Δημήτρης Καραντζάς: Μήπως η νέα γενιά βρήκε τον σκηνοθέτη της;

Δεν έχει ακόμη κλείσει τα τριάντα κι έχει ήδη οργώσει την Ευρώπη, ενώ υπήρξε ο νεότερος σκηνοθέτης που ανέβασε παράσταση στην Επίδαυρο. Τρεις παραστάσεις του θα δούμε αυτήν τη σεζόν.

Δημήτρης Καραντζάς: Μήπως η νέα γενιά βρήκε τον σκηνοθέτη της;

Δεν έχει ακόμη κλείσει τα τριάντα κι έχει ήδη οργώσει την Ευρώπη, ενώ υπήρξε ο νεότερος σκηνοθέτης που ανέβασε παράσταση στην Επίδαυρο. Τρεις παραστάσεις του θα δούμε αυτήν τη σεζόν. Η αρχή γίνεται στις 26/10 με το «Τέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ στις Ροές και, με αυτήν την αφορμή, σας θυμίζουμε οχτώ γεγονότα που καθιστούν τον 28άχρονο δημιουργό τόσο ξεχωριστό.

Δημήτρης Καραντζάς: Μήπως η νέα γενιά βρήκε τον σκηνοθέτη της; - εικόνα 1

1. Πρώτος στην Αβινιόν Η σκηνοθεσία του στον «Κυκλισμό του τετραγώνου» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, υπήρξε η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν στα 68 χρόνια του θεσμού. Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, η παράσταση περιοδεύει πανευρωπαϊκά από το 2014.

2. Ο νέος της Επιδαύρου Είναι ο νεότερος σκηνοθέτης που έχει ανεβάσει ποτέ παράσταση στα εξήντα χρόνια του Φεστιβάλ Επιδαύρου: την «Ελένη» του Ευριπίδη το 2014, όταν ήταν 27 ετών, με έναν εξίσου νεανικό θίασο άγνωστων στο ευρύ κοινό ηθοποιών.

3. Ιδιοσυγκρασιακός από… κούνια Σε ηλικία 19 ετών, ήδη με την πρώτη του παράσταση στο Αμόρε, άρθρωσε μια ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθετική γλώσσα, όπου το τραγικό φλερτάρει με το φαρσικό, η ποιητικότητα κοντράρεται με την ωμότητα, η επαναληπτικότητα ανάγεται σε φετίχ και η ειρωνεία πρυτανεύει.

4. Είναι «παιδί» της Ξένιας Στους κόλπους του θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου βρήκε ένα από τα πρώτα του καταφύγια. Εκείνος ήταν που έδωσε νέα σκηνική πνοή στον «Οδυσσεβάχ» της το 2011, αναβιώνοντας το θρυλικό παιδικό έργο τριάντα χρόνια μετά τον Σταμάτη Φασουλή.

5. Όταν ο Πιραντέλο έγινε viral Όταν ο Καραντζάς σκηνοθέτησε το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο στο Εθνικό Θέατρο, η διοίκηση κατέβασε αιφνίδια την παράσταση. Η διαμάχη του με τον τότε διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη έκανε το γύρο του διαδικτύου, το θέμα έκλεισε ωστόσο κοινή συναινέσει.

6. Στο άντρο του Λευτέρη Με μια σκηνοθεσία-φόρο τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή, ανέβασε πέρυσι στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων τον «Φαέθοντα» του Δημήτρη Δημητριάδη, παρουσιάζοντας με ωμό ρομαντισμό μια νοσηρή οικογένεια να συντρίβεται… τρώγοντας μπιφτέκια.

7. Πίντερ και Ίψεν την ίδια χρονιά Τα δύστροπα κείμενα είναι το στοιχείο του. Φέτος ανεβάζει το μονόπρακτο «Τέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ στις Ροές με τους Χρήστο Λούλη και Εύη Σαουλίδου από τις 26/10 και το κύκνειο άσμα του Ίψεν «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» στο Θέατρο Τέχνης τον ερχόμενο Μάρτιο.

8. Μα Βιρτζίνια Γουλφ για εφήβους; «Τα Κύματα» (1931), το συνταρακτικό μυθιστόρημα οντολογικής ενηλικίωσης της πρωτοπόρου Βρετανίδας συγγραφέως, η οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας στον ποταμό Ουζ το 1941, θα σκηνοθετήσει ο Καραντζάς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 19/11. Η ιδιαιτερότητα; Η παράσταση απευθύνεται σε έφηβους.

Περισσότερες πληροφορίες

Τέφρα και σκιά

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας, την υπακοή στη δύναμη εκείνου που την ασκεί και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.