Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους

Η μία είναι χορογράφος, η άλλη σκηνοθέτις. Δεν είναι συγγενείς, ούτε έχουν συνεργαστεί ποτέ. Μοιράζονται όμως παρόμοιες αγωνίες και παρουσιάζουν η Σοφία Μαυραγάνη στο θέατρο Πόρτα και η Γεωργία Μαυραγάνη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού τους ήρωές τους: τον υβριδικό Σούπερμαν του σήμερα και τους προγόνους μας, αντίστοιχα.

Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους

Η μία είναι χορογράφος, η άλλη σκηνοθέτις. Δεν είναι συγγενείς, ούτε έχουν συνεργαστεί ποτέ. Μοιράζονται όμως παρόμοιες αγωνίες και παρουσιάζουν η Σοφία Μαυραγάνη στο θέατρο Πόρτα και η Γεωργία Μαυραγάνη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού τους ήρωές τους: τον υβριδικό Σούπερμαν του σήμερα και τους προγόνους μας, αντίστοιχα.

Σοφία Μαυραγάνη

Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους - εικόνα 1

CV
Ο αυτοσαρκασμός είναι το δυνατό της σημείο, όπως φαίνεται κι από το βιογραφικό της: «Χόρεψα για πρώτη φορά στα τέσσερά μου. Στα πέντε μου αποφάσισα να μην το επιχειρήσω ποτέ ξανά». Μεγαλώνοντας, σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και dance making στην Ολλανδία και, τελικά, έγινε αυτό που πάντα ήθελε: χορογράφος.

Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους - εικόνα 2

Έργα- σταθμοί
Μέχρι την Ωκεανία έχει φτάσει, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, με το διεθνές καλλιτεχνικό δίκτυο FINGERSIX, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Το φόρτε της; Πρωτότυπα concepts για το στήσιμο χορευτικών περφόρμανς σε απρόβλεπτους χώρους.

Current projects
Ένα σόλο για τον ηρωισμό είναι το «Hero», η τωρινή της περφόρμανς, με ερμηνευτή τον Νώντα Δαμόπουλο και τις εξής απορίες: από τον Οδυσσέα και τον Ηρακλή μέχρι τον Μπέογουλφ και τον Σούπερμαν, τι είναι ο ήρωας; Ευφάνταστη επινόηση; Κοινωνική κατασκευή; Ιστορικό πρόσωπο; Ο δικός της, πάντως, είναι υβριδικός, πολυμορφικός και, χορεύοντας, εξηγεί το ανεξήγητο (Πόρτα, από 30/11).

Γεωργία Μαυραγάνη

Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους - εικόνα 3

CV
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, αλλά γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εκεί πρωτοανέβασε την κοινοτική παράσταση-ντοκουμέντο «Από πρώτο χέρι», με μαρτυρίες καπνεργατών της περιοχής.

Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους - εικόνα 4

Έργα- σταθμοί
Εκτός από δασκάλα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εδώ και εννέα χρόνια είναι σκηνοθέτις devised theatre παραστάσεων, όπως το «Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα», μια μύηση στο λογοτεχνικό σύμπαν του Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι, και εφηβικών θεαμάτων, όπως το «Όχι αθώος πια», πέρυσι στη Στέγη. Πρωτοστάτησε, επίσης, στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής αυτοδιαχείρισης Κίνηση Μαβίλη.

Δύο συνονόματες αναζητούν τους ήρωές τους - εικόνα 5

Current projects
Σκηνοθετεί την 1η παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού «Το γήρας-Ένα χορικό». Νέοι και ηλικιωμένοι ηθοποιοί ντοκουμεντάρουν την επαναστατικότητα των γηρατειών (Rex, από 28/11).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.