πώς συνδυάζεται η σέξι γειτόνισσα με το μπαλέτο και το φόβο του θανάτου; Και τι ενώνει το χορό της κοιλιάς με την «Αμοργό» του Νίκου Γκάτσου; Η απάντηση είναι η Ρόζα Προδρόμου και η σουρεαλιστική περφόρμανς της που παίζεται για δεύτερη χρονιά («104», από 12/12).

«Morendo»

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 2

Με τη Μαρία Κάλλας αναμετράται, για μια ακόμη φορά, η Εύα Κεχαγιά στο μονόλογο που έγραψε και σκηνοθετεί η Όλγα Λασκαράτου, παρουσιάζοντας τη μεγάλη ντίβα της όπερας στο τέλος της ζωής της, να θυμάται τον περιπετειώδη βίο της: από τα παιδικά της χρόνια μέχρι τη χρυσή εποχή στη Σκάλα του Μιλάνου και στο Παρίσι (Αλκμήνη, από 12/12).

«Mitroo»

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 3

Ως «παραμορφωτικό δράμα» μας συστήνεται αυτός ο διαδραστικός μονόλογος που βασίστηκε στα γραπτά μιας άστεγης, τα οποία βρέθηκαν τυχαία στον Εθνικό Κήπο. Η Ζωή Δρακοπούλου τα ερμηνεύει δανειζόμενη τη μορφή μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της στα χαλάσματα της κοινωνίας (Χοροχρόνος, από 12/12).

«Θέατρα»

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 4

Ο Γαλλο-αλγερινός provocateur και διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι έχει γράψει το εκρηκτικό αυτό μανιφέστο που ανάγει το θέατρο σε θρησκεία. Έκανε αίσθηση όταν πρωτοπαίχτηκε κι ανεβαίνει ξανά από τη Λουίζα Κωστούλα, με συνοδό τον Παναγιώτη Γαρμπή (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 14/12).

«Το όνειρο της Κίκι»

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 5

Η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, παρά τη μακρά πορεία της ως ηθοποιός, ερμηνεύει φέτος για πρώτη φορά μονόλογο. Τον έγραψε ο Δημήτρης Οικονόμους και μιλά για την πολυτάραχη ζωή της Kiki, του πιο περιζήτητου μοντέλου στο Μονπαρνάς των ’20s (Άλμα, από 14/12).

«H πιο δυνατή»

6 γυναικεία σόλο κάνουν πρεμιέρα - εικόνα 6

Ποια είναι η πιο δυνατή; H προδομένη σύζυγος που μιλά και μιλά και μιλά ή η σιωπηλή ερωμένη; Η Ελένη Κούστα αναμετράται με ένα τσέλο (παίζει η Μυρτώ Γουζίου) στο υπέροχο μονόπρακτο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Η πιο δυνατή» (Οlvio, από 12/12)

Περισσότερες πληροφορίες

Morendo

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Μονόλογος για τη Μαρία Κάλλας, τη γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της όπερας

Η πιο δυνατή

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 50 '

Μια γυναίκα συναντά την ερωμένη του άντρα της και της εξηγεί πώς ένιωσε για την απιστία τους αλλά και για τη μάχη που έδωσε για να βγει πιο δυνατή

Το όνειρο της Κίκι

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Εμπνευσμένο από την προσωπικότητα της γυναίκας που κατέκτησε το Μονπαρνάς του Παρισιού τη δεκαετία του ’20, ζώντας με πάθος κάθε στιγμή

Θέατρα

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Οπτικοακουστική παράσταση σε κείμενο του Ολιβιέ Πι μέσα από το οποίο καταγγέλλονται η υποκρισία, η βία, ο ρατσισμός και η λογική της αποικιοποίησης.

Mitróo

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Μια γυναίκα συστήνεται και μαζί της μια ολόκληρη κοινωνία, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από καταγεγραμμένες λέξεις μιας άστεγης. Κάθε παράσταση είναι μοναδική, ακολουθώντας τη σύνθεση των θεατών της

Pulsar

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Σόλο περφόρμανς που συνδέει την ποίηση του Νίκου Γκάτσου και του Τ.Σ. Έλιοτ με την ακραία σωματικότητα στην ερμηνεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.