Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας

Έπειτα από κάμποσες αγέλαστες σεζόν, αυτή η χρονιά μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του κοσμοαγάπητου θεατρικού είδους. Τρεις ξένες κωμωδίες με δημοφιλείς θιάσους κάνουν πρεμιέρα αυτές τις ημέρες, ενώ, μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένονται τουλάχιστον… τριάντα τρεις.

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας

Έπειτα από κάμποσες αγέλαστες σεζόν, αυτή η χρονιά μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του κοσμοαγάπητου θεατρικού είδους. Τρεις ξένες κωμωδίες με δημοφιλείς θιάσους κάνουν πρεμιέρα αυτές τις ημέρες, ενώ, μέχρι τα Χριστούγεννα, αναμένονται τουλάχιστον… τριάντα τρεις.

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας - εικόνα 1
«Το Σώσε»

Κάποια σύγχυση επί του κωμικού φαίνεται πως προκλήθηκε τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες αποσχίστηκαν από το κωμικό είδος στο οποίο έδρεπαν δάφνες. Στράφηκαν σε κοινωνικά έργα, δράματα και «σοβαρούς» μονολόγους. Η αλλαγή πλεύσης ήταν άλλοτε ευτυχής κι άλλοτε δυστυχής. Δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό αυτό. Εκείνοι δοκιμάστηκαν, ενώ το «κενό» που δημιουργήθηκε καλύφθηκε σχεδόν αυτόματα από μια νέα δύναμη, τους stand-up comedians. Όσοι, ωστόσο, «επέμειναν κωμικά» αυτά τα δύστοκα χρόνια αι εισπρακτικά). Παράδειγμα; Οι «Άνδρες έτοιμοι για όλα» επιμένουν για τέταρτη σεζόν…

Φέτος, πάντως, οι «ειδικοί» επί του κωμικού θεάτρου επιστρέφουν δριμύτεροι. Μια πρωτοφανής απόπειρα συσπείρωσης δημοφιλών θιάσων σημειώνεται με όχημα μια σειρά καλώς εννοούμενων εμπορικών κωμωδιών. Είπα τη λέξη «εμπορικό»; Οι «ετικέτες» είναι πάντα ένα πρόβλημα – εκτός κι αν έχουν σαφές θετικό πρόσημο. Κανένας δεν θέλει να αποδεχτεί ότι κάνει «εμπορικό θέατρο». Κρίμα. Γιατί μπορεί να το κάνει περίφημα, προσφέροντας ψυχαγωγία κι εξασφαλίζοντας για το θίασό του γόητρο αλλά και κέρδη. Απενοχοποίηση, λοιπόν! Το πιο σπουδαίο, εξάλλου, όσο και σπάνιο στο θέατρο είναι να κάνεις τον κόσμο να γελά.

Κανένας δεν θέλει να αποδεχτεί ότι κάνει «εμπορικό θέατρο». Κρίμα. Γιατί μπορεί να το κάνει περίφημα, προσφέροντας ψυχαγωγία κι εξασφαλίζοντας για το θίασό του γόητρο αλλά και κέρδη. Απενοχοποίηση, λοιπόν!

Αυτό προσδοκούμε να «πάθουμε» με μια φάρσα που κάποτε έκανε θραύση, «Το Σώσε» (1982) του –βραβευμένου με Tonny και ικανού να πάρει το κοινότοπο και να το κάνει αγνώριστο– Βρετανού συγγραφέα Μάικλ Φρέιν (από 20/10, Ζίνα). Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Μπέσυ Μάλφα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Χριστίνα Τσάφου, Πάνο Σταθακόπουλο, Βάσω Γουλιελμάκη, Ντίνο Σπυρόπουλο, Άννα Μενενάκου και guest τον βετεράνο Γιώργο Κωνσταντίνου. Θα γίνουν οι δευτεροκλασάτοι ηθοποιοί ενός περιοδεύοντος θιάσου που πασχίζει να ανεβάσει μια αποτυχημένη κωμωδία. Θέατρο μέσα στο θέατρο, δηλαδή, και ταυτόχρονα μια παρωδία της ίδιας της σοβαροφάνειας της σκηνής.

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας - εικόνα 2
«Για όνομα…»

Το όνομα του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, πάλι, μπαίνει κάτω από τη μαρκίζα δύο θεάτρων. Στον Ακάδημο σκηνοθετεί μια παλιά επιτυχία του ίδιου, του θεάτρου Αποθήκη και των late ’90s, τη μαύρη κωμωδία «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» του Χαλ Σάλουιν (από τις 21/10) που θέλει μια παρέα να διασκεδάζει, να ερωτεύεται και να διαλύεται καλωδιωμένη στο τηλέφωνο (παίζουν οι Αργύρης Αγγέλου, Μάριος Αθανασίου, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Ναταλία Δραγούμη, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νέλλη Γκίνη κ.ά.).

Επιτέλους! Αυτή είναι η σεζόν της κωμωδίας - εικόνα 3
«Αναμείνατε στο ακουστικό σας»

Στο Αλίκη, ο Χατζηπαναγιώτης συμπρωταγωνιστεί με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνη Μουρατίδη, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνη Λουδάρο, ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στη σύγχρονη γαλλική κωμωδία «Για όνομα…» (από τις 16/10), γνωστή κι από την κινηματογραφική της μεταφορά το 2012 με τον τίτλο «Για όλα φταίει το όνομά σου», στην οποία ένα δείπνο συγγενών και φίλων μετατρέπει σε ρινγκ, όταν ένας από αυτούς ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ονομάσει το παιδί του… Άντολφ!

Περισσότερες πληροφορίες

Για όνομα...

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα φιλικό και οικογενειακό δείπνο εξελίσσεται σε πεδίο μάχης όπου ο καθένας βγάζει τα απωθημένα του

Αναμείνατε στο ακουστικό σας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Επτά φίλοι, καλωδιωμένοι πίσω από ένα ακουστικό, διασκεδάζουν, ερωτεύονται, μαλώνουν μέσα από το τηλέφωνο, αλλά αναβάλλουν συνεχώς το να συναντηθούν

Το σώσε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Μια ομάδα δευτεροκλασάτων ηθοποιών που υποφέρουν για την τέχνη τους μπλέκεται σε κωμικοτραγικές παρασκηνιακές καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μάριο Μπανούσι: "Το "Taverna Miresia" αποτελείται από χώμα, μνήμη και ωραίους συνεργάτες"

Διαβάστε τη συζήτηση που είχαμε πέρσι με τον 26χρονο καλλιτέχνη που έχει ταράξει τα νερά της θεατρικής Αθήνας, με αφορμή τη δουλειά που επιστρέφει στο φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/07/2024

Η "Καραϊσκάκενα" και η Σοφία Καψούρου βραβεύονται στην Έφεσο

Για δεύτερη φορά η ηθοποιός και συγγραφέας επιστρέφει με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις βαλίτσες της από την 17η Συνάντηση Τουρκικών Θεάτρων, με αφορμή τον μονόλογο "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και μουσική του Μάνου Αντωνιάδη.

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων: Αρχαίες τραγωδίες αλλιώς και κλασικά θεατρικά έργα

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.